Elk jaar in juni wordt de Perspectiefnota gepubliceerd en besproken door de gemeenteraad. In de Perspectiefnota staan de wensen en in grove lijnen de plannen voor het komende jaar. In november, bij de behandeling van de Begroting, worden die plannen verder uitgewerkt en er de nodige bedragen gekoppeld.
De Perspectiefnota voor 2018 heeft als titel ‘Tilburg Next Level’ (Tilburg volgend niveau) meegekregen en begint met een beschouwing van drie pagina’s over wat er toe nu toe allemaal goed is gegaan en welke wensen het gemeentebestuur nog heeft. Veel, gezien het feit dat Tilburg in maart 2018 een nieuwe gemeenteraad kiest en het huidige stadsbestuur daarom nog negen maanden te gaan heeft.
Het gemeentebestuur prijst zichzelf. “Bouwplannen komen tot wasdom, stadsdelen bloeien op. Ook het cultuurklimaat heeft een boost gekregen, door aan de ene kant de versterking van de infrastructuur voorrang te geven en aan de andere kant werk te maken van de ondersteuning van de makers in de stad. Op nationaal en internationaal gebied laat de stad regelmatig van zich horen door de vestiging van de elektrische autofabrikant Tesla, onze rechtstreekse railverbinding met Chinese stad Changzou (de ijzeren zijderoute ‘Eén gordel, eén weg’), het project starterslift in de strijd tegen jeugdwerkeloosheid, de competentiekaart ten behoeve van de integratie van asielmigranten en de ontvangst op Koningsdag van de Koning en zijn familie in Tilburg. Wij vallen daarnaast regelmatig in de prijzen; wij werden verkozen tot Europese sportstad, de Tilburg Trappers werden kampioen in de Duitse IJshockey competitie en de tiende Bankgiro Loterij Museumprijs is toegekend aan het Tilburgse Textielmuseum.”
Vergrijzing, armoede, opleidingsachterstand, jeugdwerkeloosheid, klimaatverandering zijn de problemen waarvoor het stadsbestuur oplossingen voor zoekt en waarvan zij wel begrepen heeft dat het niet enkel vanuit het stadhuis gaat lukken. Ze ziet in dat de gemeente moet leren om samen met de inwoners van Tilburg op zoek moet naar oplossingen.
Duurzaamheid en klimaat
En bovenal ligt de nadruk op duurzaamheid en economie. Vanwege het klimaatakkoord van Parijs, dat ook door Nederland is ondertekend, moeten alle overheden – dus ook gemeenten – hun best doen om ervoor te zorgen dat er in de toekomst alleen nog duurzame energie wordt gebruikt en geen aardolie en aardgas meer. Meer duidelijke uitleg over het klimaatakkoord van Parijs op de website nrc.nl (14 december 2015).
Bovendien is in Nederland afgesproken dat uiterlijk in 2030 heel het land over moet zijn gegaan van het gebruik van aardgas op elektriciteit, aangezien de gasboringen in Groningen al langere tijd tot aardbevingen en verzakkingen van huizen leiden, met alle nare gevolgen van dien.
Tilburg heeft zich inmiddels aangesloten bij de Brabantse ambitie om voor 2050 alle 800.000 Brabantse woningen klimaatneutraal te maken. De gemeente wil daarvoor vooral helpen bij het financieren voor huishoudens met een laag inkomen.
Kinderen en jongeren
Daarnaast schenkt het gemeentebestuur veel aandacht aan kinderen en jongeren, en aan problemen in de wijken.
Kort gezegd wil de gemeente een goede start bieden aan kinderen en jongeren, door middel van afspraken over samenwerking (een ‘pact’) met onder andere het onderwijs, MOM-Tilburg en (jeugd-)zorgaanbieders. Bovendien wil de gemeente sneller kunnen ingrijpen in gevallen van kindermishandeling. Op het gebied van sport en gezondheid wil de gemeente samen met jongeren in de wijken sport- en spelgelegenheden ontwikkelen.