De Pont Museum presenteert vanaf 3 december 2022 de video-installatie Miles Marchan (Thousands March) van de Argentijnse kunstenaar Sebastián Díaz Morales. Hij leverde deze zomer een opvallende bijdrage aan Documenta Fifteen (Kassel, Duitsland) met de video Smashing Monuments, die hij in samenwerking met leden van het ‘collectief Ruangrupa” maakte. De zestig minuten durende video-installatie Miles Marchan ontstond tijdens en rond de verschillende lockdowns, werd in 2021 afgemonteerd en gaat nu in De Pont op een tien meter breed scherm in première.
Rustig, stampend, wachtend en dan weer in vastberaden pas – in de video-installatie Miles Marchan (Thousands March) trekt een indrukwekkende stroom van duizenden benen in afwissende ritmes aan je voorbij. Jonge benen, oude benen, blote benen, in panty of spijkerbroek, op sandalen of sneakers. Benen die Díaz Morales filmde op stoeprandhoogte. Benen zonder gezicht, maar allemaal in beweging voor hetzelfde doel, al kom je nooit te weten wat dat is.
De protesten in Iran, de demonstraties voor het klimaat en tegen de oorlog in Oekraïne – de protestmars als aanklacht en roep om verandering lijkt actueler dan ooit. Maar voor Díaz Morales, opgegroeid met het beeld van de Dwaze Moeders op het Plaza de Mayo in Buenos Aires, heeft zo’n mars ook een historische betekenis. Met Miles Marchan (Thousands March) schept de kunstenaar een portret van een protestmars als eenheid. Een portret van een massa, van talloze individuen die tijdelijk samen als één wezen met één collectieve energie bewegen, samengesteld uit opnames van verschillende demonstraties waarin de focus niet ligt op het individu, op gezichten en leuzen, maar op de beweging van het geheel. Het resulteerde in een even poëtisch als activistisch beeld dat het midden houdt tussen fictie en realiteit.
Dat gevoel wordt versterkt door de soundscape, waarvoor Díaz Morales samenwerkte met de Zuid-Afrikaanse componist en geluidskunstenaar Philip Miller, die ook sparringpartner is van kunstenaar William Kentridge. Het geluid klinkt afwisselend abstract en realistisch, opzwepend en kalm en beweegt mee met het ritme van de massa die eeuwig lijkt door te lopen.
De Video-instalaatie is te zien tot 5 februari 2023 in de Pont Museum. Het adres is Wilhelminapark 1 in Tilburg
Over de kunstenaar
Sebastián Díaz Morales werd in 1975 geboren in Comodoro Rivadavia, Argentinië. Hij woont en werkt in Amsterdam. Hij bezocht de Universidad del Cine in Argentinië (1993-1999), de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (2000-2001) en Le Fresnoy, Roubaix, Frankrijk (2003-2004). Díaz Morales’ opvatting van de werkelijkheid is gevormd door de leefomstandigheden en het landschap van zijn geboorteplaats, Comodoro Rivadivia, een industriestad gelegen aan de Atlantische kust, in een ruig gebied tussen de Atlantische Oceaan en de woestijn in het zuiden van Argentinië. Zijn uiteenzetting met de werkelijkheid in de film, of het nu gaat om het landschap, het stedelijke of zelfs het sociopolitieke, is van meet af aan gekenmerkt door een fundamenteel wantrouwen tegenover het geloof in een objectieve werkelijkheid. Bij Díaz Morales functioneert de camera niet als een medium voor het getrouw in beeld brengen en vastleggen van wat wordt waargenomen, maar als een essentieel, zelfs epistemisch middel om de werkelijkheid te bevragen en zich toe te eigenen.
Díaz Morales toonde zijn werk in Tate Modern, Londen; Centre Pompidou, Parijs; Stedelijk Museum Bureau Amsterdam; de Appel, Amsterdam; Le Fresnoy, Roubaix; CAC, Vilnius; Art in General, New York; Ludwig Museum, Boedapest; Biënnale van São Paulo; Biënnale van Sydney; Fundació Joan Miró, Barcelona; Mudam, Luxemburg; Calouste Gulbenkian Foundation, Lissabon; Biënnale van Venetië en documenta fifteen.
Zijn werken bevinden zich onder meer in de collecties van Centre Pompidou, Parijs; Tate Modern, Londen; Fundación Jumex, Mexico City; Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Turijn; Fundación Costantini, Buenos Aires; Pinault Collection, Parijs; Sammlung Goetz, München; en Fundação de Arte Moderna e Contemporanea, Museu Coleção Berardo, Lissabon.
Recente reacties