Op 31 maart 2015 organiseert stichting Ancient Power om 19.30 uur in Natuurmuseum Brabant aan de Spoorlaan 434 in Tilburg een interactieve avond over de participatiesamenleving, gedachten over basisinkomen en mogelijke experimenten.
De bevordering van participatie in de samenleving is speerpunt van de leidende politiek. Is al duidelijk hoe dit uit gaat pakken? Volgens de wet krijgt de participatiesamenleving steeds meer vorm, zeker met de drie decentralisaties rond jeugd, welzijn en zorg.
Belangrijke conclusie is ook dat in de decentralisaties ziet dat de overheid de burger steeds meer vertrouwen en zelfregie vraagt en geeft. De ontwikkeling van ‘werk en inkomen’ verloopt anders. Daar gaat het steeds meer om controleren en voldoen aan regels, ingegeven door landelijk beleid. De bewoner wordt veelal benaderd vanuit wantrouwen. In hoeverre loont vertrouwen in plaats van wantrouwen? Steeds meer gemeentebesturen en maatschappelijke organisaties denken erover dat het goed zijn als er in het sociale domein geëxperimenteerd zou worden met een manier van werken die gestoeld is op vertrouwen. Mensen die bijstand of WW ontvangen, worden niet meer geconfronteerd met een pakket eisen en controles, maar met vertrouwen. Vertrouwen geven maakt dat mensen, als zij in vrijheid keuzes kunnen maken, makkelijker een eigen weg vinden, ze eerder en duurzamer aan de betaalde arbeid of vrijwilligerswerk raken en minder beroep doen op andere collectieve regelingen. Die gevolgen slaan niet alleen op het vinden van werk, maar ook op tal van andere sociale domeinen, zoals onderwijs, zorg, welbevinden, schuldsanering, armoede. Kortom loont vertrouwen? Is het goedkoper dan controleren en procedures opvolgen? Wat doet het met de mens zelf? Sluit deze koers niet veel beter aan bij de decentralisaties.
Een sociaal experiment kan aantonen welke aanpak het meest succesvol is in het bereiken van de gewenste sociale mobiliteit en arbeidsparticipatie. Het Onvoorwaardelijk Basisinkomen (OBi) belooft een positieve stimulans tot participatie te leveren. Het OBi is een netto bedrag per maand voor iedereen, individueel, zonder verplichtte tegenprestatie of toetsen en hoog genoeg om niemand te hoeven laten bedelen. We verwachten van het invoeren van een OBi een positieve invloed op de gelijkgerechtigdheid van alle burgers op de arbeidsmarkt en op het transitieproces naar een duurzamere samenleving.
De zaal is toegankelijk vanaf 19:00 uur, de aanvang 19.30 uur. Begonnen wordt met het verhaal van een ervaringsdeskundige met betrekking tot het leven van de bijstand en wat je dan alzo meemaakt, vervolgens zal een filmverslag van een experiment met het OBi in India worden vertoond, daarna een interactieve inleiding over het OBi en wat voor kanten daaraan zitten en na de pauze een presentatie van de stand van zaken met betrekking tot het initiatief om in Tilburg een experiment met een basisinkomen op te zetten.
Sprekers zijn respectievelijk namens de Vereniging Basisinkomen: Anna Stolk (secretaris, ervaringsdeskundige), Adriaan Planken (voorzitter) en namens MOM Tilburg Ralf Embrechts (directeur). De avond is georganiseerd op initiatief van Hetty Kerkhof namens stichting Ancient Power. De presentatie is in handen van Toine van Corven.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Mijn reactie, zal door de bedenkers wel weer niet in dank worden afgenomen, maar ik geloof er geen barst van dat het ooit zal lukken, waarom dan niet, het woord vertrouwen, is (helaas) nier meer van deze tijd en zal ook niet weer keren.
Gaan we de burger vertrouwen als politie, kerkleider, ambtenaren en bestuurders steeds corrupter worden? Dat we overspoeld worden met nieuwkomers die alleen maar om het financiële gewin hier onderdak vragen, (en krijgen met eten drinken en extra geld) en dan het afromen van het loon of dat nu B.T.W heet of H.T.W. zal weinig verschil maken. Steeds worden nieuwe namen bedacht ,maar uiteindelijk, zijn we weer duurder uit, elk nieuw kabinet gaat de belasting, vergemakkelijken en de spreuk blijft gemakkelijker kunnen we het niet maken , maar het resultaat is steeds dat het moeilijker word.
Ik ben naar een lezing geweest van Piet van Elswijk over economie op mensenmaat, zeer interessant.Hieronder een kleine toelichting. Al de bovenstaande stelling/vragen kunnen zo opgelost worden volgens Piet. In Rotterdam heeft men dit model als proef uit gezet, verbluffende resultaten, waarom niet in meer gemeentes ?
Dit alles komt omdat we veel te ver zijn doorgeschoten in de loonkosten. Niet zozeer het nettoloon dat de werknemer zelf kan besteden. Want die bestedingen zijn juist belangrijk voor onze economie. We doelen op alle heffingen die door de overheid op het loon worden gelegd en die uiteindelijk door de werkgever moeten worden betaald. De werknemer op zijn beurt moet niet alleen z’n eigen nettoloon voor de werkgever terugverdienen, maar ook al die loonheffingen. En dat is inmiddels hard werken.
Stichting Prohef wil deze absurditeit in ons stelsel opheffen. Loonheffingen werken als ‘accijns op arbeid’ en remmen het gebruik van arbeid af. Loonheffingen kunnen beter ingeruild worden voor een Heffing op de Toegevoegde Waarde (HTW – een heffing die lijkt op de BTW).
Op deze website leggen we uit hoe dit werkt en maken een discussie hierover mogelijk. Het resultaat van een HTW is een economie waar de mens zelf weer centraal staat: “Economie op mensenmaat“.