Op maandag vergaderen de themacommissies en ongeveer eens per vijf weken is er een gemeenteraadsvergadering, waarin de beslissingen worden genomen. De commissies zijn er om de gemeenteraads-vergadering voor te bereiden. De raadsleden in een commissie gaan in discussie over voorstellen van burgemeester en wethouders, of zetten zelf onderwerpen en voorstellen op de agenda. De themacommissies heetten voorheen raadscommissies. Zie ook dit artikel voor een overzicht.
Nadat de raad heeft gesproken over het vorige jaar (Jaarstukken 2012) en het volgende jaar (Perspectiefnota 2014), is nu de eerste helft van dit jaar aan de beurt: Voorjaarsrapportage 2013. Dit wordt deze week eerst in de commissies besproken en daarna in de gemeenteraad van 24 juni.
Zo zijn er meer mensen die een bijstandsuitkering aanvragen en schuldhulpverlening nodig hebben, dan de gemeente had gedacht. Aan de andere kant is er minder geld uitgegeven aan WMO en levert de Tilburgse Kermis 33% minder op aan pachtgeld. Toch heeft de gemeente de eerste helft van 2013 €4,7 miljoen minder uitgegeven dan was begroot.
De commissie Leefbaarheid begint maandag om 9.00 uur aan haar vergadering, met onder meer de volgende onderwerpen.
- Drugspanden. Peter Noordanus komt uitleggen hoe drugspanden in Tilburg worden aangepakt.
- Actieplan Geluid. Vanwege een nieuwe, Europese wet is de gemeente verplicht om voor 18 juli een geluidskaart te maken van de gemeente. Het voorstel ligt ter discussie in de commissie.
Om 14.00 uur begint de commissie Sociale Stijging aan haar vergadering, met behalve de Voorjaarsnota, de volgende onderwerpen.
- Awbz. Na de WMO moet de gemeente ook de Awbz zelf gaan organiseren. Nu wordt dat nog gedaan door het Rijk. Als eerste stap om dat te gaan doen, heeft een groep raadsleden gesprekken gevoerd met mensen uit de stad die ermee te maken krijgen, zoals: cliënten, vertegenwoordigers van cliënten, hulpverleners, instellingen en deskundigen. Het verslag van deze gesprekken wordt nu in de commissie besproken, maar is niet openbaar vanwege persoonlijk gegevens van mensen die hebben meegewerkt.
- GGD Hart van Brabant. De GGD heeft haar Jaarrekening van 2012 en Begroting voor 2014 gepresenteerd. En omdat de gemeente wettelijk garant staat voor de financiën van de GGD, moet de raad goedkeuring geven.
- RK-basisschool in Koolhoven. Een groep bewoners van Koolhoven wil graag een Rooms-Katholieke basisschool in de wijk. Hierover komt een initiatiefnemer de commissie toespreken.
- Armoede-beleid tot 2017. Hoe gaat de gemeente ervoor zorgen, dat Tilburgers goed met geld kunnen omgaan, gecompenseerd worden voor onvermijdelijke persoonlijke uitgaven, laagdrempelig toegang hebben tot inkomensondersteunende maatregelen en diensten en meedoen aan onder andere sport en cultuur. Het voorstel is, om te investeren in communicatie, om burgerinitiatieven uit de stad te ondersteunen en ervoor te zorgen dat wijkwerkers de mensen kunnen helpen om de weg te vinden naar hulp.
’s Avonds om 19.00 uur begint de commissie Vestigingsklimaat aan haar vergadering, met onder meer de volgende onderwerpen.
- Grote projecten. Hoe gaat het met het Winkelrondje, het nieuwe Stadhuis, de Piushaven, de Stadscampus en Stappegoor.
- Bestemmingsplan voor Van Gend & Loos-terreinen en de Vormenfabriek (oude Hall of Fame).
- Spoorzone. Een drietal onderwerpen die het college voor de Spoorzone geregeld wil hebben.
- Bestemmingsplan Zwijsen-terrein
- Bibliotheek van de Toekomst, over de verhuizing van de bieb naar de Spoorzone.
- De gemeente wil samen met Volker Wessels een BV ‘Ontwikkelingsmaatschappij De Werkplaats’ oprichten, waarvoor zij een krediet van €1,75 miljoen nodig heeft. Dit geld moet worden terugverdiend door de verkoop van grond in de Spoorzone. Maar wat de financiële risico’s zijn, is vertrouwelijk.
Er passen maar net drie commissievergaderingen in een dag, en de raad heeft vier commissies. Daarom vergadert de commissie Bestuur op dinsdag 18 juni en begint daarmee om 17.00 uur.
- Speelautomaten. De gemeente wil het mogelijk maken dat er maximaal drie speelautomatenhallen mogen worden geopend in Tilburg. Hiermee wil de gemeente de vrijetijdssector versterken.