De weersverwachting voor de komende week: Maandag zomers, daarna koeler en wisselvalliger. Vanaf donderdag droog en oplopende temperaturen. Maandag wordt een prachtige zomerdag. De zon schijnt volop en het kwik stijgt naar de zomerse waarde van 25 graden. In de loop van de dag komt er steeds meer bewolking binnenschuiven. Daar valt op dinsdag van tijd tot tijd neerslag uit. Het koelt dan af tot een graad of 20. Op woensdag kan er nog steeds een bui vallen en is het met 19 graden nog frisser. Vanaf donderdag knapt het weer op. We krijgen een afwisseling van zon en wolken, het blijft droog en de temperaturen beginnen te klimmen van 23 op donderdag tot meer dan 25 graden in het weekeinde.
Dat was wel even een verrassing gisteren. Het zou een droge zaterdag worden, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Dat laatste klopte wel, maar droog bleef het niet. Na het middaguur vielen er in het midden en zuidoosten van onze provincie een reeks buien die in Berkel-Enschot nog 6 mm opleverde en in Eindhoven 8 mm.
Op het einde van de middag werd het droog en klaarde het steeds meer op. Het leverde een heldere avond en nacht op, waardoor de komeet Neowise goed te zien was. Wel ging de temperatuur flink onderuit naar 6 tot 7 graden. Deelen en Twenthe hadden de laagste met ieder 5,6°C. Aan de grond werd het nog kouder: van 4,1°C in Gilze-Rijen tot 2,4°C in Twenthe. Gisteren noteerde Twenthe al 2,5°C. Behoorlijk fris dus en dat komt omdat we in koude lucht zitten die afkomstig is van de poolstreken. Daarom werd het gisteren in Tilburg nog geen 20 graden.
Vorig jaar rond deze tijd gebeurde precies hetzelfde en kwam het op station Twenthe nog wel tot vorst aan de grond. De temperatuur zakte op 10 juli namelijk naar -0,7°C. Dan te bedenken dat twee weken later we te maken kregen met de warmste hittegolf aller tijden, ook wel woestijngolf genoemd, die het kwik in Berkel-Enschot drie dagen achtereen over de 40 graden liet stijgen! Of dat rond de 25e ook weer gaat gebeuren is onduidelijk. Alleen het Duitse weermodel laat warmte zien met mogelijk een hittegolf. De andere modellen houden het op normale temperaturen van 22 tot 23 graden en wisselvalligheid. Aangezien de trend van deze zomer het laatste is, is de kans groot dat dit ook gaat gebeuren. Maar ja, je zag het op zaterdag het weer blijft ons verrassen. Op deze zondag wordt het met een mix van wolkenvelden en zonneschijn 22 tot 23 graden en blijft het droog. Bij dit alles staat er een zwakke noordelijke wind. Heerlijk weer om er op uit te trekken, maar houdt voldoende afstand. Zo houden we samen corona onder controle.

Op deze zondag zien we dat de thermometer behoorlijk is gestegen en dat komt we midden in een hogedrukgebied liggen. De wind is vrijwel weggevallen en op veel plaatsen werd vanochtend rond zonsopkomst dan ook mist gemeld wat prachtige plaatjes opleverde. Op maandag schuift het hogedrukgebied richting de Azoren op de Atlantische Oceaan en neemt in kracht af. Maar we profiteren er nog wel flink van.
De dag begint namelijk zeer zonnig en pas in de loop van de dag zien we de eerste sluierwolken die steeds dikker worden. De temperatuur haalt dan nog even uit, waarbij de zomerse waarde van 25 graden gehaald wordt. Een prachtige zomerdag dus. Dat kunnen we op dinsdag niet zeggen. Een regengebied trekt dan over, waardoor het meteen een stuk koeler wordt. De zon zullen we amper zien en 20 graden zal het maximum zijn. Langzaam trekt de wind aan en komt uit het zuidwesten.
Op woensdag zien we dat het hogedrukgebied zich probeert uit te breiden naar onze omgeving. Er is dan nog steeds veel bewolking met kans op een enkele bui. Op donderdag zitten we aan de rand van het hogedrukgebied. Hierdoor komt een noordwestelijke stroming op gang. Omdat de aanvoer dan over de Noordzee komt betekent dit elke dag de vorming van wolken. Wel blijft het droog en begint de temperatuur te stijgen van 23 op donderdag tot 26 á 27 graden in het weekeinde. Normaal gesproken zou je dat met zo’n stroming niet krijgen, maar het hogedrukgebied is gevuld met zeer warme lucht afkomstig van de tropen.
In de loop van zondag schuift het hogedrukgebied richting Groenland en neemt dan koudere lucht mee. Vervolgens trekt deze naar de Britse Eilanden en blijft daar een paar dagen liggen. Hierdoor houdt de noordwestelijke stroming bij ons aan, maar deze keer met wat koelere lucht. Temperaturen zakken terug naar 22 tot 23 graden. Tevens nemen de neerslagkansen toe. Het eerder genoemde Duitse model laat juist vanaf 19 juli het tegenovergestelde zien: droog weer, veel zonneschijn en kwikstanden die zelfs naar de 30 tot 35 graden gaan. Afwachten hoe dit verder ontwikkelt. Eerst maar eens deze week doorkomen.
Recente reacties