Ochtenden zijn droog, maar de rest is kletsnat

weerberichtMet de start van de meteorologische lente hebben we zowel de maand februari als het winterseizoen achter ons gelaten. Februari verliep daarbij zacht, kletsnat en somber. Op de 15e werd de warmste dag gemeten, waarbij het landelijk record sneuvelde. Maastricht noteerde namelijk 17,1°C.

Maar we hadden wel een winterse periode. Van 9 tot en met 12 februari viel sneeuw, maar echt blijven liggen deed het niet in Berkel-Enschot. Daarnaast hadden we nog een westerstorm die op de 23e langskwam, waarbij veel neerslag viel: in onze regio zo’n 30 mm. Vervolgens eindigde de maand onstuimig met hagel, natte sneeuw en onweer.

Door de cijfers van februari kwam de winter uit op nét iets te zacht, maar wel droog en zonnig. Gisteren is dus de lente begonnen, maar dat was aan het weer niet te merken. Het leek wel herfst met veel wind en regen. Vanochtend stond aan de kust een westzuidwesterstorm met in Hoek van Holland windstoten tot 97 km/u. In Tilburg was dat zo’n 72 km/u. Het hoogtepunt van de storm werd bereikt bij zonsopkomst.

Daarnaast begon het ook nog eens te regenen. In het noordoosten was het echter zo koud geworden dat er sneeuw viel. Volgens collega-weerman Jan Visser werd het in Winsum, Assen en Diever zelfs even wit. Na alle neerslag werd het op deze donderdag droog, maar de zon zagen we nauwelijks. Pas tegen de avond begon het op te klaren. Bij dit alles werd het nog 9 graden. De komende uren worden de opklaringen breder en koelt het flink af tot een graad of 2 in de nacht. Aan de grond kan het licht vriezen.

De vrijdag begint helder, maar snel neemt de bewolking toe en valt er geregeld wat motregen. De neerslag hoort bij een warmtefront wat overtrekt en dat betekent dat het kwik begint te stijgen tot 11 graden. De matige zuid tot zuidoostenwind voert zachte lucht aan wat op zaterdag tot een maximum leidt van wel 14 graden in onze regio.

Het weekeinde begint echter met een bewolkte zaterdag gevolgd door regen in de middag en avond. Nu is het een koufront wat overschuift en daarmee dalen de temperaturen tot een graad of 10 op zondag. Die dag begint eveneens met bewolking en blijft het nog droog. Vanuit het westen nadert echter een vrij actieve buienzone die ons buien brengt met kans op een klap onweer. Vervolgens neemt de wind flink toe en komt uit het zuiden tot zuidwesten.

Na het weekeinde houdt het wisselvallige weer aan en gaat langzaam de temperatuur omhoog. Op maandag is het een komen en gaan van buien, die vergezeld kunnen gaan van een donderklap. Dat duurt op dinsdag nog even voort. Tussendoor schijnt de zon en met 10 graden blijft het zacht. In de loop van dinsdag wordt het droog door de komst van een hogedrukgebied vanaf Spanje.

Tegelijkertijd probeert een depressie bij IJsland door te dringen tot de Noordzee. Als dat lukt krijgen we perioden met regen, maar als het hogedrukgebied het gevecht wint dan blijft het droog en laat de zon zich regelmatig zien. Wat we wel zien is dat de temperatuur omhoog gaat naar de 12 graden.

Geef een reactie