Zomer 2012: nat bij normale temperaturen en zonuren

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

Ondanks dat de eerste twee zomermaanden koel verliepen kwam de gemiddelde zomertemperatuur toch uit op normaal door een warme augustus. Ook het aantal zonuren voldeed aan het landelijk gemiddelde. Het meest opvallende was de wisselvalligheid in deze zomer, waarbij halverwege het seizoen al gesteld kon worden dat we te maken hebben met een natte zomer. De 7e achtereenvolgende en dat is bijzonder. De conclusie is dat we steeds te maken krijgen met een natte zomer, wat ook past in het beeld van een warmer wordende klimaat.

Temperatuur

De start van de zomer was echter met een dikke jas en trui, want van warm zomerweer was geen sprake. Integendeel het seizoen begon gewoon koud en op 2 juni werd meteen de laagste minimumtemperatuur van deze zomer geregistreerd.

Op de dagen van 3 en 4 juni kwam de middagtemperatuur niet hoger uit dan 9 tot 11 graden. Zulke koele junidagen waren sinds 1975 niet meer voorgekomen. Na de zeer koude zomerstart lag de temperatuur de rest van de junimaand rond of iets onder normaal. Alleen op 28 juni werd korte tijd warme lucht aangevoerd, waarbij het meteen zomers werd.

Dit zette door in juli die dan ook vrij warm van start ging met op 4 en 5 juli zomerse dagen van minstens 25 graden. Daarna volgde opnieuw een lang koel, nat en somber tijdvak. Het dieptepunt was de periode 11 tot en met 20 juli waarbij de gemiddelde temperatuur in De Bilt uitkwam op 15,5°C tegen 17,8°C normaal. Op veel dagen bleven de middagtemperatuur dan ook onder de warme grens van 20 graden. Pas aan het einde van de maand werd het weer zomers. Toen de Tilburgse kermis losbarste was het vanaf 23 tot 27 juli droog, zeer zonnig en zomers warm. Op sommige plaatsen in het zuiden en oosten van het land werden zelfs tropische temperaturen bereikt. Het herstel van de zomer werd vanaf deze periode ingezet met zonnig en warm weer. Helaas werd het daarna weer wat minder, maar de zomer raakte niet opnieuw in een diep dal. Integendeel, we kregen begin augustus te maken met Hollands zomerweer en dat betekende normale temperaturen van een graad of 23 en een mix van zon, wolken en enkele buien.

Half augustus kregen hogedrukgebieden het voor het zeggen, waarbij een zuidenwind steeds warmere lucht aanvoerde. Daarbij was het grotendeels droog en vrij zonnig. Het weekend van 18 en 19 augustus verliep zeer warm tot heet met

vrijwel overal in het land tropische waarden van minstens 30 graden. In De Bilt werden daarbij de eerste twee tropische dagen van het jaar genoteerd en werd het zelfs het warmste tropische weekend sinds 1976! Het weerstation station Ell noteerde op de 19e de hoogste temperatuur van de zomer: 36,7°C. In datzelfde Ell en in het Brabantse Volkel en Berkel-Enschot kwam het vervolgens ook nog eens tot een regionale hittegolf, van respectievelijk 9, 8 en 10 dagen. De enigste in deze zomer.

Ook juli in haar geheel was duidelijk te koel met een gemiddelde van 17,3°C, tegen een langjarig gemiddelde van 17,9°C. Augustus maakte alles goed en werd warm met een gemiddelde van 18,5°C tegen 17,5°C normaal. Dat was vooral te danken aan een zeer warme periode rond het midden van die maand. Ook de zomernachten waren met minimumtemperaturen van lokaal 22 of 23 graden uitzonderlijk warm. Op zondag 19 augustus werd het in Maastricht namelijk niet kouder dan 23,1°C en dit was de op één na hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in ons land. Het record staat op 23,3°C gemeten in 1923.

De zomer in de regio Tilburg gaat de boeken in als warm. De middagtemperaturen lagen op normaal (23,0 tegen 22,9°C), maar opnieuw weken de nachttemperaturen af. Daarbij was het bijna twee graden te warm: normaal is het in Tilburg 11,7°C; in deze zomer werd het 13,4°C gemiddeld in de nacht. De hoogste kwikstand werd bereikt op de 18e met 36,1°C in Berkel-Enschot. In totaal werden er hier 69 warme dagen waargenomen, waarvan er 25 zomers waren en acht tropisch. Maar de zomer was grotendeels koel. De koudste zomerdag was 4 juni toen het maximaal 9,8°C werd in Tilburg.

Neerslag

Gemiddeld over het land was het een natte zomer met 286 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 225 mm. Van de afzonderlijke maanden waren juni en juli kletsnat. In juni viel gemiddeld over het land 93 mm tegen 68 mm normaal, in juli 111 mm tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm. In augustus kwam de maandsom uit op 82 mm tegen 78 mm.

In De Bilt is de neerslagsom uitgekomen op 275 mm tegen 220 mm normaal. Alhoewel er op veel dagen wel enige regen viel binnen onze landsgrenzen, bleef het aantal dagen waarop er op tenminste op één KNMI-neerslagstation minstens 50 mm viel beperkt tot vijf. Het normale aantal bedraagt zes. Op zulke dagen ontstaat er vaak lokaal wateroverlast.

Nat was het ook in Berkel-Enschot waar 305 mm werd opgevangen. De natste zomerdag was die van 26 augustus met 29 mm. In totaal viel op 57 dagen regen van de beschikbare 92 dagen. Daarvan viel op twaalf dagen meer dan 10 mm aan neerslag. Normaal mogen we maar op zes van zulke dagen rekenen in een zomer. Naast de regen heeft het op 15 dagen geonweerd en was het mistig op één dag.

De zomermaand juni kenmerkte zich door slecht weer met een aantal dagen die compleet verregenden: 3, 4, 6, 15 en 24 juni. In juli en augustus nam het aantal natte dagen af. 8, 13, 16 juli, 1 en 26 augustus vallen nog wel onder de noemer verregend. Eind juli en begin augustus had vooral het noordwesten te maken met pittige buien, die soms tot wateroverlast leiden. Ook pakten de buien soms zwaar uit met onweer en windstoten.

Op 4 juni zorgde een valwind voor het instorten van een festivaltent op het Dicky Woudstock festival in Steenwijkerwold. De laatste dag van de zomer was zeer onstuimig met en harde tot stormachtige wind en vooral in het noordwestelijk kustgebied veel regen. In Friesland viel op verschillende plaatsen 50 tot 75 mm en lokaal meer dan 100 mm binnen één etmaal, waarmee de laatste augustusdag ook de natste zomerdag was.

Zonneschijn

Landelijk gemiddeld was het aantal zonuren in deze zomer met 619 vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 608. Juni was somber met 178 uren zon tegen 201 normaal. In juli was het aantal zonuren 208, vrijwel gelijk aan de normaal van 212 uren. Augustus was een zonnige maand met 230 zonuren tegen 200 normaal. In Berkel-Enschot en De Bilt werden respectievelijk 606 en 577 zonuren gemeten tegen 588 normaal. In het midden van Brabant werden er vier zonloze dagen geteld deze zomer, maar daar tegenover staan twaalf zeer zonnige dagen.

Bron: KNMI, Jan Visser, WeerOnline en Jean-Paul Korst

Geef een reactie