Tilburgse BuurTent wint de Hein Roethofprijs 2015

De jury van de Hein Roethofprijs heeft dit jaar voor het eerst in de 29-jarige geschiedenis besloten om twee projecten de eerste plaats te gunnen. Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur reikte op maandag 26 oktober in het auditorium van Media Plaza de gedeelde eerste prijs uit aan de BuurTent uit Tilburg en Bloedlink uit Utrecht.

De kracht van de BuurTent is dat het een concreet en goed resultaat oplevert: een daling van de Tilburgse woninginbraken met 30 procent. De eenvoud en degelijkheid van het project zorgen ervoor dat het project ook in andere gemeenten gemakkelijk is in te voeren. Het project Bloedlink kenmerkt zich door de vooruitstrevende en sympathieke aanpak en het brengt het gesprek over taboeonderwerpen op gang tussen jongeren en hun ouders.

In 2012 introduceerde Tilburg de BuurTent, een methode waarmee gemeente, politie en een leerwerkbedrijf het aantal woninginbraken wil terugdringen. Trekker van dit initiatief is de zeer bekende en actieve Jan van Beerendonk uit ’t Sant.

Om de kans op ‘besmetting’ te verlagen, wordt de BuurTent vlak na een inbraak opgezet op de plaats delict. Buurtbewoners uit de nabije omgeving worden er geïnformeerd over de werkwijze van de inbraak, de buit en de inbraakgevoelige elementen van de woningen. Positief neveneffect is dat de BuurTent de onderlinge verhoudingen in de buurten versterkt en dat daardoor de mensen beter op hun woning en buurt letten. De BuurTent leent zich ook goed voor andere vormen van criminaliteit die in een wijk kunnen voorkomen, zoals hennepteelt, overvallen en straatroof.

De Hein Roethofprijs

Hein Roethof was PvdA-kamerlid en begin jaren ’80 was hij voorzitter van de commissie Kleine Criminaliteit van de Tweede Kamer. De commissie-Roethof kwam vooral in het nieuws door het beleidsplan Samenleving en Criminaliteit uit 1985, een krachtig pleidooi voor criminaliteitspreventie. In 1987 riep het ministerie van Veiligheid en Justitie de Hein Roethofprijs in het leven. De bedoeling van de prijs is om nationale bekendheid te geven aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Om het jaar worden de meest succesvolle en aansprekende projecten genomineerd. Dit jaar waren er 70 projecten ingediend, waarvan er 5 waren genomineerd. Elk genomineerd project ontvangt een bedrag van 5.000 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt 20.000 euro en een ingelijste cartoon. Het prijzengeld moet worden besteed aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid.

Geef een reactie