TIAFF 2023 ‘The Elements’ op 14 en 15 april

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 april 20233 organiseert TIAFF de 9e editie van het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF). Het thema van deze editie van het filmfestival is The Elements. Bijzonder aan deze editie is dat een deel van het programma is ontwikkeld in samenwerking met het College van Rijksadviseurs.

Lucas de Man

Met dertien films, waaronder drie Nederlandse filmpremières, en diverse sprekers biedt TIAFF inzicht in de invloed die de elementen vandaag de dag hebben op het ontwerpen van gebouwen, openbare ruimte, landschappen en steden. Tijdens het publieksdebat ‘TIAFF Frames’ leidt Lucas de Man een debat over de invloed van collectieve manieren van samenleven op onze leefomgeving.

HET THEMA: THE ELEMENTS

Met het thema The Elements werpt TIAFF licht op de rol van aarde, water, lucht en vuur in het vormgeven van onze dagelijkse leefomgeving met architectuur, openbare ruimte en stedenbouw.
Met moderne technieken kregen we aarde, water, lucht en vuur getemd. Niet langer hoefden we deze natuurlijke elementen te vrezen. Tot nu.

Hevige regenbuien, overstromingen, uitputting van gronden en water- en luchtvervuiling zijn de fundamentele problemen van vandaag de dag. In het vormgeven en inrichten van een duurzame samenleving worden we uitgedaagd om opnieuw na te denken over hoe we omgaan met de natuurlijke elementen.

Daarom zoeken we ruimte voor nieuwe energiebronnen en het bergen van water, ruimte voor duurzame landbouw en gezonde steden en ruimte voor het telen van bouwmaterialen en meer biodiversiteit. Kortom voor een manier om in balans te leven met de elementen.

Deze opgaven gaan niet over het oplossen van een technisch probleem. Het is een culturele opgave, waarin de elementen een fundamentele, symbolische, poëtische en sociale rol spelen. TIAFF gaat met The Elements op zoek naar deze waarden door een combinatie van films en lezingen waarin de positie van aarde, water, lucht en vuur in onze leefomgeving worden uitgelicht.

Future of the Commons

Het College van Rijksadviseurs organiseert samen met het Tilburg Architecture Film Festival ‘TIAFF Frames: Future of the Commons’, een publieksdebat over gezamenlijkheid.

Lucas de Man leidt het debat waarin de opmars van coöperaties en burgerinitiatieven als onderdeel van de weg naar een duurzamer en eerlijker leefomgeving het onderwerp is. Steeds meer mensen organiseren collectieven om bij te dragen aan oplossingen voor klimaatverandering, onze energievoorziening, de woningnood, de vergrijzing en de landbouw. We moeten samenwerken. Maar kunnen we wel samenwerken in een individualistische samenleving? Kunnen we grond, voedsel, energie, wonen en de natuur zien als gemeengoed in plaats van koop- en handelswaar? En hoe ziet onze toekomstige leefomgeving er dan uit? Benieuwd? Kom dan langs op zaterdag 15 april om 15.30 uur in Filmhuis Cinecitta te Tilburg.

Still uit Taming the Garden

Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis zijn beide Rijksadviseurs bij het College van Rijksadviseurs. Jannemarie de Jonge zal een inleiding verzorgen bij de film Taming the Garden. Zij is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, landschapsarchitect en partner bij Wing. Zij promoveerde op het regionaal ontwerp en de ‘ontwerpdialoog’ als vorm van interactief ontwerpend onderzoek.

Wouter Veldhuis zal een inleiding verzorgen bij de film Charm City, is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, stedenbouwkundige en architect en partner van MUST. Wouter werkt aan stedelijke transformatie, strategieën voor stad en regio, cartografie en onafhankelijk onderzoek. Samen met Simon Franke schreef hij o.a. het essay ‘Verkenning van de rechtvaardige stad’.

HIGHLIGHTS VAN HET PROGRAMMA: 14 en 15 april
Vrijdag 14 april, 19.30: Opening van het Festival
Op vrijdag 14 april wordt deze editie van TIAFF geopend met een lezing van Ellen de Vries gevolgd door de film Light Snatcher. Ellen de Vries is lichtontwerper en oprichter van Het Lux Lab. Ellen werkt veel in de openbare ruimte en beschouwt licht als een ‘immateriële bouwstof’. “Ik zorg dat je door verlichting méér ziet. Meer gevoel krijgt van de karakteristieke eigenschappen van een gebouw of een plek.” – Zaterdag 15 april, 12.30u – 22.00u

  • Light Snatcher Nederlandse filmpremière (film, regie: Charlotte Airas-Ehrnrooth)
    Duisternis kan de duisternis niet verdrijven, dat kan alleen het licht. Licht speelt met gebouwen en ruimte. Het speelt met mensen. Light Snatcher onderzoekt het ingewikkelde spel van natuurlijk licht in de architectuur van Juha Leiviskä, een van de meest succesvolle hedendaagse Finse architecten.
  • Charm City Nederlandse filmpremière (film, regie: Marilyn Ness)
    In de straten van Baltimore wordt veel geschoten, het aantal moorden nadert een recordhoogte en het wantrouwen jegens de politie bereikt een hoogtepunt. Met gespannen zenuwen en buurten in nood proberen toegewijde gemeenschapsleiders, meelevende wetshandhavers en een progressief jong gemeenteraadslid de geweldsepidemie in te dammen. Regisseur Marilyn Ness brengt in beeld hoe individuen en collectieven zich staande weten te houden in Baltimore, met medemenselijkheid als gemeenschappelijke basis

    Still uit ‘A Walk With Water’
  • Reflection, A Walk With Water Nederlandse film première (film, regie: Emmett Brennan) Overal waar leven is, in welke vorm dan ook, speelt water een essentiële rol in het ecosysteem. In deze documentaire wordt het overtuigende argument aangehaald dat de samenleving het contact heeft verloren met de cruciale plaats die water inneemt in het milieu. Brennan maakt een tocht van honderden mijlen te voet langs het Los Angeles Aquaduct en sluit zich aan bij gelijkgestemde activisten op een missie die bedoeld is om het bewustzijn over de watercrisis in Californië te vergroten. Het misbruik van water in Californië leidt tot watertekorten en heeft veel gebieden kwetsbaar gemaakt voor enorme bosbranden.

BC Architects and Studies (spreker).
BC Architects and Studies zal een inleiding verzorgen bij de film over Didi Contractor. BC Architects and Studies is een prijswinnend Belgisch architectenbureau dat een brede scope hanteert van architectuur, via onderzoek, expertise en experiment tot materiaalproductie en bouwwerken. Het bureau werkt met lokale, biobased, circulaire materialen en heeft zo al verschillende innovatieve gebouwen ontworpen in België, Marokko, Nigeria en Burundi. Met concrete, innovatieve ideeën demonstreren ze de sector dat bouwen echt anders kan.

Geef een reactie