Irritaties rond Tilburgse Kermis en Roze Maandag

Wethouder Joost Möller krijgt een petitie aangeboden van één van de kermis-exploitanten

De opening van de Tilburgse Kermis, zoals gebruikelijk op vrijdagavond, was dit jaar wat minder feestelijk dan voorgaande jaren. De kermisexploitanten zijn namelijk boos en boden wethouder Joost Möller een petitie aan om te  klagen over drie dingen die hen dwarszit.

Zo is er dit jaar geen vaste ondergrond ’t Laar, waar de kermisexploitanten verblijven, maar staan de kampeerwagens van de exploitanten in de modder, omdat de gemeente geen rijplaten heeft laten neerleggen, als gevolg van de bezuinigingen. Ten tweede zijn zij het niet eens met vervroeging van betaling van de pachtgelden en ten derde staat er een mogelijke verschuiving van het tijdstip van Tilburgse Kermis om niet met Düsseldorf te overlappen. De kermis in Düsseldorf is valt gewoonlijk tussen 10 tot 24 juli.

Deze ontevredenheid komt bovenop het rumoer dat eerder deze week is ontstaan rond de naam Roze maandag. Het dorp Geldrop was van plan om in september ook een Roze Maandag te organiseren, maar kreeg van de gemeente te horen dat de naam Roze Maandag vastgelegd is als merk en alléén door Tilburg gebruikt mag worden.

Dit is echter tegen het zere been van één van de bedenkers van Roze Maandag, Emiel Bootsma. In een reactie aan diverse media schrijft Emiel Bootsma:

“Als een van de medebedenkers van de Roze Maandag vind ik dat de gemeente Tilburg niet alleen beren op de weg ziet, maar ook nog eens een commercieel belang stelt boven waar het allemaal om is begonnen: een stap in de strijd voor homo-emancipatie.

Toen ik 22 jaar geleden (samen met Henk Krol) vooral bij wijze van grap de eerste Roze Maandag bedacht, had ik niet kunnen vermoeden dan daaruit een van de best bezochte evenementen van Nederland zou voortkomen. Hadden we het maar geweten, dan hadden we het idee misschien gedeponeerd en nu allang van de rechten kunnen rentenieren…

Ja, maar dát was dus niet bedoeling! Verplaats uzelf naar 1990. De Roze Zaterdag bestaat nog geen 15 jaar, Gay Pride is onbekend, homo- en lesbische paren hebben nog lang niet dezelfde rechten als heteroparen en homoseksualiteit is in de media nog zeker niet zo gewoon als tegenwoordig. Behalve een ‘geintje’ was die eerste Roze Maandag (deels een verwijzing naar de Duitse Rosenmontag met carnaval, maar vooral afgeleid van het – ook gedeponeerde? – begrip Roze Zaterdag) vooral weer een nieuwe stap op de weg van de homo-emancipatie. ‘Laat er een kermis zijn waar homo’s en lesbo’s gewoon hand in hand kunnen lopen.’

In Tilburg is dat inmiddels volledig geaccepteerd, maar nog lang niet overal. We leven weliswaar in 2012, maar veel homoseksuelen voelen zich lang niet overal veilig als ze willen laten zien dat ze een relatie hebben. Die strijd wordt nog altijd gestreden.

En nu zegt de gemeente Tilburg – duidelijk  om commerciële redenen – dat andere dorpen en steden moeten afblijven van het begrip ‘Roze Maandag’. Dan hebben de ambtenaren en gemeentebestuurders er dus helemaal niets van begrepen.”

Kermiswethouder Joost Möller heeft vooralsnog het standpunt dat men van een gedeponeerde naam moet afblijven. Emiel Bootsma: “Ja, gedeponeerd door de gemeente die het initiatief heeft overgenomen, maar de bedenkers nooit voor het idee heeft betaald. Nu zit ik daar zeker niet op te wachten, maar als Tilburg de naam ‘Roze Maandag’ om commerciële redenen blijft claimen, heb ik de neiging dat alsnog te eisen. Gezien de economische meerwaarde van de Roze Maandag, door mij zeer voorzichtig geschat op 100 miljoen euro in de afgelopen 20 jaar, zou dat een miljoenenclaim worden. Ik blijf hopen dat de wethouder aanstaande maandag bij de opening van de Roze Maandag meldt dat het allemaal een vergissing was en dat de oorspronkelijke doelstelling geen geweld wordt aangedaan. Dan is er ook geen procedure nodig. Overigens zou ik die procedure op persoonlijke titel volgen; De Gaykrant is hierbij niet betrokken.”

In een video-reportage van 2011 vertelt Henk Krol hoe Roze Maandag is begonnen. Henk Krol is de hoofdredacteur van de Gay Krant en één van de bedenkers van Roze Maandag.

(Emiel Bootsma schreef zijn reactie op verzoek van Rik Goverde voor het Brabants Dagblad en verspreidde het vervolgens naar ‘diverse media’.)
 

Update 14.21 uur, 21 juli:

Inmiddels heeft Emiel Bootsma met wethouder Joost Möller gesproken en deze laatste heeft laten weten dat hij niet van zijn eis afziet. “de naam ‘Roze Maandag’ moet voorbehouden blijven aan Tilburg”.
Emiel Bootsma heeft inmiddels ook landelijke media benaderd, waaronder de redacties van Hart van Nederland, NOS Journaal, EenVandaag, Telegraaf, Volkskrant, RTL Nieuws, Trouw en NRC Handelsblad. Ook gaat hij op zoek naar een advocaat om verdere stappen te overwegen. “Ik ga nu op zoek naar een ‘roze advocaat’ om een claim in te dienen. Ik denk aan 10 procent van de (laaggeschatte) extra kermisomzet sinds 1990, ofwel 10 miljoen, die ten goede moet komen aan de homo-emancipatie. Dat wordt een boeiende aangelegenheid…” zo liet hij vanmiddag weten.

Update 13.11 uur, 22 juli

Als antwoord op vragen aan de wethouder, Joost Möller, laat een woordvoerder weten dat de Roze Maandag in 2003 officieel als naam is geregistreerd, om ervoor te zorgen dat er geen verwarring kan ontstaan over de Roze Maandag. “De Roze Maandag hoort bij de Tilburgse Kermis. Het gedachtegoed – homo-emancipatie, verbroedering – staat voorop, dus als een organisatie in een andere stad hier een evenement aan koppelt juichen we dat alleen maar toe. Het kan alleen geen Roze Maandag heten. Elke andere naam (Pink Monday, Roze dinsdag etc.) kan natuurlijk wel.”

Hoewel de wethouder en Emiel Bootsma het eens zijn over de oorspronkelijke doelstelling, zal de gemeente Tilburg geen afstand doen van de naam, ook niet als Emiel Bootsma een schadeclaim indient.

 

Brrrr waarom altijd negativiteit, kunnen we het niet eens hebben over het geweldig preventieve optreden van onze landelijke politie macht tijdens deze “Roze Maandag”.
Zomaar huurlingen “from al over the country” die er voor gezorgd hebben dat het een enorm groot succes is geworden.

Volgens mij ging het toch om acceptatie. What’s in a name. Geef elke kermis in NL een roze maandag… 3.500.000 bezoekers, ben je aardig op weg met accepteren en lokale ondernemers ook blij. Was delen niet het nieuwe hebben…

Ik hoor trouwns van insiders dat Marlon Slaats de bedenker was van Roze Maandag! R.I.P. Marlon! Wie heeft dat van hem gestolen? Zo zie je maar… Als er iemand geld of eer voor moet krijgen dan zou hij dat moeten zijn.

Afgelopen zaterdag de kermis bezocht, wat een trieste bedoeling en een sobere sfeer.
Tilburg ( tot voor 8 jaar mijn stad ) is aan het doorschieten met geld verdienen en korte termijn winsten.
Waarom woekerprijzen voor staanplaatsen ?
Waarom de zo sombere opstelling van attracties?

Jammer Tilburg raakt het kwijt zowel de kermisgangers als exploitanten kwijt.

Grt Ron

Triest! Als deze wethouder zijn hakken in het zand zet is het logisch dat daar een reactie op komt. Ik mag hopen dat de bedenker van deze mooie dag zijn geld krijgt, dan kan hij de exploitanten een handje helpen. Het woord UITBUITING (niet door de bedenker van de roze maandag) komt in mijn hoofd op.

Ps Kinderachtig gedrag (het is van mij!) roept kinderachtige reacties op! Wordt eens volwassen mensen!

Ik begrijp dat 2 roze maandagen voor verwarring kunnen zorgen, maar als 7 steden roze ma- di- wo- etc. claimen heb je niks meer over…

Homo emancipatie moet voorop blijven staan op Roze Maandag, ook al zijn ze hier uit geëmancipeerd kan het altijd nog gebruikt worden het elders vooruit te helpen… Met Roze Maandag laat Tilburg/Nederland zijn dat homoseksualiteit travestie transseksualiteit etc. niets ernstigs is.

De Gemeente heeft niet het recht om de naam toe te eigenen aangezien ze zelf niets te maken hebben met het ontstaan ervan, stel je voor dat je iets begint en iemand die later inhaakt er met je idee van door gaat en toeëigend dat vind ik diefstal en dat mag niet.

PS buiten dat de roze maandag goed is voor emancipatie is en blijft het ook de perfecte manier om het AIDS fonds te steunen het is immers de enige dag dat de wuppies verkocht worden

Als de gemeente Tilburg zo door gaat dan is de Kermis van Tilburg zoals die nu is geen lang leven beschoren. Ik hoor van exploitanten dat ze woekerprijzen betalen voor een plekje op de kermis met tot gevold dat er niks verdiend wordt. Zo wordt de animo om er te gaan staan met een attractie veel minder aantrekkelijk. De naam Roze Maandag is wel onlosmakelijk aan Tilburg verbonden. Je moet het ook niet willen deze naam te gebruiken. Nijmegen gebruikt Roze Woensdag tijdens de 4daagsefeesten. Dan heeft Geldrop nog 5 dagen die ze kunnen gebruiken voor een roze feestdag. Niet zo moeilijk doen.

Tilburg blijft dat onbeduidende Provincie stadje

Potverdorie Tilburg blijft als zesde stad van het land weer eens dat onbeduidende provincie stadje.
Wat een ophef over de naam ”Roze Maandag” tijdens de Tilburgse Kermis. Een Gelderopse Roze Maandag kan en mag niet, Deze naam is van ons roept de gemeente Tilburg, we hebben het gedeponeerd.
Raar want ik ga al zeker twintig jaar tijdens de Carnaval naar de “Rosenmontag” in Duitsland., heel gezellig overigens zeker een aanrader. Dus hoezo naamsrechten alleen voor de gemeente Tilburg? Mochten deze infantiele ambtenaren en bestuurders van de gemeente Tilburg dit door willen zetten dan heb ik nog een tip voor ze. Met de afbrokkeling van de verzuiling in Nederland zijn er misschien nog een paar namen aan het vrij vallen.
Zou deze uit voorzorg ook maar vast claimen Gemeente Tilburg.

Dolle Dinsdag, As Woensdag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag.

Dan houden ze de Zondag vrij voor het prediken vanaf de kansel

Houde gij ze dom, dan hou ik ze arm.

Een oude spreuk die zo lijkt nog steeds erg van toepassing blijkt voor de gemeente Tilburg,

Groeten Norbert

Geef een reactie