zondag 14 april 2024

1 gedachte over ““Ik ben liever in Tilburg dan in Amsterdam”

 1. Goirles Belang: 53e jaargang- Nr20, woensdag 13 mei 2009
  Terug naar Goirle 14
  Mall

  Op een terras in de zon zit een man aan een tafeltje. Een vrouw vraagt of zij er bij mag komen zitten. Jazeker. Kom je uit Brabant?
  Ik vraag jou toch ook niet of je uit Amsterdam komt, zegt de vrouw meteen. Nou nou zegt de Amsterdammer, en waar kom jij dan wel precies vandaan, dat je zoveel praatjes hebt?
  Tilburg, is het rustige antwoord.
  Ha ha ha. Is dat niet tegen de rimboe van België aan?
  Ja hoor, hele vruchtbare en hoge grond bij ons. Als straks die poolkappen echt doorsmelten kunnen wij in ieder geval nog naar De Drunense Duinen Aan Zee! Hier gaat de man eens extra uitgebreid voor zitten.

  Een brutaal provinciaaltje – met een leuk smoeltje trouwens – temmen.

  Maar meissie, wij zijn de hoofdstad. Wij hebben Ajax. En wij hebben Willem II, klinkt het rustig, en die blijven ook dit jaar gewoon in de eredivisie. Hij proeft de eerste victorie en zegt: Amsterdam is toch veel groter, rijker, belangrijker en er is veel meer te doen. Bewijzen! Vanuit onze stad is vierhonderd jaar lang de wereld bevaren, iedereen kent Amsterdam, de VOC, weet je wel.
  UZT, zegt de vrouw. UZ wat? Uitgeverij Zwijssen Tilburg was de club die in vele talen 100 jaar lang alle missionarissen al hun lesboekjes voor de hele wereld meegaf. Ja en? Nou slimpie, al die kinderen die daar uit leerden lezen, zagen voorin op de eerste pagina Tilburg staan. Het was vaak zelfs het eerste woord dat ze leerden, in ieder geval de eerste stad in Nederland die ze leerden kennen!
  De hoofdstedeling begint te beseffen dat het juffie goed stand houdt. Hardere maatregelen zijn nodig.
  Wij hebben een grachtengordel, lieverd.
  Ik ben je lieverd niet en wij hebben het Wilhelminakanaal.
  Bulderend: die sloot?
  Ja, maar in Tilburg zitten zoveel belangrijke transportbedrijven en verdeelcentra dat Rotterdam zou dichtslibben als ze hun containers niet meer via die sloot kwijtkonden. Oh. Daarom gaan ze die sloot nu ook eindelijk verdiepen.
  Dit is genoeg! Hij pakt zijn snelvuurgeweren. Maar kunst en cultuur en sociaal gebeuren en alles is toch kleiner in zo’n stad. Juist, en wat inwoners betreft moeten we ook nog eens met vier keer zo weinig tegen jullie opboksen! Daarom, geef het nou maar toe. Neem bijvoorbeeld De Amsterdamse School. De Tilburgse School. Ja maar, de rest telt ook mee. Het BIM huis. De Paradox. Met Paul van Kemenade of bijvoorbeeld Palinckx en Palinckx. Hebben jullie paling daar op de zandgrond?
  De Tilburgse haalt vertwijfeld haar schouders op. Mitrailleurvuur: Johnny Jordaan, Danny de Munck, André Hazes. Doe Maar, VOF de kunst en Krezip, om maar wat te noemen. Komt Doe Maar uit Tilburg? Ja, jochie, daarom was de première van de musical in Tilburg! Jochie, jochie? Heineken Music Hall. 013! Grootste vrijmarkt van Nederland! Grootste kermis van de Benelux!!
  Grachtenconcert!! Festival Mundial!!! GayParade!!! Roze maandag!!!!

  Het Amsterdammertje pakt zijn bazooka. Je gelooft dit zelf niet, alle grote mediaconcerns zitten ook nog eens in Amsterdam. Ja, maar de grootste mediamagnaat van Nederland komt uit Goirle onder de rook van Tilburg.
  Maar de meeste landelijke dagbladen zitten bij ons. De eigenaar van de grootste krant komt eveneens uit Goirle. Artis. De Efteling. Van Gogh museum. Die hebben wij ‘live’ in de stad gehad. Rijksmuseum. De Pont, Textielmuseum, Scription. Kalverstraat.
  Heuvelstraat. Ja, maar dat straatje telt niet?! Ben je Mall, joh, nu nog wel!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *