Wisselvallig, winderig en aanhoudend zacht

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: wisselvallig, winderig en aanhoudend zacht. De hele week blijft het stevig waaien en daarbij vallen er elke dag buien of zijn er perioden met regen, zoals op donderdag. Behalve op de vrijdag die droog lijkt te verlopen. Daarnaast zien we dat elke dag droog begint en dat pas in de loop van de dag we de paraplu bij de hand moeten houden. De temperaturen gaan de eerste dagen omlaag tot zo’n 9 graden op woensdag om vervolgens daarna weer te stijgen naar 12 graden in het carnavalsweekeinde. Maar hoe hoger de temperaturen hoe meer neerslag we kunnen verwachten en dat betekent dat de eerste dagen van carnaval herfstachtig gaan verlopen.

Voor de tweede achtereenvolgende keer hebben we te maken met een stormachtige zondag. Vorige week was het storm Ciara die ons een bezoek bracht en nu hebben we te maken met storm Dennis. Dat gebeurde gisteravond al toen Vlieland een uur lang windkracht 9 waarnam en daarmee was de derde officiële storm van 2020 een feit.

Op het einde van de avond en begin van de nacht ging de storm even liggen, maar in de loop van de nacht trok de wind aan en vanaf vanochtend 04:00 uur tot 11:30 uur stond er op Vlieland een zuid tot zuidwesterstorm. Daarbij werden windstoten gemeten tot 120 km/u en dat is orkaankracht. In onze regio bleef het beperkt tot een krachtige wind, kracht 6, met uitschieters van windstoten tot 77 km/u. Met die wind wordt zeer warme lucht aangevoerd die afkomstig is van de tropen.

Daarmee is het nu al de warmste 16e februari ooit geworden. En wat het nog bijzonder maakt, is dat het record in De Bilt gebroken werd in de afgelopen nacht en niet overdag. In De Bilt ging de temperatuur rond 03:00 uur namelijk al over het datumrecord van 2019 heen, zijnde 13,3°C. Het kwik steeg zelfs even door tot 13,6°C. In de komende uren zal deze worden aangescherpt, want vanuit het zuiden stroomt de warme lucht verder binnen. Daar is het inmiddels al ruim 16 graden en zal daar alleen maar verder stijgen tot wellicht een graaf of 17. En dan komt het landelijk record van 16 februari in zicht, want dat staat op 17,1°C uit 2007 waargenomen in Maastricht.

Met die boterzachte lucht worden ook neerslaggebieden aangevoerd. In de nacht en ochtend viel al de eerste regen en daarna werd het droog. Maar vanuit het westen zien we een neerslaggebied op ons afkomen die ons op het einde van de middag en avond zal bereiken. Tegen het einde van vanochtend zagen we dat Dennis de meeste wind had geblazen en verdween de storm aan de kust. Dat gold ook voor de windstoten die langzaam afnamen. Neemt niet weg dat het nog de hele zondag onstuimig blijft en dan met name als het neerslaggebied ons passeert. In de komende nacht wordt het droger en neemt de wind verder af, gevolgd door opklaringen. Daarbij zakt de temperatuur naar een graad of 8.

De hele week blijft het stevig waaien van vrij krachtig, kracht 5, tot soms ook hard, kracht 6. Dat komt omdat depressies steeds opgevolgd worden door nieuwe en steeds ook op dezelfde plaats, terwijl hogedrukgebieden ten zuiden van ons deze proberen tegen te houden. Hierdoor ontstaat steeds op dezelfde plek wrijving wat wind veroorzaakt.

Op maandag is Dennis doorgeschoven naar Lapland, maar laat nog wel even zijn tanden bij ons zien in de vorm van een stormachtige wind aan de kust met zware windstoten. In de ochtend wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het droog. In de middag trekt een buiengebied over en dat allemaal bij een temperatuur van 11 graden. Dinsdag geeft een herhaling van de dag ervoor: opklaringen in de ochtend en neerslag in de middag. Deze keer zijn het geen buien, maar een regengebied dat ons aandoet.

Op woensdag druppelt het nog na, maar in de loop van de dag wordt het droog en komt de zon erbij. Met 9 graden wordt het de ‘koelste’ dag van de week, want daarna gaan de temperatuur weer langzaam omhoog tot wel 12 graden in het weekeinde. Maar dat gaat wel gepaard met regen. Vrijdag lijkt, net als vorige week, de beste dag van de week te worden. Zon en wolken bepalen het weerbeeld en het blijft droog. Maar in het weekeinde gaan de waterkranen weer open en dan vooral op zondag. Inmiddels is het dan carnaval geworden en die ziet er dus herfstachtig uit: veel wind en regen. Na het carnavalsweekeinde ziet een hogedrukgebied haar kans schoon en gaat zich boven Frankrijk nestelen. Hierdoor zouden de carnavalsmaandag en -dinsdag er stukken beter uit kunnen zien. We zien ook dat de wind dan afneemt.

Geef een reactie