Veel interesse voor nieuwe woonvorm ‘Tiny Houses’ in Tilburg

Wethouder Mario Jacobs in volgepakt Juttheater

In het Juttheater bij de Bouwplaats aan de Galjoenstraat in Tilburg vond woensdag 8 februari 2017 een thema-avond plaats over een nieuwe woonvorm ‘Tiny Houses’ in Nederland. De definitie van een ‘Tiny House’ is voor veel mensen verschillend maar draait vooral om de filosofie: genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om dat wat werkelijk belangrijk is.

Reden voor Patricia van Diessen, een van de kartrekkers voor ‘Kleine huisjes in Tilburg’, om een informatieavond te organiseren in samenwerking met GroenLinks Tilburg en stichting Tiny House Nederland. Er was volop belangstelling voor deze nieuwe vorm van wonen. In een volgepakt Juttheater, wat normaal plaats biedt aan 80 bezoekers, waren zo’n 125 mensen samengekomen om over dit opkomende fenomeen ‘Kleine Huisjes’ in Nederland van gedachten te wisselen.

Na een korte inleiding van Martin de Wolf, commissielid voor GroenLinks Tilburg, die deze avond als gespreksleider fungeerde was het woord aan Marjolein en Monique, de twee ambassadrices en pioniers van de stichting Tiny House Nederland.

Onder het motto ‘Minder Huis, meer leven’ wisten de twee dames in een dik half uur een groot gedeelte van de zaal te overtuigen waarom de ‘Tiny Houses’ een belangrijke nieuwe woonvorm zou kunnen worden voor Nederland.

Marjolein in het klein, die zelf sinds mei 2016 in een ‘Tiny House’ woont in Alkmaar, vertelde vol passie over haar missie om Nederland bekend te maken met de filosofie achter de beweging en het wonen in deze duurzame kleine huisjes. Samen met Monique, die binnenkort met haar man en twee kinderen een ‘Tiny House’ in Den Helder hoopt te betrekken, deelde ze alle voordelen, nadelen maar vooral ook struikelblokken die ze tegen zijn gekomen om hun droom te realiseren.

Voordelen voor gemeente m.b.t. “Tiny Houses’

De grootste horde die moet worden genomen om het wonen in een ‘Tiny House’ mogelijk te maken, is het bouwbesluit. In het Bouwbesluit 2012 staan de voorschriften waaraan een woning moet voldoen om middels een omgevingsvergunning een legale status voor permanente bewoning te verkrijgen. Deze voorschriften gaan naast eisen over brand- en constructieveiligheid en energiezuinigheid, ook over bruikbaarheid. In het geval van bruikbaarheid gaat het dan vooral over afmetingen en dat is nu juist het punt waar de meeste discussie over is. Wil je permanent in een Tiny House wonen, dan geeft het bouwbesluit weinig tot geen ruimte om dat mogelijk te maken. Echter hiervoor moet de ruimte worden gezocht in tijdelijke invulling van braakliggende terreinen die voorlopige woonexperimenten mogelijk kunnen maken.

Martin de Wolf, commissielid GroenLinks Tilburg

Na een vraag van Martin de Wolf, de gespreksleider van de avond, wie er bereid was om te gaan wonen in een ‘Tiny House’ in Tilburg met een oppervlakte van maximaal 50 m2 gingen wel vijftig handen de lucht in. “Dus eigenlijk is er voldoende draagvlak, nu nog een projectplan, een stukje grond en communicatie” was de conclusie vanuit de zaal.

Daarna was het woord aan Astrid Huijbregts, van ‘Het GroeiLokaal’, die al enige tijd in gesprek is met de gemeente over het realiseren van ‘Tiny Houses’ in Tilburg. Echter zij wist te melden dat er bij de gemeente nog weinig bekend was over deze nieuwe trend. “Ze hebben geen idee wat het inhoud ‘Tiny Houses’.”

Wethouder Mario Jacobs, ruimtelijke ordening

Wethouder Mario Jacobs kon dit beamen, hij zei: “Voordat ik de uitnodiging kreeg wist ik niet zoveel over ‘Tiny Houses’, ik heb me er afgelopen week in verdiept en ik denk dat het een mooi aanvulling kan zijn. Ik zie aan deze druk bezochte thema-avond dat er veel interesse is in ‘kleine huisjes’. Als deze groep mensen zich nou eens gaat organiseren om met een voorstel te komen, dan denk ik dat GroenLinks Tilburg er wel wat mee zou kunnen.” Een vraag vanuit de zaal luidde waarom gemeente Tilburg niet net als Almere zelf het initiatief heeft genomen om de bouw en het bewonen van 25 ‘Tiny Houses’ mogelijk te maken. Het antwoord van wethouder Mario Jacobs: “Dat deze gedachtegang en manier van werken erg jaren ’70 is en de gemeente Tilburg tegenwoordig veel meer uit gaat van burgerinitiatieven met een faciliterende rol van de gemeente.”

Op dit moment zijn er al elf ‘Tiny Houses’ in Nederland waarvan er zes worden bewoond en zijn er twintig in aanbouw. Voor meer informatie en om op de hoogte te blijven over deze kleine huisjes in Tilburg is er een Facebookgroep opgericht ‘Tiny Houses Tilburg’ waar geïnteresseerden zich kunnen aanmelden. Deze groep is een ontmoetingsplek voor mensen in en om Tilburg die bezig zijn met of interesse hebben in Tiny houses. Om te inspireren, te helpen, te delen, samen te werken, ideeën en kennis uit te wisselen.

We praten NU over AUGUSTUS 2020 Komkommertijd dus <<, Van het ECHTE TINY HOUSE intiatief van 2017 daar gelanceerd is weinig van terecht gekomen . Zowel in Galjoenstraat als later in de LOC HAL < meen ik <<< werden wel kontakten gemaakt en gelegd maar de GEMEENTE TILBURG heeft realisering nog nooit ondersteund << Er zijn paar lokaties genoemd waaronder ZUID OOSTER straat ter realisering . Maar het initiatief tot STAND komen ligt duidelijk in de RAND gemeenten waar incidenteel wat gebouwd cq getolereerd wordt << Groots is het niet geworden en dat ligt NIET aan intitiatief nemers van 2017 maar <<<<<<< /

Geef een reactie