Spoorzone: geen vrijplaats waar alles mag en kan

Polygonale loods
Polygonale loods

Naar aanleiding van het het artikel “Mundial smoort creativiteit in de Spoorzone” wat op 9 augustus jl. in Brabants Dagblad verscheen en waarin een aantal initiatiefnemers aangeven te vertrekken uit de Spoorzone, heeft raadslid Nathalie Nijs van GroenLinks vragen gesteld aan wethouder Berend de Vries.

Ze wilde weten wat de wethouder vindt van de uitspraken die een aantal initiatiefnemers doen in de krant; of de wethouder op de hoogte is van het vertrek van zoveel kleine, startende ondernemers en of hij bereid is om een gesprek aan te gaan met deze vertrekkende ondernemers. Uit het krantenartikel blijkt ook dat verschillende ondernemers twijfels hebben bij de rol van Mundial als beheerder van Smederij013 en ook wil ze graag dat de wethouder in gesprek gaat met Mundial hierover, indien dat nog niet gebeurd is.

De Lochal in de Spoorzone
De Lochal in de Spoorzone

Berend de Vries vindt dat er is een perspectief in de krant is gekomen van mensen die de Spoorzone reeds verlaten hebben, omdat het beheer niet professioneel georganiseerd werd door Walas. Nu Mundial het beheer heeft overgenomen komen er volgens de wethouder andere geluiden uit de Spoorzone van ondernemers die nu zeer tevreden zijn. “Er is door de gemeente een consistente  keuze gemaakt, het is zo dat Mundial geld moet verdienen.  Er zijn zaken waar kosten aan verbonden zijn; als er extra beheer nodig is, dan wordt dat door Mundial ook in rekening gebracht. Dit is een bewuste keuze van gemeente.

GroenLinks is van mening dat het de doodsteek is voor de Spoorzone als de kleine, jonge, niet over een groot budget beschikkende (culturele) ondernemers worden geweerd uit het gebied en wil graag van de wethouder horen of hij deze mening deelt. Maar Berend de Vries deelt die mening niet. Nee. Er zijn nog veel creatieve ondernemers die zich er willen vestigen, maar de Spoorzone is geen vrijplaats waar alles mag en kan. De geuite twijfels zijn ons bekend maar we delen ze niet. Om in zee te gaan met Mundial was een bewuste keuze van mijn voorganger (Rodney Weterings, PvdA), maar ik ben nog wel bereid hier nader over te spreken met Mundial, al is dat ook al gebeurd door ambtenaren.

07-28-2014-Hall-of-Fame-Spoorzone
Hall of Fame

De wethouder stelt dat er een contract is getekend met Mundial, waarin de opdracht en de financiële afspraken zijn vastgelegd. Dit contract wil raadslid Ron Antes (SP) graag inzien, want volgens hem worden de klachten door wethouder licht gebagatelliseerd, omdat het toch anders is dan nu geformuleerd wordt. Ook de PvdA sloot zich hierbij aan, Bea Mieris: “De afspraken worden volgens contract uitgevoerd, ik ben niet blij dat de ondernemers daar niet blij mee zijn.”

Projectleider Dirk van der Ven, die namens Walas het beheer van de Spoorzone uitvoerde, vertelt: “Het initiatief om het stokje aan Mundial door te geven is uiteindelijk in samenspraak met ambtenaren van de gemeente genomen, daar is geen wethouder bij geweest. Ons uitgangspunt is in de eerste plaats wat het beste is voor de stad, waarbij het doel van Walas was om de Spoorzone te vitaliseren (levendig te maken). We hadden een contract voor vijf jaar, maar na nog geen twee jaar is dit contract door de gemeente opgezegd.”

“Ik heb vaker gehoord dat Walas niet professioneel zou zijn. Maar kijk naar de resultaten: we hebben 16 nieuwe banen en nieuwe economie ter waarde van 3,5 miljoen euro gecreëerd, binnen die twee jaar. Als eerste moesten we beginnen met het geschikt maken van alle gebouwen voor de gebruikers. Bijvoorbeeld de verwarming. Alle leidingen bleken volledig rot te zijn en het heeft vier maanden geduurd om die te vervangen zodat er gestookt kon worden. Traditioneel steken ontwikkelaars er miljoenen in om een gebied gebruiksklaar te maken, wij willen dat omdraaien, zodat er aan een community gebouwd kan worden. Mundial heeft een heel andere discipline en zal er nog een zware job aan krijgen om communities te bouwen.”

Update: Reactie Rodney Weterings – 28 augustus, 00.35 uur

Via Twitter zegt Rodney Weterings hierover: “Ik heb zelf het eindgesprek met de directeur van Walas gevoerd. De financiële afwikkeling is vervolgens in opdracht van mij ambtelijk in gang gezet en naar wederzijdse tevredenheid uitgevoerd. Over de motivatie voor het beëindigen van die relatie met Walas verwijs ik naar de gemeente. Zij bepaalt wat hierover wordt gezegd. Niet ik. Eindgesprek is overigens op nadrukkelijk verzoek Walas door mij gevoerd. Hij had die behoefte. Ik heb daaraan gehoor gegeven. Was een goed gesprek.”

Mark V

Wat een grap…..

Stuur een wereldwijde organisatie (Walas) weg die succesvol en gespecialiseerd is in Urban development. Geef die rol dan aan (met al het respect) een multi-culti evenement organistatie die drijft op subsidie en geen verstand heeft van vastgoed en Urban development. Combineer daar dan ook nog eens de belangenverstrengeling bij die Mundial heeft met evenementen en je hebt een “blueprint for disaster”.

De wethouder stelt dat er een contract is getekend met Mundial, waarin de opdracht en de financiële afspraken zijn vastgelegd. Deze afspraken vallen volgens mij deels onder “openbaarheid van bestuur” maar probeer ze maar eens te krijgen bij de gemeente Tilburg. Als organisator of potentiële huurder zou het fijn zijn om te weten wat de rechten en plichten zijn van Mundial in hun functie op de spoorzone dit om te voorkomen dat het idee gaat leven dat er rare eisen gesteld worden door Mundial (zie artikel BD: http://www.bd.nl/opinie/blogs/stadsgezicht/mundial-smoort-creativiteit-smederij-spoorzone-1.4481478).

Dus……
– Schoenmaker blijf bij je leest
– Transparant opereren voorkomt problemen
– Als het ook maar riekt naar belangenverstrengeling kun je wachten op problemen
– Professionaliteit wint altijd

Geef een reactie