Tilburg heeft de naam ‘flets’ te zijn en lelijk, en weinig in huis te hebben voor bezoekers en toeristen. Deze zomermaanden laten we de mensen die Tilburg bezoeken zelf aan het woord.
Victor (79 jaar) en Valerie (73 jaar) Rivera bezoeken Tilburg al jaren. In de afgelopen 24 jaar zijn ze al meerdere keren in Tilburg geweest, om hun dochter en kleindochters te bezoeken. Victor komt oorspronkelijk uit Puerto Rico en Valerie uit Philadelphia, maar nadat Victor met pensioen ging uit het Amerikaanse leger, wonen ze in Washington DC, vlakbij het Witte Huis. Victor en Valerie hebben altijd heel veel gereisd, eerst vanwege het werk van Victor en daarna uit belangstelling. Omdat ze de stad al zo vaak hebben bezocht, kennen ze Tilburg inmiddels vrij goed. Maar als hun dochter er niet had gewoond, dan zouden ze waarschijnlijk Tilburg nooit gekend hebben, denken ze.
In het Textielmuseum zijn ze al eens geweest en dat vonden ze erg mooi, maar wat ze deze keer gaan doen, ze zijn net aangekomen, weten ze nog niet en ze willen graag van mij weten wat er te doen is in de stad. Ik raad hen de Lustwarande aan en daar hebben ze wel oren naar. Victor en Valerie komen graag in Tilburg: “De mensen zijn aardig, het is de sfeer, mensen zijn makkelijk, informeel. Het voelt comfortabel om hier te zijn. Je voelt je welkom.” Victor: “Ik hou van het kanaal en de haven met plezierboten. Het is heerlijk om langs het water te lopen en met de kleindochters eendjes te voeren. Maar ik zou erg graag zien dat er een mooi wandelpad kwam langs de oever, en een extra brug, want de draaibrug verderop is wel erg ver.” Dat er na de zomervakantie een nieuwe brug zal worden gebouwd, vindt hij erg goed nieuws.
Valerie: “Winkelen is ook leuk, in de V&D. Vooral met de kleinkinderen.” Victor: “Ik vind het geweldig wanneer zij voor ons gaan vertalen. De mensen in sommige winkels begrijpen daar niks van, zo grappig.” Ook willen ze graag naar Koningshoeven om de brouwerij van La Trappe te zien en er te lunchen. En misschien gaan ze een boottochtje maken met de Tilia door de Piushaven en het Wilhelminakanaal. Verder wandelen ze graag in Moerenburg of het Leijpark.
Als ze op Schiphol aankomen en de douaniers vragen naar het doel van hun reis, reageren ze altijd erg verbaasd als ze horen dat Tilburg de bestemming is, want de Nederlandse grensbewakers horen van de meeste Amerikanen dat zij naar Amsterdam gaan. Maar Amsterdam vinden ze niet leuk. Valerie: “Amsterdam is één en al toeristen en veel te rommelig, dat heb je in Tilburg gelukkig niet. Tilburg is veel intiemer en rustiger.” Maar saai vinden ze Tilburg niet, behalve voor ouderen. Victor: “Als je ’s avonds de stad inloopt, zie je dat alle café’s vol zitten en veel jonge mensen uitgaan. Dat is zeker niet saai, voor jonge mensen is er genoeg. Maar voor ouderen is er ’s avonds niet veel te doen. Die gaan vroeg slapen en komen ’s avonds maar weinig buiten.”
Valerie: “Wat me wel van het hart moet, en hopelijk vind je het niet erg dat ik dit zeg, maar ik vind Tilburg wel erg vies. Overal oude kranten op straat en hondenpoep en de mensen gooien zomaar van alles op de grond.” Ook valt haar op dat nog steeds heel veel jonge mensen roken. “Onbegrijpelijk, en dan ook nog hun sigaret op straat gooien. Mensen hebben opvoeding nodig.”
Ik vertel hen dat Tilburg, samen met de andere Brabantse steden, culturele hoofdstad van Europa wil worden, in 2018. Dit idee heeft de instemming van beide. Victor merkt hierbij op: “Goed dat de steden samenwerken, maar Tilburg heeft genoeg te bieden om dit ook alleen te kunnen. En waarom Helmond en Eindhoven?” De Tilburgse Kermis hebben ze gemist, en dat is met opzet. Valerie: “Er zijn drie plekken waar ik geen stap zet, de kermis, de Efteling en een kernreactor! Vreselijk! Nooit van m’n leven.” Ik vraag hen of ze Tilburg zouden aanraden aan vrienden. “Oh, zeker wel. Tilburg heeft genoeg te bieden en is zeker de moeite waard voor een bezoek.”
Dit is deel twee in de serie ‘Toerist in Tilburg’. Lees ook deel één: “Tilburg is nooit hetzelfde“.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Goirles Belang: 53e jaargang- Nr20, woensdag 13 mei 2009
Terug naar Goirle 14
Mall
Op een terras in de zon zit een man aan een tafeltje. Een vrouw vraagt of zij er bij mag komen zitten. Jazeker. Kom je uit Brabant?
Ik vraag jou toch ook niet of je uit Amsterdam komt, zegt de vrouw meteen. Nou nou zegt de Amsterdammer, en waar kom jij dan wel precies vandaan, dat je zoveel praatjes hebt?
Tilburg, is het rustige antwoord.
Ha ha ha. Is dat niet tegen de rimboe van België aan?
Ja hoor, hele vruchtbare en hoge grond bij ons. Als straks die poolkappen echt doorsmelten kunnen wij in ieder geval nog naar De Drunense Duinen Aan Zee! Hier gaat de man eens extra uitgebreid voor zitten.
Een brutaal provinciaaltje – met een leuk smoeltje trouwens – temmen.
Maar meissie, wij zijn de hoofdstad. Wij hebben Ajax. En wij hebben Willem II, klinkt het rustig, en die blijven ook dit jaar gewoon in de eredivisie. Hij proeft de eerste victorie en zegt: Amsterdam is toch veel groter, rijker, belangrijker en er is veel meer te doen. Bewijzen! Vanuit onze stad is vierhonderd jaar lang de wereld bevaren, iedereen kent Amsterdam, de VOC, weet je wel.
UZT, zegt de vrouw. UZ wat? Uitgeverij Zwijssen Tilburg was de club die in vele talen 100 jaar lang alle missionarissen al hun lesboekjes voor de hele wereld meegaf. Ja en? Nou slimpie, al die kinderen die daar uit leerden lezen, zagen voorin op de eerste pagina Tilburg staan. Het was vaak zelfs het eerste woord dat ze leerden, in ieder geval de eerste stad in Nederland die ze leerden kennen!
De hoofdstedeling begint te beseffen dat het juffie goed stand houdt. Hardere maatregelen zijn nodig.
Wij hebben een grachtengordel, lieverd.
Ik ben je lieverd niet en wij hebben het Wilhelminakanaal.
Bulderend: die sloot?
Ja, maar in Tilburg zitten zoveel belangrijke transportbedrijven en verdeelcentra dat Rotterdam zou dichtslibben als ze hun containers niet meer via die sloot kwijtkonden. Oh. Daarom gaan ze die sloot nu ook eindelijk verdiepen.
Dit is genoeg! Hij pakt zijn snelvuurgeweren. Maar kunst en cultuur en sociaal gebeuren en alles is toch kleiner in zo’n stad. Juist, en wat inwoners betreft moeten we ook nog eens met vier keer zo weinig tegen jullie opboksen! Daarom, geef het nou maar toe. Neem bijvoorbeeld De Amsterdamse School. De Tilburgse School. Ja maar, de rest telt ook mee. Het BIM huis. De Paradox. Met Paul van Kemenade of bijvoorbeeld Palinckx en Palinckx. Hebben jullie paling daar op de zandgrond?
De Tilburgse haalt vertwijfeld haar schouders op. Mitrailleurvuur: Johnny Jordaan, Danny de Munck, André Hazes. Doe Maar, VOF de kunst en Krezip, om maar wat te noemen. Komt Doe Maar uit Tilburg? Ja, jochie, daarom was de première van de musical in Tilburg! Jochie, jochie? Heineken Music Hall. 013! Grootste vrijmarkt van Nederland! Grootste kermis van de Benelux!!
Grachtenconcert!! Festival Mundial!!! GayParade!!! Roze maandag!!!!
Het Amsterdammertje pakt zijn bazooka. Je gelooft dit zelf niet, alle grote mediaconcerns zitten ook nog eens in Amsterdam. Ja, maar de grootste mediamagnaat van Nederland komt uit Goirle onder de rook van Tilburg.
Maar de meeste landelijke dagbladen zitten bij ons. De eigenaar van de grootste krant komt eveneens uit Goirle. Artis. De Efteling. Van Gogh museum. Die hebben wij ‘live’ in de stad gehad. Rijksmuseum. De Pont, Textielmuseum, Scription. Kalverstraat.
Heuvelstraat. Ja, maar dat straatje telt niet?! Ben je Mall, joh, nu nog wel!!!