Ruben is thuis bij familie in Tilburg en is herstellende. Dat laat de familie aan de pers weten. Het negenjarige jongetje, dat vorige week in Libië als enige een vliegramp overleefde, moet nog een operatie ondergaan. Maar dat gebeurt pas als hij voldoende is aangesterkt. Precies 103 inzittenden van de rampvlucht vonden de dood. Ruben werd achthonderd meter van het staartstuk gevonden, nog in de vliegtuigstoel en met de veiligheidsgordel om. Hij zou voorin hebben gezeten.
Ruben is wereldnieuws. Foto’s van en berichten over de herstellende Ruben staan in kranten in Latijns-Amerika tot aan Azië toe. Veel tumult is er geweest over acties van de pers. De Telegraaf kreeg een lading kritiek te verwerken na een telefonisch interview vanuit Nederland. Of het niet genoeg was, het Libische mediabedrijf Seifa deed ook van zich spreken. Het wilde foto’s van Ruben maken tijdens diens vertrek, maar dat verhinderden de artsen hardhandig. Het is logisch dat de pers probeert nieuws te vergaren. Het is groot nieuws, hoe wreed het mag klinken.
Maar het is beter om Ruben met rust te laten. Het jochie krijgt een hoop te verwerken en is er nog lang niet. Dat weet een ieder. Behalve de shock van het ongeluk is er ook het verwerken van het verlies van de directe familie. En dat is niet in woorden uit te drukken. De komende maanden worden belangrijk voor Ruben, staan in teken van diens lichamelijke herstel. Wanneer alle realiteit bij hem doordringt, kan de Tilburgse gemeenschap veel voor Ruben en zijn familie betekenen. Dan is onvoorwaardelijke steun en een luisterend oor van alle belang. Vooralsnog is Ruben gebaat bij absolute rust. En respect daarvoor. Immers, respect kost niets.