De weersverwachting voor het komende weekeinde: dalende temperaturen en veel zon. Op zaterdag is het nog een graad of 8, maar op zondag amper 4 graden. In de ochtenden gaat het licht vriezen. Na het weekeinde houden we nog even de eerste winterprik vast, maar vanaf woensdag is het voorbij. De bewolking neemt dan toe en de temperaturen gaan omhoog richting de 10 graden op het einde van de week. Ook neemt de kans op neerslag toe.
Vorige week donderdag (20 november) was het de koudste dag tot dan toe met maximaal 8,8°C, maar langzaam werd het kouder en kouder. Zo werd het gisteren (woensdag) al 6,7° in Berkel-Enschot en het ziet er naar uit dat het op de allerlaatste novemberdag het koudst wordt met slechts een graad of 4. Ook koelen de nachten steeds verder af, vooral als het helder wordt. En dat zagen we in de vroege ochtend van 25 november gebeuren. Met uitzondering van het noordwesten en langs de kustgebieden had het overal in het land gevroren. Het koudst was het in onze provincie. Zo meldde Woensdrecht -3,5°C, Volkel -2,2°C, Gilze-Rijen -1,9°C en in Eindhoven dook het kwik in de thermometer tot -1,7°C. Het was flink krabben geblazen, want aan de grond vroor het allemaal nog harder. In Volkel was er bijna sprake van matige vorst met -4,9°C. Ik hoop dat je aan deze temperaturen een beetje gewend begint te raken, want begin volgende week zal december daarmee starten.
Zover is het nog niet en zijn we inmiddels alweer in zachte lucht beland op deze miezerige en sombere donderdag. Van tijd tot tijd viel er lichte regen en de zon werd niet waargenomen. De temperatuur liep nog op naar de 9 graden en bij dit alles stond er een zwakke oost tot zuidoostenwind, kracht 2. Deze avond blijft het nog wat motregenen, maar vannacht wordt het droog en verschijnen er wat opklaringen. Door alle vochtigheid kan er wat nevel ontstaan bij temperaturen die in de nacht naar 5 graden dalen. Op vrijdag zijn we van alle neerslag af en breekt overal de bewolking. Wat we dan overhouden is een prachtige herfstdag die veel zon zal opleveren met af en toe wat wolken. Het is bijzonder zacht, want het kwik stijgt naar de 11 graden.
In het weekeinde stroomt de koude lucht binnen, waardoor vanaf zaterdag de temperatuur niet meer in de dubbele cijfers komt. Het kwik blijft steken op 8 graden en op zondag is dat een stuk lager met maxima van een graad of 4. Het wordt wel een mooi weekeinde, want de zon speelt een grote rol en het blijft droog. Vooral op zaterdag is deze volop aanwezig en op zondag is er wat meer bewolking. De nachten worden fris, met op zondagochtend kans op aanvriezende mist. Met dit weekeinde is er ook een einde gekomen aan de herfst die op één na warmste is geworden sinds het begin van de metingen in 1706. De warmste herfst is die van 2006, gevolgd door 2005 en 1731 die nog op nummer twee en drie staan.
Zodra december op de kaart verschijnt, waarmee ook de meteorologische winter van start gaat, komt er een einde aan het zeer zachte weer. Het wordt zelfs een eerste winterprik met kwikstanden die overdag rond de 4 graden schommelen en in de nachten gaat het licht vriezen, en aan de grond matig. Oorzaak van dit winterse weer is het enorme hogedrukgebied dat inmiddels al twee weken boven Rusland hangt. In de weerkunde noemen we dat een ‘Russische beer’ en voor winterliefhebbers een heerlijkheid.
In dat hogedrukgebied bevindt zich droge en zeer koude lucht en dat bouwt zich alleen maar op. Zodra het de kans krijgt om zich uit te breiden naar het westen komt de koude lucht over ons heen. En dat gaat ook gebeuren en dat heeft vooral te maken met een depressie die in het weekeinde onder ons daar gaat schuiven richting Spanje en vervolgens naar Italië. Dit geeft al een oostelijke stroming en met het hogedrukgebied boven de Rusland wordt dat nog eens extra versterkt en draait de wind verder naar het noordoosten.
Het ziet er naar uit dat halverwege de week de beer een halt wordt toegeroepen door een depressie vanuit Groenland en IJsland. Deze drukt het hogedrukgebied helemaal naar het oosten en daarvoor in de plaats krijgen we een nieuw hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan is gearriveerd. De wind draait dan via het noordwesten naar het westen. De winterprik is dan definitief voorbij. Temperaturen gaan omhoog, er is meer bewolking en gaat wat neerslag vallen.