Tilburg had als enige in Nederland 1.500 jaar voor Christus bronsproductie

De onderzoeksresultaten van het laboratorium uit Mannheim: Bronsproductie in Tilburg.

Tilburg had als enige plek in Nederland zo rond 1.500 voor Christus al smeltkroezen waarin brons gesmolten werd. Dat bleek tijdens een symposium op het Tilburgse stadhuis waar 2 jaar bodemonderzoek door de onderzoekers werd uitgelegd. Tijdens opgravingswerkzaamheden bij Tradepark in de Katsbogte (Tilburg zuid) kwam een smeltkroes als vondst uit de bodem.

Erik Drenth van ArcheoMedea: “Dat is heel bijzonder. Ik heb de smeltkroes naar een gespecialiseerd laboratorium in Mannheim laten brengen.”

Een reconstructie van een boerderij uit de Bronstijd, zoals opgegraven op de Katsbogte

“Daar bleek na zeer grondige studie dat er nog ingebedde druppels koper en brons in de smeltkroes  zaten, waardoor het bewijs geleverd is dat er een brons-productie heeft plaatsgevonden in dat gebied. Dat is een unieke vondst voor Nederland.”

Tevens leverde het onderzoek op dat er rond 1.745 v Chr.  al permanente bewoning was in de Katsbogte.

De smeltkroes werd gevonden  aan de beek van de Katsbogte. De bewoning lag daar een aantal meter vandaan op een hoger gelegen land. Verspreid stonden er wel tientallen boerderijen in dat gebied.

Een stuk van de speciale kan die ‘Typisch Tilburgs’ is.

Daarnaast trof men  op die plek was een stuk aardewerk van een kan aan die uit dezelfde tijd stamt.

Erik Drenth: “Ja, het is een bijzonder  stuk. De stijl en versiering is uniek, ik heb het andere archeologen nog gevraagd in België en Duitsland, maar die herkenden de stijl niet uit vondsten van die tijd. We kunnen wellicht  spreken van een typisch Tilburgs product.”

Geef een reactie