Woningmarkt: 42 nieuwbouwplannen voor in totaal 4195 koopwoningen

flat-verzakt-piusstraat-bouwput2In de nationale en regionale pers en media wemelt het de laatste weken van de juichende berichten: de woningmarkt trekt aan. Meer mensen willen weer een woning kopen en de prijzen beginnen weer te stijgen. De consument die het vertrouwen na zoveel positieve berichtgeving nog niet heeft (terug)gevonden, krijgt op het hart gedrukt dat de hypotheekrente historisch laag is. “Dat is goed nieuws voor mensen die een lening of hypotheek willen afsluiten en voor sommige beleggers”, aldus Hans de Geus op de website van RTL nieuws.

Twee jaar geleden schreven we op Tilburgers.nl dat er nog bijna 3.000 woningen te koop stonden in Tilburg. Inmiddels is dit aantal nog nauwelijks veranderd. Ook nu staan er op Funda.nl bijna 3.000 te koop aangeboden in Tilburg. Funda biedt overigens alleen woningen van NVM-makelaars aan, waardoor dit cijfer niet het werkelijke aanbod laat zien. Naast het huidige, bestaande aanbod worden in de stad de laatste tijd steeds meer nieuwbouwplannen aangekondigd. Langs de Piushaven, op Stappegoor, in Koolhoven en in de Spoorzone zijn veel bouwplannen voor woningen en appartementen, en het merendeel koopwoningen. We hebben een lijstje gemaakt.

Nieuwbouwplannen, van pas gebouwd tot nog te beginnen aantal
Berkel-Enschot: De Brink 38
Berkel-Enschot: Hoge Hoek (Koopgarant) 23
Berkel-Enschot: Hoge Hoek (Wij2) 12
Berkel-Enschot: Oostkamer 100
Berkel-Enschot: Overhoeken 200
Berkel-Enschot: Overhoeken – Enschotsebaan 50
Berkel-Enschot: Zustertuinen (aantal nog onbekend)
Bloei! – Kruidenbuurt 12
De Hofstede 22
De Nieuwe Stappen – Theresia 11
Forum Reeshof (aantal nog onbekend)
Gilzerbaan 4
Goirke 5
Groeseind 3 28
Het Nieuwe Wagnerplein 200
Kemperbaan – zorgappartementen De Leyhoeve 300
Koolhoven Buiten 500
Koolhoven West: Eigenhof 4 14
Koolhoven: Buitenhof 41
Koolhoven: Dongehof 65
Koolhoven: Dongeparck 19
Landgoed Drijflanen (aantal nog onbekend)
Oude Goirleseweg 14
Piushaven – Aan de Waterkant 49
Piushaven – DOK Tilburg 26
Piushaven – Kade16 16
Plaza 24
Puijacker: Oude Goirleseweg – Ringbaan Zuid 41
Queens Julianapark 21
Radiostraat 5
Reeshof: Somerenerf 9
Reeshof: Wijhof 2 22
Rooi Harten 60
Spoorzone 500
Stadswachter 40
Stappegoor 600
Stappegoor: Willemsbuiten 480
Udenhout – Den Bogerd 375
Udenhout: Huize Vincentius voorterrein (aantal nog onbekend)
Verbunt-terrein 260
Warandepark 3
Witbrant Oost 6
TOTAAL 4195

 

Van enkele bouwplannen weten we (nog) niet om hoeveel (koop)woningen het gaat, maar in totaal gaat het om minimaal 4195 koopwoningen in 42 plannen. Als alle plannen de komende jaren gerealiseerd gaan worden, zal het aangeboden koopwoningen ruim verdubbelen ten opzichte van het huidige aanbod. Daarnaast hebben ook woningcorporaties, die met name in het leven zijn geroepen om voor sociale huurwoningen te zorgen, regelmatig huizen in de aanbieding. Wonen Breburg (118), TBV Wonen (21) en Tiwos (2) bieden op dit moment gezamenlijk 141 woningen te koop aan, waarvan TBV Wonen 20 nog te bouwen woningen in de etalage heeft gezet.

BouwlegesDit zijn nog relatief bescheiden aantallen. Echter, de verwachting is, dat het aanbod van de woningcorporaties de komende twee à drie jaar flink zal stijgen. De gezamenlijke woningcorporaties in Nederland zullen de komende jaren een derde van haar woningbezit in de verkoop doen. Dat komt neer op 800.000 woningen op landelijk niveau en het betreft zowel woningen in de vrije sector als in de sociale huursector.

Deze verkoop werd in 2010 al aangekondigd door Arthur Docters van Leeuwen, Sweder van Wijnbergen en Hans Hillen. Deze drie waren in 2010 oud-voorzitter van de AFM, de hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en de CDA-senator. Als reden gaven zij aan, dat er 2,4 miljoen sociale huurwoningen zijn en maar 1,5 miljoen huishoudens die afhankelijk zijn van de sociale verhuur. Echter, in Tilburg is de gemiddelde wachttijd voor een (sociale) huurwoning bijna zes jaar (71 maanden) en corporatie-woningen die beschikbaar komen, kunnen rekenen op 300 tot 500 belangstellenden.

Volgens een betrouwbare bron uit de corporatie-sector (welke liever niet met naam genoemd wil worden) is deze verkoop dan ook om een geheel andere reden ingezet. Het is namelijk het gevolg van het feit dat enkele grote corporaties, zoals onder meer Vestia, forse schulden hebben gemaakt. De gezamenlijke woningcorporaties zullen voor deze schulden moeten opdraaien, onder andere door een deel van hun bezit te verkopen. De verwachting is, dat door dit grote aanbod de verkoopprijzen met 20 à 25 procent zullen dalen. Maar of tegen die tijd ook de rente nog steeds op een historisch laagtepunt staat, is een gok voor de koper.

Bronnen:

Corporaties verhogen huren sterk en bouwen minder sociale huurwoningen.

Gemiddelde huurstijging 4,2% per jaar, 30% minder nieuwe sociale huurwoningen. Uit de plannen van de woningcorporaties blijkt dat de betaalbaarheid van sociale huurwoningen afneemt en de woningvoorraad veroudert. Een aantal corporaties houdt de komende jaren een zorgelijke financiële positie.

De verhuurderheffing en de verwachte vennootschapsbelasting leggen een aanzienlijk beslag op de operationele inkomsten (14%). Corporaties passen hun beleid aan door minder nieuwbouwwoningen te realiseren, de huren te verhogen en de personeels- en bedrijfskosten te verlagen. Op het eerste gezicht lijken deze maatregelen de financiële positie van de sector als geheel te herstellen. Tegelijkertijd verslechtert echter de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen en veroudert de woningvoorraad.

De gemiddelde geplande huurverhoging tot 2018 bedraagt 4,2% per jaar. Vooral bij nieuwe huurcontracten gaat de huur sterk omhoog. Dit vormt een risico voor de haalbaarheid van de geplande huuropbrengsten. Enerzijds omdat de huren beduidend hoger worden voor nieuwe huurders. Anderzijds omdat zittende huurders minder snel zullen verhuizen als dat een forse huurverhoging tot effect heeft.

Corporaties investeren voorts onvoldoende in hun vastgoed om de veroudering van het bezit te compenseren. De komende vijf jaar plannen de corporaties 100.000 nieuwe woningen te bouwen, waar dit twee jaar geleden nog 150.000 woningen waren.

Beide ontwikkelingen verzwakken het fundament onder een duurzaam gezonde financiële huishouding van de corporaties.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een analyse van de meerjarenprognoses over de periode 2014-2018.

Klik hier om de volledige analyse te downloaden.
http://www.wsw.nl/uploads/_media/_675_Trendanalyse%202014.pdf

Ik zie een enkele dubbeltelling: Koolhoven buiten = Buitenhof, Dongehof en Dongeparck. En plannen waarvan inmiddels duidelijk is dat ze niet doorgaan.

Het succes van de vrijgelaten woningcorporaties heeft tot gevolg gehad dat er minder betaalbare huurwoningen zijn gekomen en dat door de misstanden in corporatieland nu veel van deze woningen gedwongen in de verkoop moeten worden gedaan. Naast de zelfverrijking , de zelfingenomenheid en de zwakte van bestuurders en toezichthouders heeft het beleid dus behoorlijk gefaald. In feite is hierdoor de woningmarkt op hol geslagen. Bovenstaand artikel geeft aan dat het in Tilburg al niet anders is! Gebrek aan sociale huurwoningen en een overkill aan koopwoningen. Tilburg bouwt graag om het grondbedrijf wat lucht te geven en doet dat tegen de verdrukking in. De markt aan koopwoningen raakt overspoeld en dat is weliswaar gunstig voor de instapper, maar vooral een ramp voor de bestaande woningbezitters. Deze overkill aan koopwoningen zal bovendien tot effect hebben dat de verhuursector gaat kannibaliseren door de toetreding van allerlei vreemde investeerders die nu geld ruiken. Na miljarden euro’s te hebben zien verdampen in corporantieland zonder enig succes, dreigt er nu een ware wildwest te gaan ontstaan! Bedenk daarbij dan dat dit het resultaat is van de inzet van onze politici die zeggen het goed voor te hebben met ons huurders en kopers!?

Geef een reactie