vrijdag 19 april 2024

2 gedachten over “Leegstand Binnenstad in beeld

 1. Leegstand wordt als een negatief verschijnsel gezien met een negatieve impact op de stad. Je wordt om de oren geslagen met berichten over noodzakelijke afwaarderingen en de schadelijke effecten die dat weer heeft op pensioenfondsen, banken, vastgoedeigenaren en budgetten van gemeenten en andere overheden. De getroffen partijen hebben sterk de neiging te doen alsof het iedereens probleem is. Dit terwijl Leegstand goed kan zijn voor de stad.

  Maar what do I care? Als zelfstandig ondernemer heb ik geen pensioen, werk ik niet bij een bank, bezit ik geen vastgoed en wantrouw ik overheden met grote budgetten. Kortom; het is niet mijn probleem. Sterker nog, ik ben van mening dat leegstand juist goed is voor de stad. Leegstand biedt ruimte en kansen. Leegstand biedt ruimte om te voorzien in veranderende behoefte aan beter betaalbare woningen, goede voorzieningen en recreatie mogelijkheden. Leegstand biedt daar ruimte toe.

  En overigens leegstand bestaat al zo lang als er gebouwen zijn. Plekken die impopulair of in verval zijn vormen al eeuwen de motor van stedelijke verandering. Lege gebouwen kunnen snel in behoeften voorzien, waar onvoldoende of niet goed in wordt voorzien. Bekend voorbeeld zijn de krakers, die bij gebrek aan betaalbare woningen leegstaande woningen in gebruik namen.

  Leegstand biedt ruimte aan andere mensen dan de usual suspects. Omdat veel van de usual suspects in de vastgoedwereld niet thuis geven, grijpen andere partijen hun kansen. CPO ontwikkelingen, creatieven, maar ook een nieuw ondernemender type ontwerpers, dat zelf processen en projecten initialiseert.

  Ook in verleden heeft leegstand andere partijen invloed op de stad gegeven. Plekken die leeg staan of braak liggen worden kennelijk onvoldoende op financiële waarde geschat. Vaak zijn er partijen, die er wel andere waarden en kwaliteiten zien dan puur geld. Daarnaast biedt leegstand ruimte om te experimenteren en dingen uit te proberen.

  Mijn conclusie is dus dat leegstand belangrijke kwalitatieve en innovatieve aspecten biedt om een stad levend te houden. Een toekomstbestendige stad heeft namelijk het vermogen mee te bewegen met de veranderende behoeften van haar inwoners. Leegstand biedt bij uitstek de ruimte om in deze veranderende behoeften te blijven voorzien. Nu veel steden niet meer kunnen uitbreiden en enkel kunnen inbreiden en transformeren wordt de betekenis van leegstand en de transformatie daarvan alleen maar groter. Dit zal op den duur tot steeds meer kansen leiden voor steeds meer verschillende partijen. Dus til niet te zwaar aan alle sombere berichtgeving omtrent leegstand. Leegstand is vooral een kans. Grijp hem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *