Provinciebestuurder Johan van den Hout brengt hulpgoederen naar vluchtelingen in Duinkerken

johan van den houtOp zaterdag 23 januari zullen vrijwilligers uit Tilburg naar het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Grande Synthe bij Duinkerken vertrekken met enkele busjes met hulpgoederen. Onder hen is Johan van den Hout, provinciebestuurder in Brabant en lid van de Raad van Europa, het Europese orgaan dat over mensenrechten gaat. Johan van den Hout vervoert zaterdag hulpgoederen met zijn eigen bus omdat hij aandacht wil vragen voor de slechte omstandigheden in zelfgebouwde tentjes zonder water, elektra en sanitaire voorzieningen waarin de 2.500 meest Koerdische vluchtelingen inclusief zo’n 250 kinderen moeten zien te overleven.

Ze proberen over te steken naar Engeland maar dat land heeft inmiddels zijn grens hermetisch gesloten. Johan van den Hout: “Ik wil als overheidsbestuurder ook mijn steun betuigen aan het gemeentebestuur van Grande Synthe dat tevergeefs bij de Franse autoriteiten om hulp vroeg en alleen Artsen zonder Grenzen bereid vond om hulp te bieden. En behalve Frankrijk moet ook de Europese Commissie nu echt effectief en humaan vluchtelingenbeleid opstellen, en niet alleen in Duinkerken.”

Hendrik de Kok, die al eerder naar Duinkerken ging en ook twee keer op Lesbos vluchtelingen (vaak letterlijk) opving, gaat ook mee. Hij staat in contact met vrijwillige hulpverleners die in het kamp verblijven en weet dus wat er vooral nodig is aan spullen: “Dekens, slaapzakken, winterjacks, rubberlaarzen met dikke zolen, warme sokken, mutsen.” Het kamp waar van de Franse autoriteiten geen echte tenten, gasflessen of grote stukken hout in mogen, is een ijzige modderpoel waardoor mensen zich moeilijk warm kunnen houden. Er heersen nu onder meer schurft en longontsteking. Baby’s lopen gevaar door onderkoeling. Artsen zonder Grenzen zorgt voor EHBO en verzorgt bijvoorbeeld veel brandwonden omdat mensen op kleine vuurtjes hun eten koken en te dicht bij het vuur komen om warm te blijven.

Initiator van de Tilburgse actie is Veerle Slegers, voormalig gemeenteraads- en Statenlid. “Ik werd al eerder benaderd door familie van vrachtwagenchauffeurs die op Calais rijden om in Brussel aandacht te vragen voor de onveilige situatie: vluchtelingen die ook daar in de bossen leven, proberen op alle mogelijke manieren, dus ook met geweld, met vrachtwagens mee te liften naar Engeland. Toen me nota bene uit de Verenigde Staten door een mensenrechtenonderzoeker in Washington werd gevraagd om uitleg over het kamp van “vergeten vluchtelingen” in Duinkerken, besloot ik dat we aan de Europese en Franse autoriteiten moeten laten zien wat een veilig en menselijk Europa echt betekent: solidariteit met elkaar organiseren. En dat we juist ook van onze politici en bestuurders verwachten dat ze daarbij helpen.”

Na een oproep op Facebook en Twitter doneren vele Tilburgers deze week warm wintergoed voor de trip naar Duinkerken. Vrijwilligers van de kringloopwinkel van Portagora, centrum voor Europese samenwerking, helpen bij het inzamelen en ook Portagora zelf doneert dekens, jassen en laarzen. Een Portagora-bus met chauffeur rijdt zaterdag mee naar Duinkerken.

Artsen zonder Grenzen is na onderhandelingen eindelijk kunnen beginnen met de bouw van een beter kamp in Grande Synthe waar de vluchtelingen beter de winter kunnen doorkomen. De oplevering gaat echter zeker nog drie weken duren. Bovendien is nog niet bekend of de Franse overheid de vluchtelingen dan ook de mogelijkheid gaat bieden om een asielprocedure op te starten zoals in andere Europese landen gebeurt, of bijvoorbeeld hulp bij terugkeer gaat bieden. Slegers: “We gaan zaterdag ook naar Duinkerken om te laten zien hoe hard dat nodig is.”

Geef een reactie