Open monumentendag: TextielMuseum gratis toegankelijk

Op 8 en 9 september vindt de 32ste editie van de Open Monumentendag plaats. Het centrale thema dit jaar is ‘In Europa’ waarmee het accent wordt gelegd op alles wat ons in dit werelddeel met elkaar verbindt. Het Textielmuseum, dat is gevestigd in een voormalige textielfabriek, haakt daar graag op in met een speciaal programma.

Op zondag 9 september is het Textielmuseum gratis toegankelijk en kunnen bezoekers deelnemen aan diverse gratis activiteiten. Het museum is die dag geopend van 12:00u tot 17:00u.

In drie thematische rondleidingen van elk een half uur maak je kennis met de wereld van textiel toen en nu. Kijk mee over de schouders van kunstenaars en ontwerpers die in het bedrijvige TextielLab werken met verschillende technieken of ga terug in de tijd in De Wollendekenfabriek, waar je de sfeer proeft van een textielfabriek in de periode 1900 – 1940.

Speciaal voor Open Monumentendag worden er ook rondleidingen gegeven over het bijzondere gebouw waar het Textielmuseum in is gevestigd. Het complex werd tussen 1876 en 1885 gebouwd voor Christiaan Mommers, een bekende wollenstoffenfabrikant uit Tilburg. Tegenwoordig is de voormalige textielfabriek een rijksmonument.

Aanvang rondleidingen | 12:30, 13:15, 14:00, 14:45 en 15:30 uur.
Duur: 30 minuten, aanmelden is niet nodig.

Kinderspeurtocht ‘In Europa’
Ga op speurtocht door het museum en maak kans op een prijs! Aan de hand van allerlei opdrachten in het museum ga je op zoek naar letters. Met de letters die je hebt verzameld kun je een woord maken dat past in het thema ‘In Europa’. Heb je het woord gevonden? Vul je naam en e-mailadres in op het antwoordstrook en doe deze in de box op de balie in de entreehal. Uit alle goede oplossingen worden vijf prijswinnaars getrokken. Je kunt de speurtocht die dag ophalen bij de balie.

Lezingen en film in de bibliotheek
In de bibliotheek van het museum worden drie interessante lezingen afgewisseld met een film over de industriële revolutie in Engeland.

Lezing 1 – Aanvang 13.00 uur
“Hoe minder vrouwen in de fabriek, hoe beter.”
Vrouwenwerk in de Tilburgse textiel – door Astrid de Beer
Bovenstaande opmerking is van de Tilburgse wollenstoffenfabrikant Cornelis Eras uit 1887. Gedurende de negentiende eeuw en een groot deel van de twintigste eeuw is de positie van de vrouw in de textielindustrie onderwerp van felle discussies. In deze lezing vertelt Astrid de Beer, projectleider cultuurhistorisch onderzoek bij het Regionaal Archief, over de in de Tilburgse textielindustrie werkende vrouwen en maakt ze de vergelijking met andere fabriekssteden als Verviers (België) en Bradford (Engeland).

Lezing 2 – Aanvang 14.15 uur
“Hoe chemiebedrijven trendwatchers werden.”
Modetrends en Tilburgse stalenboeken – door Jantiene van Elk
In het begin van de 20e eeuw voorspelden Duitse chemische bedrijven de nieuwe modekleuren. Ondertussen ontstonden in Parijs bureaus die de nieuwste trends aan de man brachten via abonnementen op stalenboeken. In deze lezing vertelt Jantiene van Elk, bibliothecaris Textielmuseum, het fascinerende verhaal van het ontstaan van trend forecasting aan de hand van Tilburgse stalenboeken.

Lezing 3 – Aanvang 15.30 uur
“Alles waar vruuger textiel.”
Een heel korte geschiedenis van de textielindustrie in Tilburg – door Astrid de Beer
Vanaf wanneer kwam Tilburg op als centrum voor wolnijverheid en waarom? Hoe verliep de industrialisatie van de textielindustrie in Tilburg en wat betekende de ondergang van de Tilburgse textielindustrie? En niet onbelangrijk: hoe verhield de positie van Tilburg als ‘wolstad’ zich tot andere Europese textielsteden? In een half uur geeft Astrid de Beer kort antwoord op deze vragen.

Film ‘Industriële revolutie in Engeland’
Aanvang 13.45 en 15.00 uur
De industriële revolutie in Engeland liep vooruit op de industrialisatie van Europa. De film toont nieuwe uitvindingen en hun toepassingen in de periode van 1730 tot 1840, waarvan de stoommachine wel een van de belangrijkste is.

Vincentius Handweverij
De handweverij, die normaal in de weekeinden is gesloten, is tijdens Open Monumentendag ook te bezoeken. In de weverij werken cliënten van het ASVZ met allerlei textiele werkvormen (weven, naaien, borduren en breien). De handgemaakte producten worden in de winkel van de weverij verkocht.

Geef een reactie