maandag 22 april 2024

1 gedachte over “Gemeente Tilburg wil meedoen aan Experimentenwet

 1. Gemeentes gebruiken basisinkomen om onder wet uit te komen
  TOPICS:basisinkomen
  wageningen

  Posted By: rob vellekoop 26/04/2015

  Tal van gemeenten staan in de rij om het basisinkomen ‘uit te proberen’. Zij experimenteren echter niet met een basisinkomen maar met een uitkering, voor een persoon of een bepaalde groep personen in uitkeringssituaties en dit is uitsluitend bedoeld om onder de Participatiewet uit te komen.

  Gemeentes hebben door de bezuinigingen van Rutte II steeds minder geld te besteden. Daarnaast hebben zij groepen langdurige uitkeringsgerechtigden waarmee ze geen kant uit kunnen. Als noodsprong om de druk die overal in het land gevoeld wordt te verlichten lanceren veel gemeentes het basisinkomen. Althans ze lanceren het woord, want een echt basisinkomen invoeren vergt meer dan alleen wat geroep.

  Een korte toelichting.
  Voorbeeld 1. “MIES start zondagavond 12 april haar crowdfunding voor OnsBasisinkomen.nl. Voor 1 juni zal Frans Kerver de eerste Nederlander zijn, die een jaar lang, elke maand, 1000 euro op zijn rekening krijgt gestort.”

  Een ronduit bespottelijk experiment dat helemaal niets met het principe van een basisinkomen te maken heeft. Een basisinkomen is er namelijk voor iedereen, is niet tijdelijk en is geen 1000 euro omdat dit veel te weinig is (zie 5 eisen onvoorwaardelijk basisinkomen).

  De gemeente Wageningen is de eerste gemeente die met een ‘basisinkomen’ gaat experimenteren als zij daarvoor toestemming van het ministerie krijgt. Het plan is dat met ingang van 2016 aan een groep van 300 langdurig bijstandsgerechtigden een uitkering wordt verstrekt van 1100 euro per maand gedurende drie jaar. Hun sollicitatieplicht zal vervallen.

  Ook dit experiment gaat niet over het basisinkomen, maar over een uitkering die aan een kleine willekeurige groep mensen wordt gegeven. Dat zal in de eerste plaats kwaad bloed zetten bij anderen die een dergelijke regeling niet krijgen. Daarnaast heeft deze regeling een echt voordeel voor de gemeente die dankzij deze basisinkomenuitkering onder de verplichtingen van de Participatiewet uitkomt. Veel meer gemeentes staan om dezelfde reden te trappelen van ongeduld om deze basisinkomensuitkering in te voeren. Dan zullen ze verlost zijn van het juk van de Participatiewet voor langdurig bijstandsgerechtigden waar zij geen kant mee uit kunnen.

  Het lijkt fantastisch wat er gebeurt, maar het is slechts windowdressing. Namaak. Fake. De idealistische burger die gelooft in een basisinkomen wordt misleid en met een ‘uitkering’ in het riet gestuurd en Rutte II blijft als lachende derde langs de lijn staan. Er verandert namelijk niets wezenlijks. De experimenten zullen uitgevoerd worden en uiteindelijk zal niemand enthousiast achterblijven. Dan hebben de politici zich van hun goede kant laten zien en ‘bewezen’ dat het basisinkomen niet werkt.

  De vijf belangrijkste eigenschappen van het Basisinkomen waar nog geen gemeente aan wil:

  1. Onvoorwaardelijk
  Door de overheid worden geen tegenprestaties gevraagd.

  2. Vanaf 18 jaar
  Voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar en voor iedere inwoner nadat hij 18 jaar in NL heeft gewoond.

  3. Hoogte
  De hoogte van het Basis Inkomen is 3 maal de maximaal wettelijk toegestane huur voor een gezinswoning.

  4. Geen uitkering, maar een grondrecht
  Om een uitkering moet je vragen, het Basis Inkomen ontvang je omdat het een recht is.

  5. Financiering
  Vindt plaats doordat het totaal beschikbare inkomen meer geleidelijk over de gehele bevolking verdeeld wordt. Dus de topinkomens zullen meer belasting gaan betalen en dit meerdere belastinggeld zal overgeheveld worden naar de mensen die geen inkomen uit werk (meer) hebben door invaliditeit, ouderdom, ziekte of werkloosheid.

  Rob Vellekoop, 26 april 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *