
De weersverwachting voor het komende weekeinde: herfstachtig en kouder. Neerslag staat centraal dit weekeinde. Op zaterdag zijn dat buien die in de loop van de dag met hagel, onweer en windstoten gepaard kunnen gaan. Op zondag daarentegen krijgen we te maken met periode met regen. Langzaam wordt het ook kouder met 12 graden op de zaterdag tot een graad of 9 op zondag. Daarbij waait het behoorlijk en zal het kil aanvoelen. Op maandag wordt het nog kouder en gaan er winterse buien vallen met natte sneeuw en korrelhagel. Dinsdag wordt de beste dag: droog en veel zonneschijn. Vanaf woensdag keert het wisselvallige weer terug, maar wordt het wel zachter.
Vandaag, 23 maart, is het feest voor weerkundigen want het is Wereld Meteorologische Dag. En dat is de verjaardag van de WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie die met 185 aangesloten landen in 1950 werd opgericht. Deze dag valt overigens samen met de 150e verjaardag van de Internationale Meteorologische Organisatie, de voorganger van de WMO.
Zonder de WMO zou het weerbericht in zijn huidige vorm onmogelijk zijn. De weersverwachtingen zijn immers gebaseerd op meteorologische waarnemingen uit de hele wereld ook die vanuit onze regio. Eén van de belangrijkste taken van het WMO is het in stand houden van een mondiaal waarnemingsnetwerk. Dagelijks verwerken 3 mondiale, 185 nationale en 34 regionale meteorologische diensten meer dan vijftien miljoen gegevens.
Toen drie dagen geleden de zon precies boven de evenaar stond, begon bij ons de astronomische lente. Maar van lenteweer was geen sprake. Integendeel, het leek wel herfst. Dagelijks viel er neerslag en de wind nam de afgelopen dagen ook nog eens toe. Daarbij was het zeer zacht met 14,6°C in Tilburg tot 15,3°C in Eindhoven. Ook op deze donderdag lagen de temperaturen boven normaal en werd het de warmste dag van de week.
De warmste plekken lagen in het westen en midden van Brabant. Zo noteerde Berkel-Enschot en Woensdrecht ieder 16,3°C en Gilze-Rijen had 16,2°C. Het weerbeeld was vandaag wel wisselend. De dag begon met regen gevolgd door een strak blauwe hemel op het einde van de ochtend. Vervolgens nam de bewolking toe afgewisseld door opklaringen. Wel ontstonden er felle buien, maar die gingen langs ons heen. Rond 16:00 uur werd in de omgeving van Volkel onweer gemeld.
Inmiddels zijn de buien het land uit, maar deze wordt gevolgd door een enorm neerslaggebied dat de komende uren over onze regio zal trekken wat de hele nacht aanhoudt. Daarbij kan er zo’n 10 tot 15 mm vallen bij zo’n 10 graden. Oorzaak is een lagedrukgebied bij Ierland dat zich heeft uitgebreid tot over het noorden van Frankrijk. Daar omheen cirkelen neerslaggebieden en deze verlaten ons pas in de loop van vrijdagochtend, maar dan komen we in een onstabiele atmosfeer terecht. In de ochtend wordt het dan droog, maar in de middag gaan er buien vallen die steeds feller worden en met een klap onweer en windstoten gepaard kunnen gaan. Met 13 graden is het nog steeds zacht.
In het weekeinde, als de zomertijd in de nacht van zaterdag op zondag ingaat, zullen we de paraplu regelmatig bij de hand moeten houden en vooral op zondag. De zaterdag staat in het teken van buien. In eerste instantie is het nog een regenbui, maar in de loop van de dag wordt de atmosfeer alsmaar kouder. En dan kan er ook onweer, hagel en windstoten bij zitten. Ook aan de grond wordt het langzaam kouder. Is het op zaterdag nog 12 graden, op de zondag blijft het kwik steken op een graad of 9. En alsof dat nog niet genoeg is trekt de wind verder aan. Dat betekent dat de gevoelstemperaturen een flink stuk lager zijn en het kil zal aanvoelen. De depressie is namelijk aan de wandel gegaan en ligt op zondag boven Frankrijk. Dat komt door een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan die als het ware de depressie het land opduwt. Na het weekeinde rukt het hogedrukgebied verder op richting onze regio waar het dinsdag aankomt. We komen we dan in een noordwestelijke stroming terecht met aanvoer van lucht rechtstreeks vanaf de poolstreken.
Op maandag vallen er buien die een winters karakter zullen krijgen met korrelhagel en natte sneeuw. Met 8 graden is het wel gedaan voor die dag. Als het hogedrukgebied is gearriveerd begin het op te klaren en wel zodanig dat het in de nacht naar dinsdag gaat vriezen. De dinsdag zelf begint zonnig gevolgd door stapelwolken in de middag. Het blijft droog en dat zal ook de enige dag van de week zijn. Want vanaf woensdag krijgen we te maken met een nieuwe depressie op de oceaan die het wisselvallige herfstweer laat terugkeren. De wind draait vervolgens naar het zuiden en de aanvoer van zachte lucht komt weer op gang; op donderdag kan het 14 graden worden.
Recente reacties