Het is rustig in het atelier van kunstenares Jofke van Loon, als we op deze vroege mei-ochtend binnen wandelen in haar werkruimte in ‘De Verdieping’ in de Sint Annastraat.
Het atelier is erg licht met lichtval uit het noorden, bovendien staan er overal schilderwerken en verfmaterialen. Het ademt een fijne sfeer. Haar stagiare verrast ons met een kop thee en koffie.
Jofke start meteen met te vertellen hoe ze tot de aanpak van haar huidige kunstenaarschap is gekomen.
Op de kunstacademie in Tilburg, Jofke was met haar 17 jaar een heel jonge student, werd er veel gevraagd van haar zelfwerkzaamheid, daarbij vroeg ze zich af wat ze precies wilde en was bezig met de zin van het leven.
Na haar opleiding werkte ze in een verf- en behang speciaalzaak in Dongen waar ze van alle martken thuis was. Speciaal daarvoor volgde ze een opleiding tot binnenhuis-architect. Hier begon ze ook cursussen en workshops te geven en kwamen er al snel heel wat mensen op af. In korte tijd had ze zes groepen van zeven cursisten.
In deze periode was haar woonstek tegelijk atelier, winkel- en woon-ruimte. Ze had een relatie met vriend die slechtziend was en kwam daarom in contact met groep van blinde- en slechtzienden. Voor haar werd het toen duidelijk dat er in de maatschappij veel onbegrip voor deze beperking was. In 2008 richtte zij haar eenmanszaak Studio Xplo op, waarmee zij nog jaren zichzelf en anderen wil inspireren.
Al die tijd heeft Jofke ook met verf-fabriek Talens uit Apeldoorn masterclasses gevolgd als kunstenaar en als beoefenaar van nieuwe schildermaterialen, vooral nieuwe verven en lakken op acrylbasis en qua olie-verf met oplosmiddelen op waterbasis. Hiervoor wordt ze nog steeds gevraagd om haar deskundige oordeel.
Het wordt ons al snel duidelijk dat Jofke zich ontwikkelt, al experimenterend met doelgroepen en materialen.
Niet het resultaat is van belang maar de beleving. je gaat uit van je mogelijkheden. je gebruikt andere zintuigen zoals geuren en geluiden. Werken met deze doelgroep is dan ook veel minder resultaatgericht.
Jofke pakt er een zwart houten kistje bij. “Kijk ; bij slechtzienden laat ik hen het teken-papier in het kistje leggen, zodat ze niet helemaal op hun tekening kunnen duiken om toch iets te zien. Daar komt een foto vanuit je hoofd uit. Het is soms de omgekeerde wereld.” Ze vervolgt: “Zo ken ik ook een blinde journaliste Corrie Balemans. Zij denkt niet in beelden maar in associaties, geel is voor haar de zon, een kuikentje, een bloem, zoals haar verteld is. Deze associaties worden weer gekoppeld aan elkaar.”
Jofke heeft het zo druk, dat ze zich ook noodgedwongen bezig houdt met time- management.
Ze vertelt dat ze KIVI heeft opgezet. Dat staat voor “Kunst Is Voor Iedereen” en daarmee probeert ze alle doelgroepen in de maatschappij te bereiken. De dagelijkse leiding heeft ze nu teveel in handen, en heeft het stichtingsbestuur gevraagd mee te denken, zodat veel meer mensen in de praktijk hieraan kunnen meewerken.
Met vijf ervaringsdeskundigen heeft ze in 2010 na drie maanden brainstormen “zie je wel?” samengesteld. Daarmee hebben ze bijvoorbeeld in de bibliotheek een presentatie gegeven.
Begin 2013 komt ze met haar boek: : “je zintuigen als inspiratie”. Hoe beleef je kunst met de (on) mogelijkheden van je zintuigen? Ze is op zoek naar de geschikte uitgever die alle benodigde versies, inclusief een gesproken versie, kan uitgeven.
Tenslotte geeft Jofke aan dat dit atelier belangrijk is voor haar werk. “Het geeft me een goed gevoel, dit atelier is voor mij de perfecte basis, van hieruit wil ik verder naar de toekomst”.
Dit is deel 2 uit een reeks van interviews met Doeners in Tilburg. Ditmaal de Tilburgse kunstenares Jofke van Loon. Eerder in deze reeks voormalig missie-zuster Theresa de Vreede, die een bloementuintje aanlegde in de Spoorzone.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Hallo Jofke,Nog net even op de valreep voor ik vertrek naar Roemenie je artikel gelezen. Leuk artikel, is altijd goed voor je zaak.
Heel veel succes en we zien elkaar weer.
Hou me op de hoogte.
Lieve groetjes Karla assenaar
Wat een leuk verslag!
Fijn om te lezen, inspirerend.
Dát is waarom Tilburg zo’n mooie stad is.
De ménsen maken de stad!
Word er helemaal vrolijk van!
Mijn complimenten.