Tien gemeenten waaronder Tilburg doen mee aan het experiment met staatswiet; De bedoeling is dat de proef in 2021 begint.
Donderdag 29 augustus 2019 kwam de commissie onder leiding van hoogleraar Knottnerus met een advies over de wietproef inclusief een complete lijst van gemeenten die nu meedoen. Dat zijn: Groningen, Almere, Zaanstad, Hellevoetsluis, Breda, Tilburg, Arnhem, Nijmegen, Maastricht en Heerlen. De ministers Grapperhaus en Bruis melden aan de Tweede Kamer dat ze het advies van de commissie daarover volgen.
Het kabinet kiest nu dus voor tien. Het gaat in totaal om 79 coffeeshops in die gemeentes, dat is 14 procent van het totale aantal in Nederland. Knottnerus sprak van een “substantieel experiment.”
Een woordvoerder van de Gemeente Tilburg liet weten: “College is blij dat ze van start kunnen met de Wietproef. Aan de bezwaren die Burgemeester Weterings eerder in een brief heeft gesteld, ook toegankelijk voor niet-Tilburgers en het mogelijk afhaken van coffeshops wordt tegemoetgekomen. Maar het is nog wel een lang traject. De wet moet nog wel door de 1e kamer, en 2020 is voorbereidingsjaar waarin teeltplannen en andere details worden vastgelegd.”
Het was al langer duidelijk dat de vier grote steden niet meewerken. Onder meer de eis dat in een deelnemende gemeente alle coffeeshops moeten meedoen, stuit bij hen op weerstand.
De proef met het telen van staatswiet is in het regeerakkoord gekomen op verzoek van D66. Doel van het experiment is om te onderzoeken of en hoe op kwaliteit gecontroleerde wiet aan coffeeshops kan worden geleverd.
Daarbij worden de effecten op criminaliteit, veiligheid, overlast en volksgezondheid bekeken. De Tweede Kamer ging begin dit jaar akkoord met de wet, waarin de proef wordt geregeld. De Eerste Kamer moet nog met het voorstel instemmen.
D66 Tilburg reageerde verheugd op het besluit van de commissie: “D66 heeft zowel in Tilburg als landelijk, met Tweede Kamerlid Vera Bergkamp als aanjager, al jaren aan dit dossier de nodige aandacht gegeven. Door diverse initiatieven zijn we in de fase beland dat we nu echt gaan doorpakken. De achterdeur die nu nog wordt gehanteerd en waarmee wiet niet legaal het legale circuit inkomt is niet van deze tijd. Kwalitatief, qua veiligheid maar ook administratief en financieel blijkt dit alles een black box te zijn. Daarom is het goed om daar definitief afscheid van te nemen. In 2021 weet een klant van een coffeeshop precies wat hij koopt. Dit is ook belangrijk vanwege de gezondheidsrisico’s.”
“Mooi dat de gemeente Tilburg aan het wietexperiment kan deelnemen. Echter we zijn ons er ook bewust van dat er nog veel werk te doen is om dit complexe proces goed en zorgvuldig te laten verlopen. Wij zullen dan ook nauwkeurig de komende anderhalf jaar in de voorbereiding blijven toetsen of het wietexperiment aan de juiste criteria voldoet, zodat het wietexperiment in 2021 soepel van start gaat.”
Nu zijn de teelt en levering van cannabis aan coffeeshops verboden en wordt verkoop, onder voorwaarden, gedoogd. In het regeerakkoord staat dat er experimenten worden gedaan met het telen van wiet door de staat en levering aan coffeeshops in zes tot tien gemeenten.