Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.
Dat mijn goede collega Rob Oostelbos deze week alweer tien jaar geleden overleed is bijna niet te bevatten.
Een decennium geleden.
Zo zit je samen op de perstribune bij een raadsdebat over de ondergang van het Midi-theater, zo zit je met al je andere collega’s in het crematorium naar zijn lievelingsmuziek te luisteren.
Wat zou hij tegenwoordig zelf draaien, vraag ik me wel eens af. Een glas Duvel smaakt ook in deze tijd waarschijnlijk nog goed samen met een nummer van Golden Earring. Rob zou nu trouwens behoorlijk balen van het nieuws dat zijn favoriete band er mee moet stoppen.
Na weer eens avond vol oeverloze debatten in de gemeenteraad opperden we ooit het plan om zelf maar een politieke partij op te richten.
Een eigen club, zoals de LST. “Dan gaan we gewoon alles zelf regelen, net als Smolders”, zeiden we tegen elkaar.
Van de LST kon immers niemand lid worden. “Moeten we ook doen”, vonden we. Een eigen stroming, een prima idee. Als journalist lazen wij toch al alle raads- en collegestukken, dat kon ook toen menig raadslid ons niet nazeggen.
Over de naam van ons politieke duoschap werden we het zelfs na enige biertjes helaas nooit eens. Moest het HaRo, Ooru, RoRu of toch liever RR 2010 worden? Natuurlijk gingen we wel voor een duolijsttrekkerschap en een gedeelde wethouderspost. Over wat dan onder onze portefeuille moest vallen zouden we het na de verkiezingen nog wel hebben.
Grootste probleem bij de oprichting van onze eigen politieke stroming was, in onze ogen, dat we dan kleur moesten bekennen. Dat was voor Rob eigenlijk uit den boze zo lang hij nog voor de krant schreef. “Want ik wil naar alle partijen in de raad kritisch kunnen blijven in mijn werk”, was zijn adagium.
Zijn stemgedrag bleef altijd zijn geheim.
In die afgelopen tien jaar na zijn overlijden is het politieke en journalistieke landschap danig veranderd. Destijds was de PvdA de grootste fractie in de raad, was de SP een linkse factor van belang en kende de stad partijen als Trots en de TVP.
FvD, opgericht in 2015, en PVV bleven Tilburg in het eerste decennium van deze eeuw nog bespaard, dat gaat volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen hoogstwaarschijnlijk veranderen. Nu LST-lijsttrekker Smolders zich openlijk en volledig tot Baudet heeft bekeerd zal de PVV niet langer wegblijven uit onze gemeente.
Ook de journalistiek veranderde van vorm.
Rob vond werken met digitale media vanaf het begin leuk. Dat was handig, hij deed het mobiele camerawerk tijdens de raadsdebatten en maakte maar wat graag de nieuwsflitsen voor de BD-site op het internet, terwijl ik veel meer lol beleefde aan het schrijven van de versies voor de papieren krant.
Zo waren we samen ook sneller klaar.
Toen ik in de afgelopen maanden over de lege Heuvel fietste, langs een verlaten terras van ‘Polly’, vroeg ik me wel eens af wat Rob van deze lockdown had gevonden.
Om geen sportschool te kunnen bezoeken.
De stilte op straat, ’s avonds laat’, zou hij misschien nog hebben kunnen waarderen.
De sluiting van zijn stamkroeg niet.