Het Tilburgse bedrijf Shft, de ontwikkelingsdivisie van Van Helvoirt Groenprojecten, heeft op het dak van de bibliotheek een uniek ‘Stadsbos’® geplant. Dat legde conceptmanager Joris Voeten van Shft vanmiddag uit bij de presentatie van het bos en de planten. “Het is een uniek concept waarover nu al vier jaar is nagedacht en wat begon als project om fijnstof uit de lucht te zuiveren. Er is wetenschappelijk gekeken hoe dat het meest effectief kon gebeuren”. Een onderzoeker legt uit: “De grootste verrassing uit het onderzoek kwam uit onverwachte hoek. Je moet de bomen niet te dicht bij elkaar zetten, de wind moet vat op elk exemplaar krijgen, staan de bomen te dicht bij elkaar dan gaat de wind erom heen en blijft het fijnstof niet aan de bladeren en naalden hangen.” Joris Voeten vervolgt: “Daarom staan de bomen, bergdennen (pinus mugo mughus), die altijd groen blijven, aan de rand van het dak op een bepaalde afstand van elkaar.”
Alle bomen staan in een soort witte pyramidebak. Joris Voeten daarover: “Dat heeft meerdere redenen, de kleur wit dient om zonlicht te reflecteren zodat de wortels niet te warm worden, bovendien staan al die bomen in bakken met een lichtgewicht grondstof omdat deze niet te zwaar mogen worden. Om ervoor te zorgen dat de bomen niet omwaaien, zijn de pyramiden bedacht die geen wind vangen en bovendien bevindt zich daarin een constructie die regenwater opvangt die de wortels kunnen gebruiken. Ook hebben we een winterstand ingebouwd om bevriezingen te voorkomen, en het water kan dan weglopen. Het is een uniek concept waarbij Tilburg nu de primeur heeft, en er al aandacht is uit andere landen, onder meer uit China en Canada.” Met dit Stadsbos project dat door Shft gepatenteerd is worden een aantal voordelen behaald.
Doordat regen wordt vastgehouden wordt de riolering ontlast en hoeft die niet te worden vergroot. In de zomer minder hitte in de stad doordat bomen vocht verdampen. Lucht wordt gereinigd zodat er minder fijnstof in de lucht blijft ‘hangen’, wat gezonder is voor mens en dier. Energiebesparing door isolatie van bomen en groen op het dak. Bovendien kunnen op de zuidvlakken van de pyramides ook nog zonnepanelen worden geplaatst. Vergroting van de biodiversiteit middels de bomen en planten maar ook sedumveld (vetplantjes) en boomstammen met ingeboorde gaatjes van verschillende grootte waar insecten gebruik van kunnen maken.
Joris Voeten: “Het is geen normale daktuin. Normaal lag er grind, dat 70 kg per m² weegt, nu is dat minder, 50 kg per m², een besparing op de constructie. Het zijn bovendien ook allemaal gesloten systemen die weinig onderhoud vragen, twee maal per jaar, om te wieden en de winterstanden aan te zetten. We meten ook alles, de wind, de temperatuur, het is een proeftuin voor ons, waarmee we straks onze klanten beter mee kunnen adviseren. Wat ook heel belangrijk is dat dit het kruin-idee van een boom is. De gebouwen zijn in feite de stam, maar de kruin van een boom haalt het fijnstof uit de lucht. Zie het gebouw als het begin van de boom.”