MFA’s: Bouwen in blind vertrouwen

MFA De Poorten
MFA De Poorten

In april van dit jaar presenteerde de Rekenkamer, een onafhankelijke afdeling in het stadhuis die op verzoek van de raad onderzoek kan doen, het rapport ‘Bouwen in goed vertrouwen’, een onderzoek naar het eigendom, het beheer en de exploitatie van de MFA’s (Multifunctionele accommodaties) in Tilburg.

In Tilburg zijn zes MFA’s: De Dirigent, De Symfonie, Het Spoor, Het Kruispunt, Het Zuiderkwartier en De Poorten. Echter, in het onderzoek was MFA De Poorten niet meegenomen, wat tot vragen leidde van CDA-raadslid Marti de Brouwer: “Ik mis nog een ding. Ik hoor net voor het eerst “De Poorten” en er werd ook gefluisterd dat het geen MFA is omdat er geen school in zit, maar ik denk dat je dat dan juist mee had moeten nemen. Het was de allereerste MFA die we hadden en deze gaf een verlies van 7 miljoen die we verkeerd gecalculeerd hadden volgens mij. En als je dan ook nog ziet dat er drie buurtcentra voor zijn gesloten, dan hadden we eerst even na moeten denken.”

“Ik ga nog een stapje verder en ik ga eens kijken naar de financiering van De Poorten, naar de huurders die er in zitten en dan kun je zeggen dat het mooi quitte draait, maar als dat huurders zijn die allemaal subsidie van ons krijgen gaat het de verkeerde kant op. De ambtenaar die ik de vraag wilde stellen was niet bereikbaar en daarom geef ik die vraag nu aan de wethouder.”

Hans Kokke - SP
Hans Kokke – SP

Wethouder Hans Kokke (SP) wist hier niet direct antwoord op. “U krijgt hierop schriftelijk antwoord binnen een week. De Poorten is een MFA. Het is de keuze van de Rekenkamer om die niet mee te nemen, omdat dat geen nieuwbouw is.”

Uit het onderzoek is gebleken dat veel afspraken destijds niet zwart op wit zijn gezet en vervolgens niet nagekomen. Ook is veel documentatie uit die tijd niet meer terug te vinden. Een aantal raadsleden staken hun kritiek niet onder stoelen of banken, zoals Henk Veltmeijer van de TVP: “Hoe kan een professionele organisatie als de gemeente Tilburg zo blunderen? Een vereniging van postzegelverzamelaars zou het beter gedaan hebben. Wat werd er van de MFA’s verwacht en wat is daarvan uitgekomen? Jan Hamming (voormalig PvdA-wethouder, nu burgemeester van Heusden) is vertrokken maar met zijn paleizen zitten we nog.”

Jan van Beurden (OPA): “Niet bouwen in goed vertrouwen maar in blind vertrouwen noem ik dit. De raad stond erbij en keek er naar. Tusendoor moet je als raad niet alleen controleren maar ook begeleiden. Dat kan ik makkelijk zeggen, ik zat toen niet in de raad. Als raad mag je je niet verschuilen achter het college”.

Wethouder Hans Kokke beloofde de raad dat er binnenkort een visie komt en dat de huren van alle gemeentelijke gebouwen transparant worden, zodat voor iedereen duidelijk is wat de reële huur is van een gebouw. Hans Kokke: “Ik erken dat de MFA’s zijn gebouwd zonder integrale visie, elke MFA is verschillend qua invulling. Er liggen wel degelijk beleidskaders onder. Die hebben we geprobeerd op elkaar af te stemmen, en er had een tandje bij gemogen op de sturing, maar of het dan een geoliede machine was geworden kan ik ook niet zeggen. Nu gaan we met de afdeling Vastgoed van de gemeente transparantie brengen in elk pand voor wat betreft de huren, dus ook voor de MFA’s. Dus voor alle gemeentelijke gebouwen. En er zijn al maatregelen genomen voor betere invulling: ContourdeTwern heeft de openingstijden van de MFA’s verruimd zodat er vaker gebruik van gemaakt kan worden.”

We moeten nu achteraf gaan reconstrueren wat we ooit wilden met de MFA’s, en van daaruit gaan bepalen wat voor effecten ze hebben gehad. Niet bepaald fraai, maar de enige manier om na te gaan in hoeverre ze zin hebben, of zinvol te maken zijn.
Zijn de onderwijsresultaten in de betrokken buurten beter geworden, zijn mensen beter geïntegreerd, doen ze het beter dan de buurthuizen die ervoor dichtgegooid zijn?
Niet alles zal overigens goed te bepalen zijn, en dat is meteen een ernstige zwakke stee in dit dure verhaal.

In een eerdere reactie sprak ik al over het gebrek aan “countervailing power” binnen de Gemeente Tilburg. Hierdoor kunnen projecten niet volgens het beleid en de planning verlopen en heeft de gemeenteraad geen grip op de gang van zaken. Al of niet bewust kunnen hierdoor gemeenschapsgelden in allerlei richtingen weglekken. Telkens komt de politiek hiermee weg, door beterschap te beloven. Maar beterschap alleen is geen oplossing! De MFA’s zijn weer zo’n voorbeeld hoe zaken in Tilburg kunnen lopen. Voorbeelden zijn er uiteraard meer, zie daarvoor eerdere rapportages van de Rekenkamer, hetgeen laat zien dat er meer fundamenteel in Tilburg van de weg geraakt. Het huidige politieke klimaat in Tilburg is niet gericht op controleerbaarheid. Daar volgt men graag de gang van zaken via smileys en verbale teksten. Dat men namens de gemeenschap een grote pot met geld beheert en daarbij de verplichting heeft daar uiterst zorgvuldig mee om te gaan leeft niet zozeer. Men volstaat met incrementeel denken en denkt hiermee de gemeentelijke lasten te beheersen. Uitermate marginaal, gezien de weglekkende middelen! Verbetering beloven heeft alleen zin als men bereid is fundamenteel het roer om te gooien. Echter, het huidige organisatorische gedachtengoed is een eigen politiek theoretisch bedenksel en de zwakte hiervan toegeven ligt niet op de weg van de politiek. Politieke wegen zijn nu eenmaal louter belegd met succes!?

Alle adminstratie van De Poorten bestaat allang niet meer in het gemeentehuis volgens de TVP.
Waarom is er een bouwproject van de gemeente finaal verdwenen uit de boekhouding?
Het gaat over 14.000.000 euro, waarvan jaarlijks toch ergens fors afgeschreven moet worden, 450.000 euro?
Hoe kunnen die enorme bedragen nergens terug te vinden zijn?

Geef een reactie