Vragen over zorg, werk en jeugdhulp volgend jaar volgens de T-Aanpak

t_aanpakTilburgers met vragen over zorg, werk en jeugdhulp kunnen vanaf 1 januari 2015 terecht bij de gemeente.

De gemeente werkt vanaf volgend jaar volgens de zogenoemde Tilburgse Aanpak. Plekken waar mensen met hun vragen terecht kunnen, zijn te herkennen aan het label T-aanpak. Wethouder Hans Kokke introduceerde dat label donderdag 6 november.

De verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen gaat per 1 januari van het Rijk naar gemeenten. Dit worden de transities in het sociale domein genoemd. Het gaat om de invoering van de Participatiewet, de overgang van de jeugdhulp van de provincies naar gemeenten en de overheveling AWBZ-begeleiding en persoonlijke verzorging naar Wmo.


In Tilburg komen geen extra loketten voor de nieuwe taken. De gemeente gaat slimmer en eenvoudiger samenwerken met deskundigen en partners als de GGD Hart voor Brabant, MEE regio Tilburg, IMW Tilburg, LoketZ en de afdeling Werk & Inkomen. Tilburgers kunnen bij deze partners en de wijkverpleegkundige terecht voor vragen. Inwoners van Tilburg, Udenhout en Berkel-Enschot die een vraag hebben, krijgen één contactpersoon zodat ze niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.

In elf Tilburgse wijken zijn er teams waarin de partners en de wijkverpleegkundigen samenwerken. En er is een zogenoemd 12+ jeugdteam. De mensen die in deze teams werken zijn bekend met de wijk. Ze werken er al jaren samen met bijvoorbeeld de huisarts, wijkagent, woonconsulenten, leerkrachten, sociaal- en jongerenwerk. Ook bij hen kunnen inwoners nog steeds met hun vragen terecht.

De contactpersoon kijkt samen met een inwoner wat precies het probleem is en wat iemand zelf of met het eigen netwerk kan oplossen. Is extra ondersteuning nodig, dan komt die er. Bij voorkeur wordt er hulp in de buurt gezocht. Spelen er meerdere problemen, dan komt er één plan voor één gezin. Voor mensen die hulp nodig hebben, komt er ondersteuning die bij ze past. Het streven van de gemeente is dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Waar nodig wordt specialistische hulp ingeschakeld.

Wethouder Hans Kokke: “De afgelopen tijd is hard gewerkt aan het vormgeven van de Tilburgse aanpak. Zodat we aan het begin van 2015 klaar zijn om iedereen de ondersteuning te geven die zij nodig hebben. Samen met mijn collega-wethouders heb ik vertrouwen in onze werkwijze waarin professionals met elkaar samenwerken om iemand goed te kunnen ondersteunen. We willen realiseren dat iemand via de bekende weg, zoveel mogelijk in de eigen omgeving een oplossing krijgt die de beste is voor zijn situatie. Iedereen heeft recht op een oplossing.”

Na het Tilburgs Model, het Tilburgs Alternatief nu ook de Tilburgse Aanpak.

Al sinds het ontstaan van deze bestuurlijke eenheid, uit een groot aantal herdgangen, is Tilburg een “buitenbeentje”.

Pas officieel op de kaart gezet in 1809 door een ander “buitenbeentje” Lodewijk Napoleon Bonaparte, van wie Tilburg stadsrechten kreeg.

Al sinds jaar en dag een toevluchtsoord van en anders denkende van buiten.

Of dit nu de reden is, of misschien de lessen geleerd uit de snelle wederopstanding na de teloorgang van de Textielindustrie, van deze progressieve methodes waarin Tilburg altijd alles als een “buitenbeentje” alles anders doet is voor mij gissen.

Voorlopig heeft het in elk geval wel redelijk positief uit gepakt voor Tilburg. We zullen deze T-Aanpak van de drie transities in zorg, werk en jeugdhulp per 1 januari 2015 dan ook maar het voordeel van de twijfel geven.

Maar dat er opnieuw enorme uitdagingen met volop kansen en bedreigingen op ons afkomen is een feit.

Laten we hopen dat dit “buitenbeentje”, deze keer wel uit Tilburg afkomstige, SP-wethouder Hans Kokke in deze door het rijk opgelegde gigantische en noodgedwongen bezuinigingsoperatie het roer recht zal weten te houden en zijn beloftes en vertrouwen nakomt:

“De afgelopen tijd is hard gewerkt aan het vormgeven van de Tilburgse aanpak. Zodat we aan het begin van 2015 klaar zijn om iedereen de ondersteuning te geven die zij nodig hebben. Samen met mijn collega-wethouders heb ik vertrouwen in onze werkwijze waarin professionals met elkaar samenwerken om iemand goed te kunnen ondersteunen. We willen realiseren dat iemand via de bekende weg, zoveel mogelijk in de eigen omgeving een oplossing krijgt die de beste is voor zijn situatie. Iedereen heeft recht op een oplossing.”

Een anders denkende geïmporteerde Til burger

Geef een reactie