Vermaarde Tilburgers: “Cannonball” Jan Pijnenburg (1906-1979)

Jan Pijnenburg

Tilburgs grootste sportman, als ik de literatuur zo mag geloven, en waarom krijgt hij dan geen tegel bij de Walk of Fame ?

“De Kanonbal werd in zijn eigen stad schromelijk ondergewaardeerd. Niet door de bevolking: de burgers van Tilburg liepen met Jan Pijnenburg (1906-1979) weg. Maar wel door het gemeentebestuur.”  Ai ai, en dan dit fragment:

De successen van Jan Pijnenburg en zijn populariteit, waarmee niemand zich in de jaren ’30 kon meten, leidden niet alleen tot het bouwen van ettelijke vaak kleine wielerbanen, maar ook tot het organiseren van zesdaagsen in eigen land.”  En een echte Tilburger:  “Jan Pijnenburg was een buitengewone Tilburgse vent geweest. Hij had door zijn sucessen bewonderaars in binnen- en buitenland. De stad zelf liep uit na wéér een zesdaagse-overwinning of bij zijn huwelijk in 1934 met Mimi Bierens. De belangstelling was zo overweldigend dat de politie de menigte in bedwang moest houden.”

Het is goed om te constateren dat zijn naam steeds vaker weer in het “Tilburgse” terugkomt, bovenal in de wieler-vereniging die zijn naam draagt.

Naam: Johannes Baptist Norbertus Pijnenborg (beter bekend als Jan Pijnenburg) 
Geboren: Tilburg, 15 februari 1906
Overleden: Tilburg, 2 december 1979
Sport: Wielrennen  
Titels: Pijnenburg was een Nederlands wielrenner, die in de jaren ’30 vele successen behaalde op de baan.
Jan Pijnenburg (1906) fietste van 1923 tot 1940. Hij reed tussen 1929 en 1938 52 zesdaagsen, waarvan hij er 17 won. Elf maal werd hij tweede.
Als amateur won hij in 1928 een zilveren medaille op de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Daarna werd hij professional. 
Jan Pijnenburg werd vooral bekend door de meer dan 300 overwinningen die hij behaalde tijdens koppelkoersen, eerst samen met Janus Braspennincx en later met Cor Wals.
In 1934 reed hij een wereldrecord op de 5 kilometer: 6.18,6. Hij werd vier keer Nederlands kampioen bij de profs, driemaal op de achtervolging en éénmaal op de 30 kilometer.
Na zijn wielercarrière baatte hij op de Heuvel in Tilburg café-restaurant Old Dutch (waar nu Le Clochard zit) uit en een naastgelegen cafetaria. 
Halverwege de jaren zeventig kreeg hij een hersenbloeding. Verblijven in ziekenhuis en verzorgingshuis volgden. Op 2 december 1979 overleed hij.

Een groots portret over Jan Pijnenburg (waaruit al geciteerd is) als je deze link volgt.

Geef een reactie