Stadhuis: renoveren of nieuwbouw

Stadhuis heeft slechts energielabel F

Het college van Tilburg wil €506.000,- gaan uitgeven om te onderzoeken hoe Stadskantoor 1, beter bekend als het Stadhuis, verbouwd of herbouwd kan worden.

Nu zijn uitgaven aan overheidshuisvesting nooit erg populair, en al helemaal niet in economisch moeilijke tijden. Wél zijn dit soort voornemens altijd een aantrekkelijke bezem voor oppositiepartijen om in en buiten de raadszaal de publieke vloer mee aan te vegen, zoals SP-raadslid Veerle Slegers op de website van ‘Binnenlands Bestuur‘ laat zien. Gelukkig staan ook het collegebesluit en de uitleg daarvan online.

Het belangrijkste probleem met het Tilburgse stadhuis is, dat het versleten is. Het gebouw uit 1968 vertoont gebreken die in deze tijd van energiebesparing en milieubewustzijn niet meer kunnen, ondanks diverse verbouwingen die het pand in de ruim 40 jaar van haar levensduur heeft ondergaan. Kozijnen isoleren niet en veroorzaken, ondanks dubbele beglazing van latere jaren, vochtproblemen; plaatsing van hoog-rendementsglas is technisch niet mogelijk. De verwarmingsinstallatie is nog nooit vervangen, evenals het ventilatiesysteem. Het zal niet verbazen dat deze situatie erg duur is in stookkosten: €260.000,- per jaar. Bovendien past dit niet bij de doelstelling van de gemeente Tilburg om uiterlijk in 2015 een CO2-neutrale gemeente te willen zijn.

Daarbij komt nog dat de zwarte, natuurstenen gevelplaten dreigen los te laten en zeer regelmatig moeten worden gecontroleerd, opdat ze niet van de gevel vallen. Ten slotte voldoet het gebouw niet meer aan eisen van brandveiligheid en ventilatie-eisen. Daar komt bij, dat elke verbouwing aan het pand volgens het bouwbesluit zal worden aangemerkt als een ‘ingrijpende verbouwing’ en de wet bepaalt dat het stadhuis dan geheel zal moeten voldoen aan de regels die ook aan nieuwbouw worden gesteld. Met andere woorden: dat gaat nog erg veel meer kosten.

Bovendien heeft de gemeente Tilburg als werkgever van 2.500 medewerkers, waarvan 640 in het stadhuis, de zorgplicht om in een gezonde en veilige werkomgeving te voorzien. Immers: “bij goed werkgeverschap hoort een goede, uitnodigende en stimulerende werkomgeving”, luidt het devies.

En als er dan toch onderzocht moet worden, zo redeneert het college, kan beter meteen worden bekeken wat het beste is voor de ontwikkeling van de binnenstad. Eerder is al besloten dat het stadhuis niet naar de Spoorzone zal verhuizen, maar er is meer: kan misschien de bibliotheek naar de Spoorzone? Wil de universiteit misschien ook iets in de binnenstad? Kan het pand waar nu de bibliotheek zit misschien worden gebruikt als stadskantoor, met eventueel winkels op de begane grond? Wordt het nieuwbouw of toch verbouwen?

Allemaal vragen die een antwoord nodig hebben. Om een goed antwoord te vinden hierop zijn diverse deskundigen nodig, zoals onder andere een huisvestingsadviseur, een kostenadviseur en een brandveiligheidsadviseur. Dat kost dus veel geld, een goeie vijf ton. Na de zomervakantie mag de gemeenteraad hier een beslissing over nemen.

Ehm… heb ik hier ergens een mening gegeven? Dacht het niet… Als ik al een mening hierover heb, staat dat niet in dit artikel.

Het is slechts een samenvatting van het collegebesluit dat er ligt over een onderzoek dat zij wil gaan doen. (Volg de link die ik in het artikel erbij heb gedaan.) Kortom: Don’t shoot the messenger!

Leuker kan ik het niet maken.

P.S.- Ik koop geen auto want ik rij niet.

Paula mist de plank (weer) volledig. Het punt is dat er al tal van dit soort onderzoeken zijn uitgevoerd, en behoorlijk recent ook nog. Waar dit vooral op lijkt is het blijven ‘onderzoeken’ totdat er een uitslag ligt die ze bevalt. En ja, het is ook moeilijk te verkroppen om juist in tijd van rigoreuze bezuinigingen miljoenen uit te geven aan een nieuw stadhuis. Dat is geen makkelijk oppositioneel populisme, dat is gewoon best wel waar. Of koopt Paula soms ook een nieuwe auto een dag nadat ze in de bijstand is terecht gekomen…?

krijg nou wat zeg, alsof ff n bibliotheek verhuizen geeeeen geld kost! Laat de burgers eens meebeslissen ipv de raad want die mogen t ook weer ophoesten! Verder t stadhuis is van iedereen (burgers), alleen t lijkt n vesting.Nu eens geen ruimte voor de happy few insiders voor feesten en partijtjes voor hen maar n ruimte die ook ècht voor de ophoestende burgers toegankelijk is!(begane grond n ruimte die voor groepen te gebruiken is,omdat die allemaal maar n onderkomen moeten zien te vinden voor iets te organiseren n meeting enz.en maar wegbezuinigd zijn..
En/Dus die raadszaal bv eens ff wat minder waar die raad relatief maar amper zit, maar wel allemaal betaald en onderhouden door Jan en Mien,en die gaan dan nu ook maar eens iets van dr geld terug zien!!!

Geef een reactie