De weersverwachting voor het komende weekeinde: zomers. Het wordt een warm weekeinde, waarbij de temperatuur op beide dagen boven de 25 graden uitkomen.
Op zaterdag kan het zelfs een graad of 27 worden. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zon en wolken, waaruit op zondag een bui kan vallen. Na het weekeinde is het gedaan met de warmte en daalt het kwik in de eerste dagen naar 21 tot 22 graden. Daarbij is het overwegend droog en schijnt de zon tussen de wolken door. Vanaf donderdag wordt het weer warmer en kan het op vrijdag zelfs zomers warm worden met minstens 25 graden. Wel nemen de neerslagkansen dan toe.
Na een zeer zonnig begin van de week met 14 zonuren op de maandag en een temperatuur van meer dan 25 graden in Tilburg, takelde het kwik daarna af en dook deze zelfs tot onder de 20 en werd het steeds somberder.
Op dinsdag scheen de zon al helemaal niet en dat geldt ook bijna voor deze donderdag. Pas deze avond kwam de zon te voorschijn, want voor de rest van de dag was het in en in triest. Van tijd tot tijd viel er motregen dat in de middag overging in buien. Daarbij steeg het kwik niet verder dan 18 graden. Nu de zon erbij is gekomen zien we dat de temperatuur aan het stijgen is naar meer dan 19 graden. We zitten in een typisch Hollandse zomer.
De temperaturen schommelen van hoog naar laag, waarbij droge en zonnige dagen afgewisseld worden door sombere en natte dagen. Stabiel zomerweer is nog niet voorgekomen. Ook die hittegolf in onze regio in juni duurde maar vijf dagen. En die Hollandse trend zet de komende tijd door en duurt volgens de laatste verwachtingen tot half augustus. En dat zou dus ook zijn tijdens de Hondsdagen (20 juli-20 augustus) wat normaal gesproken de warmste tijd van het jaar is. Afwachten hoe dit zich allemaal ontwikkelt. De komende uren begint het op te klaren en als dat gebeurt gaat er in de nacht mist en nevel ontstaan omdat de luchtvochtigheid bijzonder hoog is. In de nacht daalt de temperatuur daarbij naar 12 graden.
Vrijdag begint in een nevelige wereld, maar in de loop van dag verschijnen er opklaringen en stijgt het kwik naar een graad of 23. Het blijft droog en bij dit alles is het vrijwel windstil. Hierdoor zal het in de zon zomers gaan aanvoelen. Dit zomergevoel wordt in het weekeinde verder verstevigd. De temperatuur laat op de thermometer op beide dagen namelijk minstens 25 graden zien, waarbij zaterdag de warmste dag wordt. Oorzaak is een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan met een uitloper voor de kust van Noord-Frankrijk, waardoor de wind even uit het zuidwesten komt.
Warme en vochtige lucht wordt dan aangevoerd, waardoor we een mix krijgen van zon en wolkenvelden. Het hogedrukgebied schuift op zondag verder de oceaan op en tegelijkertijd ligt er een depressie voor de kust van Noorwegen. De wind draait dan naar het westen tot noordwesten met kans op een enkele bui. Wel bevinden we ons nog steeds in de warme sector met 25 graden als gevolg.
Na het weekeinde neemt de warmte af en stroomt in een noord tot noordwestelijke stroming minder warme lucht onze regio binnen. De temperaturen liggen dan rond de 21 tot 22 graden. Op maandagochtend kan er nog een bui vallen, maar daarna blijft tot en met woensdag droog. En dat komt omdat het hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan zich heeft uitgebreid tot over Duitsland.
Maar lang zal dit niet duren, want het hogedrukgebied wordt op donderdag ingeklemd tussen depressies en lost op. Dat betekent dat lagedrukgebieden nu de regie overnemen wat de kans op neerslag vergroot. Op vrijdag ligt een depressie voor de kust van Ierland, maar met een zuidwestenwind komt wel warme lucht onze kant op en kan het zo’n 25 graden worden. Een dag later kan het zelfs tropisch zijn. Maar ook nu duurt deze warmte niet lang, want buien liggen op de loer gevolgd door afkoeling.
Recente reacties