Roel Lauwerier is in Tilburg bekend als wethouder met onder andere infrastructuur, mobiliteit en het schoonhouden van de stad als zijn verantwoordelijkheden, maar vandaag praten we over de Tweede Kamer, aangezien hij verkiesbaar is als Kamerlid voor de VVD, als één na laatste op de 74ste plek. “Dat moet je positief zien, nog nét een verkiesbare plaats!” grapt Roel. “Ik ben lijstduwer omdat het goed is als de VVD ook in Tilburg een gezicht heeft, maar zeker net zo belangrijk vind ik het om Tilburg onder de aandacht te brengen van de landelijke VVD.”
“Stel dat je zo veel voorkeurstemmen krijgt dat je toch in de Tweede Kamer komt, wat ga je daar aanpakken?” Roel Lauwerier: “Aansluitend op mijn taken als wethouder, zal ik me vooral in gaan zetten op bereikbaarheid, want met investering in mobiliteit over de weg, maar ook over het spoor en over water kun je een positieve impuls geven aan de handel en het transport, dat is essentieel voor de Nederlandse economie. Hier moet jaarlijks €250 miljoen extra naartoe.”
“Bijvoorbeeld de A58, dagelijks staat het verkeer er volledig vast terwijl die weg cruciaal is voor Tilburg. Nu heeft het rijk geld beschikbaar gesteld om die te verbreden, maar pas na 2020, dat is al zeker. Nu willen we dat de A58 eerder wordt aangepakt met voorfinanciering van de Province, hier zijn we nu mee bezig en de aanvraag is in behandeling bij Provinciale Staten. Het heeft wel twee jaar sleuren en trekken gekost om de A58 bij het rijk op de agenda te krijgen, terwijl dit veel makkelijker gaat als je in de Tweede Kamer zit.”
Roel vervolgt: “Een ander belangrijk punt is veiligheid. Hiervoor moet €250 miljoen per jaar extra beschikbaar komen, zodat mensen zich veilig kunnen voelen in hun buurt en hun kinderen veilig naar school kunnen. Hier is nog heel veel winst te behalen. Dit is de basis, die moet op orde zijn.” “Kun je een concreet voorbeeld geven van wat je dan met dat geld gaat doen?” Roel: “Meer blauw op straat, maar ook slimmere inzet van politiemensen. Criminelen moeten we op de huid zitten. Ze moeten bang worden om gepakt te worden, laat ze maar angstig over hun schouder moeten kijken. Als je resultaten kunt laten zien, dan versterkt dat het gevoel van veiligheid van mensen.”
“En dan nog iets. Ik heb rechten gestudeerd hier, in Tilburg. En al sinds mijn studie verbaas ik me er over, dat de verdachte in de rechtszaal wel zich mag verweren,maar dat het slachtoffer dat niet mag. Die discussie is in het verleden vaker gevoerd en het argument was, dat de rechter zou kunnen worden beïnvloed door de emoties van het slachtoffer wat niet ten goede zou komen aan de rechtspraak. Dit vind ik flauwekul. Het slachtoffer heeft levenslang! Al tijdens de rechtszaak moet het slachtoffer een schadeclaim kunnen verhalen op de dader en zijn verhaal kunnen doen. Dit is een voorbeeld van een wet die je op rijksniveau moet veranderen, dat wil ik in de Tweede Kamer voor elkaar krijgen.”
“Hoe kijk je aan tegen Europa?” Roel: “Europa moet veel Nederlandser worden, want Nederland doet het relatief goed, financiele discipline is belangrijk, daar moeten we ons aan houden. Dus niet steeds geld beschikbaar stellen aan andere landen, zoals nu met ‘Eurobonds‘, Europese staatsobligaties. Europa moet veel strenger worden op de begroting en verder kan het wel wat minder met de macht van Europa. Zaken als productvoorschriften en wetten op het gebied van ‘flora en fauna’ beperken de economie. Minder regels, dat geldt zowel voor het rijk als voor Europa.”
“Maar we moeten elkaar ook niet de put in praten, dat is te makkelijk. Banken moeten minder terughoudend worden in het verstrekken van leningen aan kleine ondernemers, tegelijkertijd moeten mensen weer het besef krijgen dat je niet meer moet uitgeven dan je binnenkrijgt. Maar inmiddels begint dat toch wel door te dringen bij mensen. De kredietverstrekking van banken is nu al veel strenger, maar op een verstandige manier lenen is belangrijk, zodat de economie weer gaat draaien en mensen weer vertrouwen krijgen. Dan gaan ze ook weer meer besteden. Mensen die werken willen we minder belasting laten betalen, zodat ze dat geld weer gaan uitgeven. En, we moeten eens ophouden met gaten dichten door bedrijven meer belasting te laten betalen, want dan moeten die ook weer snijden in de kosten en verliezen mensen hun baan. Zo creëer je werkloosheid. En ook moeten we investeren in opleidingen, goede vakopleidingen zijn belangrijk. De mensen die buiten de stad schoon houden doen fantastisch werk, daar moeten we trots op zijn. Die hebben elke dag aan het eind iets bereikt, de stad is weer schoon, en dat kan ik als wethouder niet altijd zeggen.”
“En over vier jaar?” Roel Lauwerier is heel stellig: “Over vier jaar zijn alle VVD-kiezers blij dat ze de VVD de grootste partij van Nederland hebben gemaakt, dan is de staatsschuld opgelost, is het veilig in Nederland, draaien de asfaltmolens om Nederland bereikbaar te houden en houdt iedereen aan het eind van de maand meer geld over.”