Maandag heet en zonnig, dinsdag buien, daarna droog met lagere temperaturen

De weersverwachting voor de komende week; maandag heet, dinsdag buien en daarna droog weer bij lagere temperaturen. Maandag is een echte zomerdag met veel zonneschijn en temperaturen die naar de 32 graden gaan. In de avond is het nog lang warm. In de nacht draait de wind naar het koele westen en stapelwolken worden gevormd. Deze groeien uit tot enkele onweersbuien en deze kunnen op dinsdagochtend al vallen.

De temperaturen zakken terug naar een graad of 26. De dagen erna is het droog en wisselen zon en wolken elkaar af bij dezelfde kwikstanden. In de loop van vrijdag krijgen we te maken met een buienzone die op vrijdagavond al over onze regio kan gaan trekken. Het is de voorbode voor een nat weekeinde met een komen en gaan van buien. Het blijft wel zomers warm van 25 tot 26 graden.

De extreme droogte waar nu mee te maken hebben lijkt sterk op die van de zomer van 1976. Dat begon ook in het voorjaar en duurde toen tot in september. De komende dagen begint het weerbeeld wel te veranderen en openen depressies de aanval op de hogedrukgebieden die het warme en droge weer veroorzaken. Hierdoor gaan droge dagen en dagen met neerslag elkaar afwisselen.

Op het einde van de week en vooral in het volgende weekeinde is het een komen en gaan van buien. Maar daarna keert de droogte gewoon weer terug. De kenmerken van de droogte zijn al duidelijk zichtbaar. Gele grasvelden, bomen die hun schors verliezen en natuurlijk de natuurbranden die nu dagelijks gaan opspelen.

Afgelopen dinsdag viel er onze regio wat neerslag. Van enkele druppels in Berkel-Enschot tot wat motregen in Tilburg. Hierdoor kwam er een einde aan een reeks van 15 dagen zonder neerslag die op 25 juni begon. De laatste keer dat het in onze regio zolang droog was vond plaats in september 2014. Toen viel er geen druppel vanaf de eerste dag tot en met de 17e. De neerslag van afgelopen dinsdag was overigens niet te meten en dus staat de teller nog steeds op 0,0 mm voor deze maand. Want vanaf woensdag keerde de droogte terug en dat geldt ook voor de warmte. Was het dinsdag nog geen 21 graden, sinds donderdag was het weer zomers warm met kwikstanden van 28 tot 29 graden in Tilburg.

Een daar komt op deze zondag en morgen nog een paar graden bij. Inmiddels is de voormalige hurricane Chris vanuit Amerika bij IJsland gearriveerd, maar zorgt toch niet voor de weersomslag zoals eerst gedacht c.q. gehoopt. Deze blijft namelijk bij IJsland wat rondhangen en lost daarna op. Depressies ten oosten van ons beginnen zich wel te roeren en openen het gevecht met de hogedrukgebieden op de Atlantische Oceaan. Het gevolg is dat we de hele week op de grens komen te liggen tussen deze weersystemen. Soms wint het hogedrukgebied en soms de depressie. Het resultaat is dat droge en soms zelfs natte dagen elkaar gaan afwisselen.

Op deze zondag was het rond het middaguur al 27 graden in Berkel-Enschot en dat loopt de komende uren verder op tot een tropische waarde van een graad of 30 tot 31. De zon speelt de hoofdrol afgewisseld met wat hoge windveren. In de avond blijft het nog zeer warm met zo’n 22 graden en in de nacht koelt het verder af tot 15 graden.

De maandag begint schitterend met volop zonneschijn. En dan gaat het ineens hard met de temperaturen. Om 9.00 uur is het al een graad of 26 en op het einde van de middag zitten we rond de 32 graden. Opnieuw geen wolkje aan de lucht en doordat er vrijwel geen wind staat voelt het heet aan. Ondertussen draait de wind van oost naar west op dinsdag. Hiermee wordt vochtige en mindere warme lucht aangevoerd vanaf de Noordzee. Stapelwolken kunnen dan makkelijk gevormd worden, waaruit enkele buien vallen die met onweer gepaard kunnen gaan. In de ochtenduren kunnen de eerste al vallen. Met 26 graden blijft het overigens nog zeer warm, maar van hitte is geen sprake meer.

Woensdag en donderdag zijn weer droge dagen, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Aan de temperatuur verandert niets. Richting het weekeinde nadert een depressie onze regio, waardoor op vrijdagavond de eerste neerslag kan gaan vallen.

Het is de voorbode van een nat weekeinde met een komen en gaan van buien. Of dit echt doorzet is nog maar de vraag, want diverse weermodellen zijn het niet met elkaar eens. Afwachten dus. Als er buien vallen schijnt tussendoor de zon en laat de thermometer nog steeds zomerse waarden aanwijzen van zo’n 25 graden. Een echte afkoeling is er dus nog niet, waardoor deze unieke zomer gewoon wordt voortgezet.

Geef een reactie