Reikhalzend had ik uitgekeken naar het voorstel voor het Vertrouwensexperiment – de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) – die vrijdag 29 september 2016 werd besproken in de immer geheime Ministerraad en die direct daarna openbaar zou worden. En zelden was mijn teleurstelling groter dan na lezing van dit… ‘ding’.
“Een gedrocht!” Teleurgesteld en boos: “Had ik me hiervoor ingezet en mijn energie geleend? Voor dit onding? Hier kan ik niet achter staan en wil ik niet mijn naam aan verbonden zien.”
Dossier ‘Vertrouwensexperiment’
- Gemeente Tilburg wil meedoen aan Experimentenwet
- Moeters en Toeters
- Armoedebeleid – Raadscommissie vraagt om uit te gaan van vertrouwen – 2 juli 2015
- “Wat hebben we in godsnaam voor systeem gebouwd?”
- Basisinkomen – De kracht van vertrouwen
- Vertrouwensexperiment Tilburg
- Ambtenaren en steuntrekkers zijn werkschuw, dom en volgzaam
- Open brief aan Jetta Klijnsma – Vertrouwensexperiment
- Vertrouwensexperiment – hoe is het daarmee? – 2 februari 2016
- Geachte mevrouw Klijnsma,
- Petitie Vertrouwensexperiment – 26 februari 2016
- Vertrouwensexperiment politieke speelbal in Den Haag – Wethouders sturen open brief aan Klijnsma
- Groen licht voor aangepast Vertrouwensexperiment – 30 september 2016
Wat er aan vooraf ging.
In het vroege voorjaar van 2015, toen landelijk de discussie over het Basisinkomen weer eens aanwakkerde, kwam Ralf Embrechts met een voorstel om eens met een groep mensen na te denken over hoe de Participatiewet op een andere, betere manier zou kunnen worden uitgevoerd, zonder alle regeldruk en dwang waar mensen met een bijstandsuitkering steeds weer tegenaan lopen.
Na anderhalf jaar praten in een team van ongeveer 25 mensen, waaronder hoogleraren, mensen uit de sociale sector, ambtenaren, beleidsmakers en met als politiek verantwoordelijke wethouder Erik de Ridder – een uitgesproken tegenstander van het Basisinkomen maar wel voorstander van het verbeteren van de Participatiewet – lag er een doeltreffend plan.
Laat een groep mensen die nu van een bijstandsuitkering moeten leven eens helemaal vrij van verplichtingen, laat hen eventuele bijverdiensten houden en kijk wat er gebeurt, of die mensen zich ontwikkelen, vooruit komen in de samenleving.
Wat dat kost? Niks meer dan nu: dezelfde bijstandsuitkering die het nu ook al kost en in het ergste geval werkt het niet… En werkt het wel? Dan kun je met de uitkomsten van zo’n experiment verder en dit toepassen om de Participatiewet te verbeteren.
Het gedrocht…
Het voorstel dat staatssecretaris Jetta Klijnsma nu naar de Tweede Kamer stuurt lijkt nauwelijks nog op het oorspronkelijke plan. Het lijkt gemaakt te zijn met de bedoeling dat het experiment mislukt.
De vrijwillige deelnemers aan het Vertrouwensexperiment worden ingedeeld in drie groepen. Een ontheffingsgroep, een activeringsgroep en een vrijlatingsgroep. De ontheffingsgroep zal niet meer worden gecontroleerd op de sollicitatieverplichting, maar zal elk halfjaar verslag moeten doen van alle sollicitatie-activiteiten. De activeringsgroep krijgt te maken met nog meer controle, minimaal twee keer zoveel als tot nu toe gebruikelijk was. En de vrijlatingsgroep mag 50% van inkomsten uit werk zelf houden, met een maximum van €199,- per maand voor een alleenstaande of maximaal €142,- voor een gehuwde of samenwonende.
Om met de vrijlatingsgroep te beginnen: dit is niet nieuw, maar een bestaande regel die slechts wordt opgerekt naar 24 maanden in plaats van een halfjaar en waarbij in plaats van 25% dan 50% van de inkomsten mag worden behouden. Dit is geen vrijlating zoals bedoeld werd in het oorspronkelijke plan. Bovendien wordt er opnieuw alleen uit gegaan van arbeid in loondienst en worden hierin eigen initiatieven en betaalde klusjes niet meegenomen. De ‘intensiveringsgroep’ en in mindere mate de ‘ontheffingsgroep’ houden een verslechtering in ten opzichte van nu, althans voor de mensen die het zullen moeten doen.
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er vrijwillige deelnemers te vinden zullen zijn die mee gaan werken aan een verslechtering van hun huidige situatie. In plaats van een experiment dat vertrouwen als basis heeft, is het een experiment geworden dat wantrouwen als basis heeft.
Hoe het mogelijk is dat een goed plan zo verwrongen wordt is een vraag waar ik het antwoord niet op weet. Het riekt naar stevige bemoeienis van de neo-liberale hardliners in het kabinet, die in de Ministerraad hun veto hebben doen gelden. Het is mijn donkergrijze vermoeden dat het juist – stiekem – de bedoeling is van het kabinet dat het vertrouwensexperiment mislukt, zodat tegenstanders en sceptici kunnen roepen: “Zie je wel, het werkt niet!”
De kans
We moeten van het idee af dat ‘werk’ slechts het pseudoniem is van ‘geld verdienen en afdragen aan de Belastingdienst’. Niet onbelangrijk, maar wel te kortzichtig waar het gaat om het begrip ‘werk’. Ik denk dat het tijd wordt dat we met z’n allen – als samenleving – het begrip ‘werk’ veel breder moeten gaan zien, namelijk als: een activiteit die waarde toevoegt aan de samenleving, een activiteit die waardevol is voor een ander of meerdere anderen.
Wie een paar minuten grasduint in de vrijwilligers-vacaturebank van ContourdeTwern ziet mijn stelling bevestigd. Netwerkbeheerders, websitebouwers, koks, marketeers, fietsenmakers, hoveniers, schrijvers, trainers, activiteitenbegeleiders en bestuurders worden gevraagd om aan de slag te gaan, zonder hiervoor betaald te krijgen. Deze mensen werken, voegen waarde toe aan de samenleving, aan het leven van anderen.
En ja, het is waar dat dit werk niet betaald wordt door een ondernemer, of door een afnemer, maar door degenen die wél betaald worden voor hun werk en hierover belasting afdragen. Maar wellicht wordt het dan minder moeilijk te verteren dat zovelen niet anders kunnen dan leven van een uitkering. Omdat deze mensen wel degelijk waarde (kunnen en willen) toevoegen aan het leven van anderen.
Daarom pleit ik ervoor om ‘werk’ ruimer te zien dan slechts ‘de eigen broek ophouden’. Ook ‘de broek ophouden’ van een ander is werk.
Zie mensen in de bijstand niet langer als een probleem, maar als een kans. Een kans op een menselijke samenleving waarin niet alles alleen maar draait om geld.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Paula, met alle respect voor je positieve intentie, maar ’n Experiment Basisinkomen in welke vorm dan ook MOETEN WE NIET WILLEN.
Na de European Social Innovation Week en de Internationale Week
van het Basisinkomen in september, constateer ik opnieuw dat
mijn stelling opgang doet:
‘(Vermeende bruikbare) alternatieven op het gebied van duurzaamheid, innovatie en sociale zekerheid breed, hoe indrukwekkend ook
KUNNEN NIET ADEMEN binnen ons huidige economische systeem.
We mogen niet langer wegkijken, het moet anders én verantwoord passen
binnen het geheel en binnen elk themaveld.’
HET KAN ANDERS.
Graag maak ik jou en de lezer deelgenoot van het burgerinitiatief
‘In Brabant doen we het Verantwoord Anders’ , een revolutionair idee !!!
‘Het initiatief vormt de verbindende schakel om het herstel van onze
economische huishouding op sociaal, ecologisch en financieel gebied
mogelijk te maken. Zij draagt bij aan de hervorming van de democratie
binnen het sociale domein breed en is de énige juiste bedding voor
de invoering van een Onvoorwaardelijk Basisinkomen.’
Leeuwarden mag in 2018 de Culturele Hoofdstad zijn, maar met
de omarming van dit burgerinitiatief, zetten wij Brabanders
DAADWERKELIJK de cultuuromslag in gang !
Laat je verder informeren over dit burgerinitiatief en ‘de aanvraag voor een bescheidde tegemoetkoming’ aan de gemeente Tilburg en provincie Brabant
op http://www.verantwoordanders.nl
Een oproep voor solidaire actie in het kader van 10 oktober ‘Dag van de Duurzaamheid’ en voor 17 oktober ‘Dag van Verzet tegen Armoede en Uitsluiting’ volgen.
De deelnemers die in de strafkolonie met dubbel klantcontact belanden zullen worden neergezet als bewijs dat hard aanpakken werkt immers de kans dat de mensen die daarheen gedeporteerd zijn het langer dan 2 maanden emotioneel volhouden is nihil. Deze mensen eindigen als rechtenloze in het afvalputje van succesvolle uitstroom.