Presentatie stadsgedicht VIII en IX van A.H.J. Dautzenberg

De T

(Want een beetje Stadsdichter laat zich door een crisis niet op de kop zitten.)

Stadsdichter A.H.J. Dautzenberg maakt de komende twee jaar maandelijks een stadsgedicht. Elk gedicht zal door een Tilburgse kunstenaar worden bewerkt tot een nieuw kunstwerk.

Eefje Wentelteefje heeft zich over stadsgedicht VIII ontfermd. Het scenario is geschreven door Boris de Leijer. De voorstelling is live te zien tijdens Corona Poppenkast op woensdag 27 mei om 15.30 uur via YouTube. Visual artist Rob Moonen heeft een adaptatie gemaakt van stadsgedicht IX. Eind mei zal die te zien zijn op www.detaovandet.nl.

De poppenkastvoorstelling zou oorspronkelijk vorige maand plaatsvinden in Theaters Tilburg, in de pauze van Buurman & Buurman. Ook de adaptatie van stadsgedicht VII door popkoor AkoorT in maart tijdens Tilt is door de coronacrisis geannuleerd. Vanwege de overheidsmaatregelen mag het koor voorlopig niet samenkomen, laat staan optreden; het arrangement van dirigent Koos van Eijk zal hopelijk later dit jaar alsnog te horen zijn.

Eefje Wentelteefje

Eefje Wentelteefje

De poppenkastvoorstelling is een samenwerking tussen Boris en Jeroen de Leijer. Boris schreef het scenario, zijn vader verzorgt het spel. De uitvoering is een terugkeer naar het poppenspel waar Boris mee opgroeide; hij speelde als zevenjarige een rol als De Grote Borzalino in de Eefje Wentelteefje Road Show. Later toerde hij samen met zijn vader met The Presley Paranoia Freak Show en traden ze op tijdens Zwarte Cross en de Tilburgse kermis. Boris studeerde journalistiek op Fontys en publiceerde verhalen in Wobby en Ixeg Waxie.

Boris de Leijer over zijn interpretatie van stadsgedicht VIII: “Eefje Wentelteefje ontdekt een geheime bunker in het Wandelbos. Ik voer de Tilburgse T op als een monoliet, een visuele referentie aan Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. In deze film is de monoliet geen karakter, maar een concept. Ik zie een parallel met de Tilburgse T; het is een concept geworden waar je niets meer aan mag veranderen. Dat gegeven wil ik verkennen in mijn script.”

De voorstelling is op 27 mei om 15.30 uur live te zien tijdens Corona Poppenkast op het YouTube-kanaal van Eefje Wentelteefje en wordt de dag erna uitgezonden op Omroep Tilburg. Eefje: ‘Ik wist niet dat er zoveel omging in de Tilburg T!” (

Culturele drama

Rob Moonen

Rob Moonen is beeldend kunstenaar, scenograaf en tentoonstellingsmaker. Daarnaast is hij de initiatiefnemer en leider van PARK. Rob woont al ruim veertig jaar in Tilburg, maar zijn werk komt op uiteenlopende plaatsen in de wereld tot stand. In samenwerking met anderen onderzoekt hij wat het belang zou kunnen zijn van zijn analyses van de werkelijkheid. Wat hij weet en wat hij ziet komt in zijn werk tot uiting; hij ontleent zijn beeldreferenties aan zijn eigen ideeënwereld en zijn directe omgeving.

Over zijn adaptatie van stadsgedicht IX: “Oorspronkelijk wilde ik het gedicht koppelen aan de Ursonate van Kurt Schwitters, de Duitse klankdichter die bevriend was met Antony Kok en Theo van Doesburg. Maar toen kwam het coronavirus… Ik vind dat ik daarop moet reflecteren. En op het culturele drama dat zich nu in Brabant dreigt te voltrekken, de plannen van de nieuwe coalitie zijn onheilspellend. Het wordt in elk geval een video.’

Stadsgedicht X en XI

Geluidskunstenaar Tom America maakt een adaptatie van stadsgedicht X (juni). Rapper Rodgairo Dalnoot gaat aan de slag met stadsgedicht XI (juli).

Van elk gedicht wordt door Jeroen de Leijer een speciale uitgave vervaardigd met de risoprinter. De gedichten verschijnen in een beperkte oplage van 50 exemplaren – genummerd en gesigneerd. Belangstellenden kunnen exemplaren kopen bij boekhandel Livius de Zevensprong of via de site intekenen voor de hele set. De opbrengst wordt gebruikt om de kunstenaars fatsoenlijk te kunnen betalen; het beschikbare budget voor het stadsdichterschap is ontoereikend.

Geef een reactie