John Brocken, Chris van Ingen en Annie van Heerebeek maken dit jaar kans op de felbegeerde titel ‘Vrijwilliger van het Jaar’. De strijd bij de Tilburgse organisaties gaat tussen Alzheimercafé Tilburg, Het Boekenschop en Stadscamping Tilburg. In totaal werden dit jaar 33 vrijwilligers en 18 organisaties voorgedragen, beduidend meer dan vorig jaar.
Vanaf 1 oktober tot en met 24 oktober kan er worden gestemd op beide categorieën via het stemformulier in het Brabants Dagblad van 1 oktober en op de websites van ContourdeTwern en vrijwilligers Tilburg. Stemgerechtigd zijn alleen inwoners van de gemeente Tilburg en per persoon mag er maar een keer worden gestemd. Voor de uitverkiezing van de winnaar tellen de publieksstemmen voor twee derde mee en de stem van de vakjury voor een derde.
De bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking is op vrijdagavond 4 november bij Interpolis. Dat is tevens de start van de VrijwilligersbedankTweek. Ruim 4.000 cadeautjes zijn of worden nog uitgedeeld, zoals workshops, museumrondleidingen en bioscoopbonnen. Informatie over de genomineerden
‘Genieten van blije gezichten bij het G-voetbalweekend’
Het G-voetbalweekend in mei is voor vrijwilliger John Brocken (47) zonder twijfel het hoogtepunt van het jaar. „Al die blije gezichten. Daar geniet ik van.” Het sportieve evenement voor mensen met én zonder beperking brengt ruim 550 deelnemers uit binnen- en buitenland op de been en duizenden toeschouwers. Want behalve de wedstrijden zijn er nog publiekstrekkers zoals het Open NK Mascotte en treden artiesten op. De driedaagse happening met vijf verschillende toernooien wordt gehouden bij Amarant aan de Bredaseweg. Van de 23 edities van het G-voetbalweekend heeft John Brocken alleen de eerste vier gemist. „Ik kende het wel, omdat ik leider en trainer was van het G-voetbal bij Olympus. Ik ben begonnen als fotograaf en vervolgens steeds meer gaan doen. De organisatie loopt nu het hele jaar door. Samen met Francois van Hoof van de gemeente regel ik nagenoeg alles. Daarbij kunnen we rekenen op zo’n 120 vrijwilligers en 70 partners. Die verdienen zeker ook deze blijk van waardering.” Naast het G-voetbalweekend is John Brocken in zijn vrije tijd ook nog actief als sportcoach bij het Sportbedrijf. En voor het Sint-Nicolaas Comité maakt als ‘plaatjes Piet’ de foto’s.
‘Ik vind het leuk om te doen. Het is een soort ontspanning’
Hij komt net terug van de inlooplunch bij de parochie Andreas, meldt Chris van Ingen (68) als we hem spreken. „Ik stond er versteld van, toen ik hoorde dat ik genomineerd ben. Ik vind het leuk om vrijwilligerswerk te doen. Het is voor mij een soort ontspanning.” Als jongeman meldde hij zich al aan bij De Zonnebloem en voor deze organisatie bleef hij zich bijna een halve eeuw inzetten. Hij ging jarenlang als vrijwilliger op de boot met de zieken mee op vakantie en hielp ook bij activiteiten op de wal. Dat terwijl hij thuis een gezin had met drie jongens, van wie een zoon op 18-jarige leeftijd overleed. Werken deed hij 41 jaar bij het Maria- en later TweeSteden Ziekenhuis. „Allerlei baantjes, maar het langst als interne postbode.” Na zijn pensioen begon hij als vrijwilliger bij woonzorgcentrum Joannes Zwijsen. „Ik reed langs dat gebouw en dacht ‘daar moet ik zijn’. Ik help er op vaste dagen in de huiskamers voor dementerende ouderen op de afdelingen Vlaspit en Kompas. Of ik ga een stukje wandelen met een bewoner. Maar ik sta ook achter de bar en in de keuken. Ik ben een vrijgevochten persoontje bij Joannes Zwijsen. Heel leuk allemaal.”
‘Ik ben altijd bezig voor anderen. Dat zit in mijn aard’
Zelf merk je eigenlijk niet zo dat je altijd bezig bent voor anderen. „Dat zit in mijn aard, denk ik”, zegt Annie van Heerebeek (72). Dat ze vanwege haar belangeloze inzet voor de medemens genomineerd is om Vrijwilliger van het Jaar te worden, was een complete verrassing. „Ik hoef niet zo in de belangstelling te staan. Ik doe het werk ook niet alleen, maar samen met andere vrijwilligers.” Al twintig jaar bezoekt Annie van Heerebeek de zieken binnen de parochie Broekhoven, tegenwoordig De Goede Herder. Ook zit ze in de ‘torengroep’. Wijkcentrum Koningshaven zou je haar ‘tweede huis’ kunnen noemen. Ze is er betrokken bij diverse activiteiten. „Onder meer ‘Luisteren in je Leunstoel’, waarbij wordt voorgelezen voor een groep ouderen, die daarna hun eigen verhalen vertellen. Echt heel leuk.” Ook al is ze, inclusief de voorbereidingen, een flink deel van de week zoet met haar liefdewerk, er blijft tijd over om drie keer te sporten, te fietsen en te schilderen. Na het gesprek belt ze nog even terug. „Ik was vergeten te zeggen dat ik ook vrijwilliger ben bij dementerende mensen van het Satijnhof. Dat is geweldig om te doen. Een cadeautje.”
Alzheimer Café voor dementie
Iedere tweede dinsdag van de maand opent het Alzheimer Café Tilburg de deuren aan het Korvelplein (President Mandelahof). Dan lopen gemiddeld 75-80 bezoekers binnen voor een gezellige, maar tevens informatieve avond. Zo’n vijftien vrijwilligers en twee dementieconsulenten zorgen voor de begeleiding. Het café voor mensen met dementie, partners, familie, hulpverleners en andere belangstellenden bestaat al 12,5 jaar.
Boekenschop voor het goede doel
Wie op zoek is naar tweedehands boeken voor een zacht prijsje kan zes dagen in de week terecht bij Het Boekenschop aan de Bredaseweg. Wat begon vanuit een schuurtje groeide in enkele jaren uit tot een gezellige winkel met volle schappen. Initiatiefneemster José van Lieshout runt met hulp van een team enthousiaste vrijwilligers de zaak. De boeken worden gratis ingezameld en de opbrengst gaat naar goede doelen in de stad.
Kamperen op de stadscamping
Kamperen in het centrum van Tilburg. Het kan een paar keer per jaar als de Stadscamping is geopend. Dan worden de tenten opgezet langs het spoor op het voormalige Van Gend & Loosterrein. De ‘pop-up camping’ komt tot leven bij festivals, kermis, studentenintroductie en dit jaar was er ook de Buurtcamping. De nog jonge club vrijwilligers wil verbindingen leggen en samenwerken met bestaande organisaties en bedrijven in de stad.