Tilburg in 2040. Het lijkt nog zo ver weg. En toch lijkt het op zich een goed idee om er vast over na te denken wat je wil bereiken en wat je ervoor moet doen om dat te bereiken wat je wil bereiken. En dan niet ieder voor zich, maar met z’n allen als stad. Eén van de eerste taken die burgemeester Noordanus op zijn bord kreeg toen hij vorig jaar in Tilburg begon, was het voorbereiden van de discussie over deze toekomst van Tilburg. En om er uiteindelijk voor te zorgen dat er een plan, een idee, een visie komt voor de toekomst van de stad. Regeren is vooruit zien. En het enige wat er lag was een boekje ‘vanuit de stad’ van een jaar geleden.
Op de avond van 19 mei werd het startschot gegeven. Dat wil zeggen: het project is opgedeeld in acht ‘hoofdstukken’, ‘Expedities’ genoemd, want het moest een ontdekkingsreis naar de toekomst worden, met veel ‘out of the box’- denken, met experts uit de stad. De acht deelgebieden heten ‘De veilige stad’, De Ondernemende Stad, De Onderwijs- en kennisstad, De Geborgen Stad, De Duurzame Stad, De Attractieve Stad, De Zorgzame Stad en De Regionale Stad. Elke ‘Expeditie’ was toegewezen aan één, twee of drie experts uit de stad.
Van elke ‘expeditie’ kwam de leider vertellen over de ideeën en de denkrichting van zijn vakgebied. Met nadruk ‘zijn’, want alle experts waren hoog opgeleide mannen van ongeveer 45-plus. O ja, één vrouw mocht meedoen, op het onderwerp zorg. Deze ondervertegenwoordiging van vrouwen in de ‘denktank’ voor 2040 schoot menige aanwezige, ook mannen, in het verkeerde keelgat. Elke expert gaf een samenvatting van wat er besproken was binnen zijn vakgebied. En hier hielp de akoestiek van de ruimte, de zolder van het Patronaat, niet erg mee en kostte het erg veel moeite om de sprekers goed te verstaan. Misschien ook daarom dat veel verhalen bleven hangen in grijsheid en vaagheid. Veel woorden, erg abstract, en nauwelijks concreet. Het publiek, voor twee derde politici en ambtenaren, was niet zozeer zwijgend vanwege instemming, maar vooral omdat de meeste toehoorders al na enkele zinnende spreker volledig ‘kwijt’ waren.Veelzeggend was dan ook de opmerking van burgemeester Noordanus: “Maak er geen stratego voor gevorderden van.” aan het eind van de avond.
Enkele lichtpuntjes daargelaten. Bij het thema ‘De geborgen stad’, waarvan Johan Dunnewijk (directeur WonenBreburg) verslag gaf, stelde hij: “Deze stad heeft last van overprogrammering.” waarmee hij vooral bedoelde dat je niet alles wat er in de stad gebeurt in beleid moet willen gieten. Even later voerde Peter Struik (CEO Fuji Tilburg) het woord over het thema ‘De Duurzame Stad’ en stelde hij: “Een bedrijf dat over 10 jaar niet groen is, bestaat niet meer. Elk bedrijf moet geheel cradle to cradle worden. We worden hiertoe gedwongen. Door tekort energie en door social media, mensen pikken vervuiling niet meer. Ondernemers kunnen van elkaar leren. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Een concreet stappenplan is hard nodig, anders gebeurt er niks.” Ten slotte sprak Ton Wagemakers (ex-directeur Textielmuseum) voor het thema ‘De Attractieve Stad’, waar attractief zoveel betekent als ‘aantrekkelijk voor mensen om aan mee te doen’. Hij stelde: “Een stad die niet trots is op zichzelf kan dat ook niet verlangen van anderen. Mensen in de stad moeten er eerst zelf van bewust worden, hoe rijk Tilburg is, voordat ‘de rest’ het ook gaat zien.” Waarmee hij voorop stelde dat het belangrijk is, dat mensen hun eigen stad (gaan) waarderen.
De stemming na afloop was verre van enthousiast. Behalve de samenstelling van de ‘denktank’ qua ‘gender’, werden de aanzetten vooral erg vaag gevonden en weinig inspirerend; teleurstelling en gelatenheid overheersten. Een sprankelende toekomstvisie lijkt ineens verder weg dan ooit.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Elk bedrijf moet geheel cradle to cradle worden. We worden hiertoe gedwongen. Door tekort energie en door social media, mensen pikken vervuiling niet meer. Ondernemers kunnen van elkaar leren. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Een concreet stappenplan is hard nodig, anders gebeurt er niks.”
In de aanbieding-
dijk van informatie!
https://lowimpactman.wordpress.com/2011/05/15/en-nu-oplossingen/
Hoe werkt dit voor ons, Tilburg?
Ben benieuwd naar jullie visie!