Universiteit Wageningen gaat vijf paardenkastanjes behandelen tegen bloedingsziekte

De gemeente Tilburg laat door het Wageningen Universiteit Researchcentrum de komende weken vijf paardenkastanjes behandelen tegen de kastanjebloedings- ziekte.

Op de locaties Harmoniepark, Radiopleintje, entree Natuurmuseum, Louis Bouwmeesterplein en Gardiaanhof worden de komende weken in totaal vijf bomen behandeld. Rond de stam van de bomen wordt een aantal dagen een ‘warmtedeken’ aangebracht.

De kastanjebloedingsziekte is een nieuwe ziekte die alleen lijkt voor te komen op witte paardenkastanjes. In Nederland werd de ziekte in 2002 voor het eerst in de Haarlemmermeer ontdekt. Sindsdien heeft de ziekte zich over het hele land verspreid.

Het meest in het oogspringend symptoom van de kastanjebloedingsziekte, is het uittreden van stroperige bruine vloeistof uit de bast in het begin van het groeiseizoen, waaraan de ziekte zijn naam te danken heeft. Deze vloeistof droogt later in. Op de bast blijven dan  een soort korstvormige roestvlekken achter. Onder de bloedingsplaatsen sterft het weefsel af en treedt rotting op. Na verloop van tijd verschijnen er scheuren in de bast. Bastdelen met scheuren zijn gemakkelijk van de stam te trekken. Sinds kort is bekend, dat de bloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie uit de Pseudomonas syringae groep, die uiteindelijk de dood van de boom tot gevolg kan hebben. Er is nog weinig bekend over de achtergronden van deze bacterie.

Uit laboratoriumproeven is gebleken dat deze ‘kastanjebacterie’ niet goed tegen warmte kan. In 2012 startte Wageningen Universiteit een praktijkonderzoek naar de warmtebehandeling van kastanjebloedingsziekte en doen momenteel proeven door heel het land om te onderzoeken of warmtebehandelingen de bacterie kunnen doden, zodat paardenkastanjes weer gezond gemaakt kunnen worden.

Wageningen Universiteit Researchcentrum praktijkonderzoek

  • de wijze waarop de bacterie de boom infecteert, hoe de bacterie zich verspreidt in de boom.
  • de invloed van stressfactoren, die een boom verzwakken en daardoor infectie mogelijk maken. Onder andere wordt gekeken of de aantasting door de kastanjemineermot een mogelijke factor is, maar ook de invloed van slechte groeiplaats en droogte stess worden onderzocht.
  • er wordt onderzoek gedaan naar afweermechanismen. Er is verschil in vatbaarheid tussen de verschillende cultivars.
  • er wordt onderzoek gedaan naar bestrijdingsmogelijkheden o.a. door het toepassen van wondafdekmiddelen en producten, die op aangetast plekken kunnen worden aangebracht.

 

Geef een reactie