Schaapscheerderskou

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: Schaapscheerderskou. Op maandag en dinsdag valt er nog wat neerslag, maar daarna blijft het voor de rest van de week droog en laat de zon zich steeds vaker zien. Pas vanaf zondag kan er weer een buitje vallen. De temperaturen laten het met 17 tot 19 graden wel flink afweten.

De kletsnatte meimaand heeft er tevens voor gezorgd dat de lente van 2024 op vrijwel alle neerslagstations de natste is geworden ooit waargenomen. Voor onze regio is dat vanaf 1878. In totaal werd er dit jaar 352 mm opgevangen en dat is bijna 2x zoveel als normaal over de periode 1998-2023 (179 mm). Het vorige lenterecord stamt uit 1983 toen 333 mm werd afgetapt, gevolgd door 1878 met 314 mm en 1979 met 285 mm.

Het aantal dagen met neerslag rondom Tilburg brak ook alle records. Zo kwam het aantal lentedagen waarop er minstens 0,1 mm viel, op 62 dagen uit. Daarvan werd op 50 dagen minstens één millimeter geregistreerd en daarvan weer op 10 dagen minstens tien millimeter. En bij dat laatste was mei de hofleverancier met maar liefst acht van zulke natte dagen. Niet te geloven dit. Maar deze lente brak nog meer records: het werd de warmste ooit waargenomen met in Berkel-Enschot een gemiddelde etmaaltemperatuur van 12,6°C tegen 11,0°C normaal. Hierdoor beleefden we ook de warmste nachten in dit seizoen met gemiddeld 8,2°C (normaal 5,9°C).

Met deze afsluiting zijn we gisteren de meteorologische zomer ingegaan. Maar van zomerweer was geen sprake. Integendeel, de zaterdag werd zelfs de koudste dag van de afgelopen week. In Berkel-Enschot werd het maximaal 16,5°C en in Zeeland werd het niet warmer dan 14 tot 15 graden. Daarnaast was het ook nog eens de hele dag bewolkt waar af en toe wat motregen uitviel. We noemen dit in juni de Schaapscheerderskou. Herders kunnen dan hun schapen scheren en worden hun tere schaapshuiden niet blootgesteld aan de felle zon. Want ook schapen kunnen verbranden. Op deze zondag zullen we wel af en toe de zon zien die door het grijze wolkendek steeds weet door te breken. Daarbij loopt de temperatuur op naar zo’n 18 graden en blijft het droog. Oorzaak is een hogedrukgebied voor de kust van Ierland die zich heeft uitgebreid tot over onze regio.

Op maandag trekt het hogedrukgebied zich alweer terug en komt een depressie tussen IJsland en Noorwegen dichterbij. Het gevolg is een overwegend bewolkte maandag waar af en toe wat lichte (mot)regen uit gaat vallen. Met 19 graden blijven we onder de normale waarde voor begin juni. Op dinsdag heeft de depressie zich uitgebreid tot over de Noordzee en dan krijgen we te maken met buien. Veel neerslag wordt daaruit overigens niet verwacht. Maar ja, je zult er net inzitten. Vervolgens zet het hogedrukgebied op de oceaan de tegenaanval in en duwt de depressie terug naar het noorden. De neerslagkansen nemen af en opklaringen nemen toe. Oftewel, een mix van zon en wolkenvelden op de woensdag. Met een west tot noordwestenwind wordt nog meer koele lucht aangevoerd en blijft het kwik steken op een graad of 18.

Op donderdag krijgen we nog meer de zon te zien, maar neemt niet weg dat de thermometer maximaal 17 graden zal aanwijzen. Vrijdag lijkt de mooiste dag van de week te worden met de meeste zonuren bij een matige wind, kracht 3 tot 4, uit het westen. In het weekeinde probeert de depressie, die dan opnieuw tussen IJsland en Noorwegen ligt, zich uit te breiden. De bewolking neemt verder toe, waaruit op zondag een buitje uit kan vallen. Het blijft de hele week koel. Tijd dus om alle schapen te gaan scheren, voordat de zomerwarmte toeslaat.

Geef een reactie