Landschapspark Moerenburg als aantrekkelijk recreatiegebied voor de stad is zo goed als klaar. Tijdens een presentatie in Buitenom voor genodigden en omwonenden werd dat duidelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, Het Waterschap de Dommel, de Provincie en Het Groene Woud. Moerenburg vormt een belangrijke schakel tussen de stad en Het Groene Woud. Zorgvuldig ingepaste ontwikkelingen maken dit landschapspark nu veel interessanter. Een belangrijk project is de aanleg van 20 hectare nieuwe natuur rondom de Voorste Stroom. Deze beek meandert over een afstand van ongeveer 2 kilometer door het landschapspark. De loop van de Voorste Stroom was al 100 jaar hetzelfde met weinig kronkels. De oorspronkelijke loop van de beek is nu hersteld. Er zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd en een droge faunapassage op de plek waar de Voorste Stroom onder de Meierijbaan doorloopt. Naast verharde paden zijn ook struinpaden in het gebied aangelegd.
Een ander belangrijk project is de reconstructie van Huize Moerenburg dat in 175o is afgebroken. In 2005 zijn bij graafwerkzaamheden op het terrein van de waterzuivering de resten hiervan aangetroffen, het betreft hier een van de drie eerste stenen huizen in Tilburg rond 1310. Op deze plek zijn nu in opdracht van de gemeente Tilburg op een eigentijdse manier de funderingsresten teruggebracht in het landschap. De staalconstructie toont hoe het huis er vroeger uitgezien moet hebben. Ook de boomgaard en bijbehorende tuinen en grachten zijn in het landschap opnieuw zichtbaar gemaakt.
Op het terrein waar nu rioolgemaal Moerenburg is, lag voorheen de rioolwaterzuivering Tilburg. Deze oudste waterzuivering van Nederland werd in de jaren negentig overbodig. Peter Glas van Waterschap de Dommel legt uit: “Om bij zware regenval het met afvalwater vermengde regenwater uit Tilburg en omgeving tijdelijk op te slaan, hebben wij op deze locatie een extra waterbuffer in de vorm van een helofytenfilter aangelegd. En een helofytenfilter dat is een zuiveringsmoeras bestaande uit water en riet. De wortels van dat riet kunnen de vuile deeltjes uit het water filteren.”
Dit voorheen afgesloten gebied is nu vrij toegankelijk. Voor bezoekers is een rust- en uitzichtplek aangelegd in de vorm van een waterpaviljoen, dat uitsteekt boven het gebied. Irene Fortuyn heeft het waterpaviljoen rond het nieuwe helofytenfilter ontworpen: “Het paviljoen in het midden bestaat uit een plateau van waterdruppelstenen met twee wanden van beton. In die wanden zijn teksten gegoten die verwijzen naar de geschiedenis van de waterzuivering in Tilburg zoals de woorden, Korvelse waterloop, Blauwsloot, regenwater, overstort.”
Wethouder Marieke Moorman: “Naast deze projecten hebben bestaande en nieuwe bewoners en bedrijven ook geïnvesteerd in Moerenburg. Denk daarbij aan de melkveehouders, de manege en de nieuwe pleisterplaatsen Buitenom en Zomerlust. Kortom, al wandelend, fietsend, of skeelerend in een fraai landschap kan iedereen genieten en het hart ophalen. Koeien in de wei, schapen grazend rondom Huize Moerenburg, schoolkinderen die natuurkunst maken of gewoon relaxen op het terras.”
Recente reacties