Dinsdag 5 februari werden politiek en ondernemend Tilburg onaangenaam verrast door de uitspraak van het ‘College van Beroep voor het Bedrijfsleven’ (CBB), dat stelde dat er in Tilburg geen sprake is van ’toerisme met een substantiële omvang’ en dat de daarop gebaseerde koopzondagenregeling niet langer van toepassing is. Het gevolg van deze uitspraak is, dat nu met onmiddellijke ingang, in Tilburg op geen enkele zondag de winkels nog open mogen. Voor ondernemers veroorzaakt dit ook organisatorisch problemen, aangezien met personeelsplanning en voorraden geen rekening is gehouden met een acute vernietiging van de regeling voor zondagsopenstelling.
De D66-fractie roept het college en alle woordvoerders ‘detailhandel’ van andere partijen op, om voor vrijdag 8 februari met elkaar in gesprek te gaan en een oplossing te bedenken. D66 stelt in de brief: “Ondernemers en consumenten mogen van de gemeente op zo kort mogelijke termijn duidelijkheid verwachten.” En als er niet heel snel een oplossing komt, wil D66 een spoeddebat over de kwestie.
Pas op 18 maart is er weer een raadsvergadering, waarin dit probleem kan worden besproken. Daarnaast is de landelijke overheid op dit moment bezig met een nieuwe wet over winkeltijden. Daarom heeft de gemeente direct aangekondigd dat zij in ieder geval tot 18 maart aanstaande niet zal ingrijpen als winkeliers besluiten om op zondag toch open te gaan.
Wethouder Erik de Ridder reageert op de website van de gemeente Tilburg: “Al onze energie is er nu op gericht om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen. We zijn teleurgesteld in de uitspraak van het college van beroep en de onderliggende argumentatie van de uitspraak. We vragen ons ook met recht af wat je als zesde stad van het land, met een centrumfunctie in een toeristische regio van omvang, allemaal moet doen en binnen je gemeentegrenzen moet hebben om als toeristisch aangemerkt te worden. Bovendien zien we in de praktijk dat er behoefte aan koopzondagen is in onze stad”.