TextielLab krijgt predicaat Hofleverancier

Burgemeester Peter Noordanus, directeur Errol van de Werdt

Het TextielLab, de moderne werkplaats in het Textielmuseum, mag vanaf vrijdag 17 maart 2017 het Koninklijk Wapen zetten op producten die ze maken. Inclusief de toevoeging ‘bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.

Dit recht is 25 jaar geldig. Burgemeester Peter Noordanus overhandigde vandaag het predicaat aan de medewerkers van het TextielLab. Dit lab heeft een bijzondere status binnen de textielindustrie en heeft ook internationaal een goede naam. Het lab is een ‘fabriek’ in de oude fabriek waar de laatste technieken worden toegepast om vernieuwende stoffen en toepassingen te ontwikkelen.

Destijds was het een stoommachine die de spin-, twijn- en weefmachines aandreef. Nu wordt in het lab gewerkt met computergestuurde apparatuur waar experimentele weefsels, breisels en andere textiele producten vanaf komen, ontwikkeld en vervaardigd met innovatieve garens en materialen. Internationale modeontwerpers komen stoffen ontwikkelen voor hun volgende collectie, interieurarchitecten komen experimenteren met materialen en technieken en ook kunstenaars komen hier voor hun nieuwste creaties. De Tapisserie- en Damastweverij ook onderdeel van het Textielmuseum kreeg het predicaat hofleverancier al eerder omdat de koninklijke familie één van haar belangrijkste klanten was. De damastweefgetouwen werden geplaatst in de handweverij, die vanaf 1978 eerst geëxploiteerd door de Dienst Sociale Werkvoorziening (DSW) en vanaf 2002 is toegevoegd aan het TextielMuseum.

Niet alleen handmatig vervaardigd damasten tafellinnen werd gemaakt. Ook gaf het TextielMuseum regelmatig opdracht aan Nederlandse ontwerpers om op de moderne computergestuurde weefmachines in het TextielLab nieuw tafelgoed te ontwerpen. Hiermee werd de traditie van het weven van nieuw koninklijk gedenkdamast voortgezet. In 2002 kreeg ontwerper Maaike van den Berg de opdracht om een tafellaken en 12 servetten voor het bruiloftsdiner van prins Willem Alexander en prinses Maxima te ontwerpen. In 2005 gevolgd door een opdracht aan Jurgen Bey die een ‘Koninginnedamast’ ontwierp ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van koningin Beatrix. In 2013 werden twee gedenkdamasten in het TextielLab geweven. Ter gelegenheid van de troonswisseling in april ontwierp kunstenaar Margot Berkman een ‘Koningsdamast’ en in het najaar werd ter gelegenheid van het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar geleden, door Studio Formafantasma het tafelgoed ‘Lowlands’ ontwikkeld. Op dit moment werkt de Goirlese ontwerper Jan Taminiau In het kader van de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander aan een nieuw meesterwerk: damasten tafellakens voor de koninklijke familie 2017.

Ondernemers die het predicaat Hofleverancier krijgen, vervullen een vooraanstaande functie in de regio en bestaan minimaal 100 jaar. Verder moet een onderneming zich onder meer onderscheiden door kwaliteit, continuïteit en solidariteit. Er zijn ongeveer 400 Nederlandse bedrijven die het Koninklijk Wapen mogen voeren.

Geef een reactie