Minder inbraken en straatroven, overvallen licht gestegen

Het aantal woninginbraken en straatroven is in 2016 gedaald in vergelijking met een jaar daarvoor. Het aantal overvallen steeg licht. Dat maakte de Lokale Driehoek (politie, Openbaar Ministerie en de gemeente) op vrijdag 3 februari 2017 bekend. Woninginbraken, overvallen en straatroven worden ook wel High Impact Crimes genoemd.

Het aantal woninginbraken in Tilburg was in 2016 39% minder dan in 2015. In Berkel-Enschot en Udenhout daalde dit aantal met 70%. In 2016 waren er 39% minder straatroven dan in 2015. Het aantal overvallen steeg licht: 19 in 2015 en 26 in 2016. 70 procent van alle overvallen wordt opgelost.

Burgemeester Noordanus: “We werken zeer intensief aan een veiliger Tilburg. Denk aan buurtpreventieteams, verzekeraars, woningbouwverenigingen, politie, Openbaar Ministerie en gemeente. Dat zie je terug in de cijfers. Maar elk geweldincident is er één te veel. Daarom hebben we bijvoorbeeld een specifieke aanpak ontwikkeld om geweldsincidenten in het uitgaansgebied van Tilburg nog verder terug te dringen. Naast de inzet op High Impact Crimes blijven we de georganiseerde criminaliteit bestrijden. Maatschappelijke partijen lijden onder de uitingen van criminelen, zoals op bedrijventerreinen. Daarom zetten we in op het bouwen van coalities en laten we groepen in de samenleving zien dat de aanpak in hun belang is. Je ziet bijvoorbeeld dat overvallen gerelateerd zijn aan de hennepindustrie.”

In 2016 is onder meer samengewerkt met de selfstorage-branche (opslagloodsen). Deze branche is getraind in het herkennen van signalen. Ook werden er afgelopen jaar in Tilburg 110 hennepkwekerijen geruimd. In 2017 wordt de vergunningplicht voor de autoverhuurbranche ingevoerd.

De Lokale Driehoek gaat dit jaar extra inzetten op het tegengaan van overvallen. Onder meer door een intensievere opsporing, het stimuleren van pinbetalingen en voorlichting. Ook geweldsmisdrijven krijgen komend jaar aandacht. Ten opzichte van 2015 is er een stijging van 4%. En er waren vorig jaar meer meldingen van overlast, een stijging van 15%. Van deze meldingen gingen er 1.502 over overlast van jeugd. In de wijk Reeshof daalde dit aantal. Daar zijn in 2016 onder meer jeugdboa’s ingezet en is overlastgevende jeugd in kaart gebracht en zijn ze in de gaten gehouden. De gemeente wil in 2017 ook in andere delen van de stad jeugdboa’s inzetten.

Geef een reactie