Spring naar inhoud

Open brief aan Groen Links Tilburg: “Grote zorgen over onze democratie.”

Open Brief aan ieder afzonderlijk lid van de fractie van GroenLinks van de gemeenteraad Tilburg van Marcel Horck, stadsimker en initiatiefnemer van de dagelijkse stille wake bij het stadhuis.

Beste leden van Groen Links in onze gemeenteraad

Mijn naam is Marcel Horck. Ik ben diegene die inmiddels al meer dan 200 dagen voor het stadhuis aandacht vraagt voor de ‘dozenproblematiek op Wijkevoort’. Ik realiseer me maar al te goed dat ik eigenlijk niet (meer) bij jullie moet zijn om mijn zorgen daarover te uiten.

En toch schrijf ik jullie nu .... Want ik maak me niet enkel zorgen over de verdozing/ vergrijzing van onze stad, maar nog veel meer over onze democratie. Graag wil ik mijn zorgen daarover met jullie delen.

In de afgelopen tijd heb ik -voor het stadhuis- veelvuldig gesproken met onze wethouder dhr. v.d. Pol. Hij gaat onder andere over Wijkevoort. Ik vind het opvallend dat dhr. v.d. Pol mij iedere keer opnieuw verzekert dat hij ‘enkel doet wat de raad hem heeft opgedragen’. Hij houdt vol dat hij eigenlijk van de Tilburgse  gemeenteraad de opdracht heeft gekregen om het karwei Wijkevoort af te ronden....

En telkens opnieuw zegt hij uitdrukkelijk "dat het uiteindelijke oordeel aan de raad is". En precies daarover maak ik mij grote - democratische - zorgen. Want het lijkt er steeds meer op dat het uiteindelijk oordeel niet is aan de raad, maar aan de fractie-discipline van de coalitie.

Ik heb het vanmorgen nog even exact nagezocht, maar er staat toch ECHT in onze Grondwet dat niet alleen Tweede Kamerleden, maar ook gemeenteraadsleden op persoonlijke titel zitting hebben in ons stadsbestuur, de gemeenteraad. Raadslid ben je op persoonlijke titel. In de Grondwet is verankerd dat men dit ambt uitvoert zonder zogeheten ‘last of ruggespraak’: dit houdt in dat niemand anders dan jijzelf kan bepalen hoe je invulling geeft aan je raadslidmaatschap en hoe en wat je op welk moment stemt.

Zoals ik al schreef verzekert onze wethouder, dhr. v.d. Pol mij dagelijks dat hij ‘enkel doet wat de raad van hem verwacht’. En telkens opnieuw krijg ik dan een vreemd gevoel. Want we weten allemaal dat de raadsleden van de coalitie in een ijzeren wurggreep zitten. Ze mogen enkel langs fractielijnen stemmen....

Nu kan ik mij niet voorstellen dat iemand die lid is van GROEN Links zoveel grijze dozen zou willen ..... zelfs niet als ze omringt zijn door een piepklein groen (verkoop-)randje .... Maar: Ik kan me al helemaal niet indenken dat jullie alle zes (zeven) zouden willen instemmen met de ontwikkelingen, zoals die nu gepland staan voor Wijkevoort??

Daarom nu deze open brief aan ieder van jullie persoonlijk. STEM ZOALS JE HOORT TE STEMMEN ... met je eigen geweten .... en vooral ‘zonder last of ruggespraak! Jullie zijn - volgens de Grondwet - ieder enkel verantwoordelijk voor je eigen stem! Ik wens ieder van jullie heel veel wijsheid en kracht toe de komende maanden, die beslissend zullen zijn voor de toekomst van Wijkevoort, de toekomst van onze stad en de toekomst van het klimaatbeleid in stad en land.

Hartelijke groene - en vooral democratische - groet,
Marcel Horck
Stadsimker in Tilburg

3 gedachten over “Open brief aan Groen Links Tilburg: “Grote zorgen over onze democratie.”

 1. Thomas leeuwenberg

  Beste Marcel Horck
  U reageert niet op de brief van Joop Moerkens noch op de mijne. Dat is uw eigencensuur. Verwijt niet de ander.

  Censuur. Terzijde : mijn zoon heeft een bijenvolk staan hier midden in het centrum van het centrum. Poststraat! De overbuurman heeft in de tuin twee Bijenkasten staan. Poog mij en anderen niet de les te lezen. Blijf zelf bij de les. Thomas L.

 2. Joop Moerkens

  Even een poging tot win-win-denken.
  Wat als we de hectares die in Wijkevoort aan logistiek compenseren met groen elders in de stad / gemeente?
  Hebben we en een levensvatbaar logistiek park, nodig voor het werk in de stad, en kunnen we op een andere plek intelligent nieuwe natuur gaan creëren.

 3. Thomas leeuwenberg

  Heeft de stadsimker bijenkorven of Bijenkasten ( kast is doos)? Wat is er tegen een dozenbouw voor logistieke of industriele doeleinden? Groet Thomas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *