Vanaf 1 januari 2015 organiseren gemeenten de psychische zorg voor kinderen, in het kader van de nieuwe Jeugdwet. De gedachte hierachter is dat de gemeenten alle ondersteuning, hulp en zorg bij opgroei-, opvoedings- en psychische problemen en stoornissen integraal organiseren, vanuit de één-loket-gedachte. De afgelopen weken ontstond echter onduidelijkheid of gemeenten ook de psychosociale zorg voor kinderen zouden regelen.
Om haar klanten niet de dupe te laten worden van de ontstane onzekerheid, blijft Coöperatie VGZ deze zorg in 2015 vergoeden vanuit de Aanvullende Verzekering. Coöperatie VGZ bespreekt dit met de gemeenten in het kader van bestaande samenwerkingsovereenkomsten om te voorkomen dat kinderen de noodzakelijke psychosociale zorg niet meer vergoed krijgen. Met dit besluit reageert VGZ op de onduidelijkheid over de vraag of gemeenten deze zorg in 2015 inkopen.
Vergoeding geschiedt op basis van de voorwaarden zoals die ook nu aan psychosociaal therapeuten en alle andere alternatieve therapeuten gesteld worden. De belangrijkste daarvan is lidmaatschap van een erkende koepelorganisatie.
Samen met patiëntvertegenwoordigers, gemeenten en zorgaanbieders bekijkt Coöperatie VGZ wat voor de toekomst de beste oplossing is voor deze alternatieve psychosociale zorg.
De zorgverzekeringen die deel uit maken van Coöperatie VGZ:
VGZ, IZA, IZAcura, UMC, Bewuzt, IZZ, Univé, Zekur.nl, Zorgzaam, Promovendum, Cares, en De Goudse zorgverzekeringen.