Winterweer op komst

weerbericht Na even aan de lente geproefd te hebben keert Koning Winter in de loop van de week weer terug. Afgelopen donderdag en vrijdag werden in Tilburg temperaturen gehaald van respectievelijk 14 en 12 graden.

Maar in dit weekeinde kwamen we niet verder dan een graad of 7 op zaterdag en 9 graden op deze zondag. Een langgerekt lagedrukgebied ten westen van ons is de oorzaak ervan. Hierdoor is de wind in de loop van zaterdag gedraaid van het warme zuiden naar het koude oosten tot noordoosten.

Vervolgens trok op zaterdagmiddag een neerslaggebied over die ons tot in de avond regelmatig wat regen gaf. In Brabant viel zo’n 7 tot 8 mm. Noord-Holland was het natst met in Berkhout 10 mm, Medemblik had 12 en bij mijn collega-weerman Jan Visser in Purmerend viel 13 mm. In de nacht was het droog en klaarde het op, maar tot vorst is het net niet gekomen. In Ell en Wijk aan Zee werd namelijk nog +0,1°C gemeten. Aan de grond had het op die weerstations wel gevroren met -2,4°C en -1,2°C.

Deze zondag is prachtig begonnen. Zon en wolken wisselden elkaar af en het bleef droog. Maar in de komende uren neemt vanuit het zuiden de bewolking steeds meer toe als gevolg van een depressie boven Noord-Frankrijk die naar het oosten schuift.

Daaromheen cirkelen neerslaggebieden die vooral over België trekken, maar wij krijgen er ook mee te maken. Op het einde van de middag en avond zijn er perioden met (lichte) regen. In de loop van de nacht wordt het pas droog en kan er wat nevel en mist gevormd worden, net als vanochtend.

Deze week zal in het teken staan van de overgang naar een nieuwe winterse periode die wel eens lang en fel zou kunnen duren. We zien het niet alleen aan de weerkaarten, maar ook aan de natuur. Afgelopen vrijdag hoorde weerman Johan Verschuuren een enorm kabaal van vogels. Het waren honderden ganzen die naar het zuiden trokken en dat had hij nog nooit eerder meegemaakt. Een teken dat er langdurig koud weer op komst is.

Oorzaak is een krachtig hogedrukgebied dat op deze zondag nog boven het noorden van Rusland ligt. Vervolgens breidt deze zich vanaf dinsdag uit richting Scandinavië en krijgt daarbij hulp van een ander hogedrukgebied voor de kust van Spanje.

Op woensdag smelten ze samen en er ontstaat één krachtig hogedrukgebied boven Europa met het centrum ervan boven Scandinavië. Het ideale plaatje voor de winterliefhebber. Nu kan de transport van kou beginnen en dat zien we in de loop van woensdag ook gebeuren. De eerste dagen van de week zijn echter overgangsdagen.

Maandag is het zwaarbewolkt en kunnen er nog wat druppels vallen bij 7 tot 8 graden. Dinsdag wordt al iets frisser met een graad of 6. Het wordt een wisselvallige dag, want van tijd tot tijd valt er wat lichte regen. Vanuit het noorden komt de kou ons land binnen en daar valt de neerslag in de vorm van natte sneeuw. Woensdag geeft in eerste instantie nog veel bewolking, waaruit een enkele winterse bui kan vallen. In de middag verschijnen er opklaringen en met maximaal 3 graden is het ineens een stuk kouder geworden. De dagen erna stroomt niet alleen koude, maar ook droge lucht onze regio binnen.

Dat betekent veel zonneschijn en kraakheldere hemels in de nachten. De vorst keert terug en elke nacht gaat het dan licht tot matig vriezen. Op donderdag en vrijdag ligt het kwik overdag op een graad of 2 en in het weekeinde is dat een graad of 4. Ook daarna houdt het droge en koude winterweer aan.

Geef een reactie