Politiek van maandag 2 december, gemeenteraad: NAHuis en Stappegoor

wapen-van-tilburgOp maandag vergaderen de themacommissies en ongeveer eens per vijf weken is er een gemeenteraadsvergadering, waarin de beslissingen worden genomen. De commissies zijn er om de gemeenteraads-vergadering voor te bereiden. De raadsleden in een commissie gaan in discussie over voorstellen van burgemeester en wethouders, of zetten zelf onderwerpen en voorstellen op de agenda. De themacommissies heetten voorheen raadscommissies. Zie ook dit artikel voor een overzicht.

Deze maandag staat er een raadsvergadering op de agenda en deze begint om 19.00 uur met onder andere de volgende onderwerpen.

  • NAHuis. Er is al veel en lang vergaderd over het NAHuis, het burgerinitiatief dat de informele zorg anders en goedkoper wil organiseren, door een plek creëren waar mensen met N.A.H. (Niet Aangeboren Hersenletsel) terecht kunnen voor ontmoeting, dagbesteding, zorgverlening en logies. De initiatiefnemers van het NAHuis hebben de gemeente om een startsubsidie van 60.000 euro gevraagd en in een ‘slotpleidooi’ hebben ze hun verhaal nog eens op een rij gezet.
  • Stappegoor. De laatste keer dat Stappegoor op de agenda stond, op 18 november jl., was het nieuwe bestemmingsplan het onderwerp van gesprek. Met dit nieuwe bestemmingsplan kan het Consortium Stappegoor aan de slag om te gaan bouwen. Hierbij waren drie insprekers aanwezig: Tobias Verhoeven, projectdirecteur Consortium Stappegoor, Hans Sweep, voorzitter Vereniging Willem II Amateurs en Luc van de Casseye, namens Euroscoop Tilburg.

Tobias Verhoeven benadrukte dat het Consortium dat hij het belangrijk vindt dat bestaande bomen en groen behouden blijven. Maar na vragen van raadsleden wilde hij geen enkele toezegging vastleggen in het bestemmingsplan. “Er zijn sowieso een aantal bomen die we willen behouden, maar ik kan niet beloven dat ik ze allemaal kan beschermen, want dat kan ik niet. Ik doe geen toezeggingen hoeveel er blijven staan.” legde hij uit. Luc van de Casseye vreest vooral dat er verkeersproblemen ontstaan als er naast zijn bioscoop 450 parkeerplaatsen bij komen.

Deze parkeerplaatsen is ook één van de bezwaren van Hans Sweep, omdat deze ten koste gaan van twee voetbalvelden van de amateurs van Willem II. Hij haalde stevig uit: “Willem II bestaat al 117 jaar, maar als het aan de wethouder ligt zul je dit shirt niet veel meer zien op Stappegoor. De wethouder is ervaren onderhandelaar en heeft de trukendoos opengegooid om de club te piepelen. Onze velden gaan eraf voor parkeerplaatsen voor de XL-supermarkt. Als je onderhandelt pak je iets en krijg je iets terug, maar nu is alles voor het Consortium. Er zijn vijf voetbalvelden, waarvan één in het stadion. En één is voor de mannen van Streppel, dus blijven er drie voor de amateurs en jeugdopleiding over. Eén daarvan is te ver verwijderd en mogen we daarom van de KNVB niet gebruiken. Dus blijven er twee over. De wethouder van consortium-zaken bedrijft pure machtspolitiek. Hij heeft zwaar gefaald en schoffeert Willem II.”

Vervolgens bleven de bomen en parkeerplaatsen nog lang het onderwerp van discussie en deze maandag wordt de beslissing genomen.

 

Geef een reactie