De warmte van oktober blijft maar doorgaan. Werd afgelopen zondag de eerste warme oktoberdag van minstens 20 graden geregistreerd, op deze vrijdag werd het in Berkel-Enschot zelfs 21,0°C. In Zeeland, Brabant en Limburg werd op veel plaatsen ook een warme dag waargenomen met als hoogste temperatuur op een KNMI-station in het Zeeuwse Westdorpe waar het 20,7°C werd. De nachttemperaturen vooraf waren ook al zeer hoog. Overal in het land zakte het kwik afgelopen nacht niet onder de 10 graden behalve in het uiterste noordoosten waar in Nieuw Beerta het nog 9,9°C werd.
Maar het leverde wel een evenaring van het warmterecord op van hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten sinds 1901. In Vlissingen zakte de temperatuur namelijk niet verder dan 14,4°C en dat gebeurde op diezelfde plaats ook in 1969 en 1989. Het is een perfecte nazomer waar we inzitten en een andere naam daarvoor is een oudewijvenzomer. De warmte gaat nu ook steeds gepaard met buien waar onweer bij kan zitten.
Zoals afgelopen nacht tussen 2:00 en 3:00 uur toen stevige buien onze regio passeerden en een uur later boven de Veluwe explodeerde. Vanochtend kregen we rond 10:00 uur eveneens een bezoek van een neerslaggebied, maar het onweer wat eerder boven België lag, bleef nu uit. Vervolgens klaarde het op en liet de zon zich vandaag steeds meer zien. En die warmte ervan voelde je meteen. De jas kon dan ook gewoon uit.
Oorzaak is een lagedrukgebied bij Schotland die met een zuidelijke stroming warme lucht aanvoerde. In het weekeinde komt vanaf de Azoren op de Atlantische Oceaan een nieuwe depressie opzetten en koerst richting de Britse Eilanden. Hierdoor houdt de aanvoer van warmte aan en kan het op zaterdag 18 graden worden en op zondag zouden we de derde warme dag van de maand kunnen halen met een graad of 20. Maar bij zo’n hoge temperatuur wordt de atmosfeer onstabiel en gaan er in de loop van zondag buien vallen soms vergezeld van een klap onweer.
Zaterdag daarentegen is de beste dag van het weekeinde als zon en wolken elkaar afwisselen en het droog blijft. Na het weekeinde houdt het niet op met de oktoberwarmte en kan het op einde van de week zelfs 23 graden worden. Of ook dagrecords zullen worden gebroken is maar de vraag, want in het verleden is het op 26 en 27 oktober wel eens warmer geweest. Zo werd het op 26 oktober 2006 in Arcen 23,3°C en de warmste 27e oktober ooit leverde zelfs een zomerse dag op in 1937: 25,2°C in Maastricht.
Op maandag schuift de depressie verder op tot over de Noordzee en dan weten neerslaggebieden ons te bereiken en ook heel veel wind tot windkracht 5. In de ochtend kan er al een bui vallen en in de middag kan daar donder en bliksem bij zitten. Dinsdag ziet er dan weer prachtig uit met een mix van zonneschijn en wolkenvelden, zonder neerslag. Met 19 graden op beiden dagen is het vijf graden te warm voor de tijd van het jaar.
Vanaf woensdag gaan de temperaturen weer omhoog en opnieuw zijn het depressies ten westen van ons die het veroorzaken. De wind draait van zuidwest naar zuid en dan wordt vanaf Spanje en Portugal zeer warme lucht getransporteerd. De thermometers slaan dan ook uit met op woensdag 21 graden en op de donderdag 23 graden. Daarbij staat er steeds een matige wind uit het zuidwesten, kracht 3 tot 4. Wel is er steeds kans op een (onweers)bui, maar dat mag de pret niet drukken.