Kennismaken met Lokaal geld voor Tilburg

lokaal-geld-flyerLokaal Geld. Hoe moet dat eruit zien? Wat is het waard? Tilburgers en Tilburgse ondernemers zetten een nieuw geldsysteem op. Denk en werk mee aan de invoering van het nieuwe lokale geld.

Tijdens een avond met lezingen door STRO (Social Trade Organisation) en DAM (De Alternatieve Munt) en interactieve performances over de werking van ons geldsysteem worden de mogelijkheden belicht die lokaal geld Tilburg kan bieden.

Op donderdag 12 maart van 20.00 tot 22.30 uur in de Kennismakerij. Toegang: gratis. Burgemeester Brokxlaan 8, hal 79 (ingang via gebouw 88). De presentatie van de avond is in handen van Godelieve Engbersen en Maarten Hutten. Een nieuwe munt voor Tilburg en omstreken die economische activiteiten in de regio aanjaagt. Dat is het doel van de werkgroep ‘Lokaal geld voor Tilburg’.

“Een lokale munt heeft twee belangrijke eigenschappen die de euro niet heeft, maar die wel van belang zijn voor regionale groei. Het maakt renteloze kredieten voor ondernemers mogelijk en werkt lokaal, zodat elke betaling in de nieuwe munt een investering in de regio is. De nieuwe munt en de euro kunnen naast elkaar gebruikt worden. Ook inwisselen van beide munten is mogelijk.” luidt de toelichting van de werkgroep.

bristol pound
Bristol Pound

De ontwikkeling van de nieuwe munt gebeurt in nauwe samenwerking met de stichting STRO, welke een uitgebreide ervaring heeft met het opzetten van lokale muntsystemen in zowel binnen- als buitenland. De door deze stichting ontwikkelde software kan alle bancaire taken, van kredietverlening tot de afhandeling van transacties, uitvoeren. De Bristol Pound – een van de meest succesvolle lokale muntsystemen ter wereld – maakt ook gebruik van de diensten en software van STRO.

Binnen Nederland is de Rotterdamse DAM eveneens een succesvolle lokale munt die met ondersteuning van STRO tot stand is gekomen. De Alternatieve Munt. Een Rotterdams voorbeeld uit de praktijk. Wat is het? Waarom is de munt bedacht? En door wie? Waar staan ze nu, anderhalf jaar na de oprichting? Wat zijn de succesfactoren en leermomenten? Waarom doen Rotterdammers eigenlijk mee? Waar geven deelnemers de DAM aan uit, hoeveel geven ze uit? Wat kan beter aan het systeem?

Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst op donderdagavond 12 maart in de Kennismakerij lichten de deelnemende organisaties toe wat lokaal geld is, hoe het een investering voor de regio is én wordt de naam van de Tilburgse munt onthuld. Ondernemers, particulieren en ambtenaren zijn van harte uitgenodigd om mee te denken en mee te werken aan de invoering van het nieuwe lokale geld.

 

We hebben jaren geleden een bontgekleurd plastic pasje aan kunnen schaffen, op advies van de gemeente.
Het zou voordeel brengen, en makkelijk zijn, echt alleen voor Tilburg en zijn bewoners. We hebben het pasje later maar over de helft geknipt, voor ieder gezinslid hadden we er een aangeschaft. Het heeft alleen maar geld gekost. Zou het nu een succes worden? Dan ga ik mijn avond toch liever anders besteden.

Geef een reactie